18/10/12

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΥΡΙΕ ΜΗΤΣΟΤΑΑΑΑΑΑΧ


Ιστορική Πέμπτη ως ημέρα της εβδομάδος κατά τας παλαιάς Ιουδαϊκάς γραφάς, 18η μηνός Οκτωβρίου, 292η ημέρα του έτους, υπομονή 73 κι απόψε μείνανε μέχρι το 2013 τη χειρότερη χρονιά από την κατοχή και δώθε και την επίσης χειρότερη από τη μέρα που εφευρέθηκαν τα κουφώματα αλουμινίου.

Ο Ήλιος ανέτειλε βαριεστημένα στις 7 και 34 ένα λεπτό αργότερα από χθες, θα βουτήξει όμως στη θάλασσα για να μη μας βλέπει και τσαντίζεται δύο και πρώτα λεπτά νωρίτερα από χθες, στις 5 και 43. Η νύχτα κέρδισε άλλα τρία λεπτά περιπτερά.

Μέρα σαν τη σημερινή του 1979 η Σουηδική Ακαδημία τιμά με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας τον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Ήδη η ποίηση στη χώρα μας από το Νόμπελ Σεφέρη μέρες του ’63 είχε άνοδο. Από εκείνη τη δεκαετία μας έμεινε και το «Ήσυχο-ήσυχο το ποταμάκι….»

Σήμερα γιορτάζουν, αλλά δεν απαντάνε στα τηλέφωνα μην τους κουβαληθείτε να ντερλικώσετε, γιορτάζουν ο Λουκάς και η θεία του η Λουκία.

Κυριακή 18η Οκτωβρίου του 1981 το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά στην εξουσία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 48,06%, έναντι 35,86% της ΝΔ και 10,93% του ΚΚΕ.

Ταυτόχρονα διεξάγονται και οι πρώτες ευρωεκλογές, με σημαντικά κέρδη για τα κόμματα της Αριστεράς και το (μήπως είσαι) ΚΟΔΗΣΟ που αργότερα συγχωνεύτηκε στον ενιαίο Συνασπισμό.

18η Οκτωβρίου είναι βαριά ημερομηνία, γενέθλια ημέρα δύο σπουδαίων Ελλήνων πολιτικών και μιας σπουδαίας νίκης. Σαν σήμερα το 1920 γεννήθηκε η Μελίνα Μερκούρη που πέθανε το 1994. Δυο χρόνια μεγαλύτερός της όμως ήταν αυτός που γεννήθηκε ίδια μέρα με τη Μερκούρη και θα μας θάψει όλους.

Απόψε κλείνει τα 94 του ο γεννηθείς το 1918, πολύ σωστά ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πολιτικός από τα Χανιά. Από το 1981 μέχρι το 1990 που βγήκε πρωθυπουργός για τρία χρόνια, είχε τσαντίλα στα γενέθλιά του γιατί τα γιόρταζε μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου που πανηγύρισε την πρώτη νίκη του το 1981. Μέχρι και αυτή τη στιγμή ο Μητσωτός είναι επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Μετά από μία ώρα δεν ξέρουμε.

Από τα αθλητικά που δεν δικαιούμαστε διά να λησμονούμε, σαν σήμερα το 1932 πέθανε στα 59 του ο Έλληνας γυμναστής Ιωάννης Χρυσάφης, τρίτος στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, όπου η χώρα μας πήγε καλά γιατί με τη βοήθεια του Θεού δεν είχε γεννηθεί ακόμα ο Μητσοτάκης.

Από το κοντρόλ μας ειδοποιούν ότι πρέπει να διακόψουμε ένεκα του εθνικόν καθοίκι μας καλεί.

«Πατριώτισσες, πατριώτες, την ηρωικήν 18ην Οκτωβρίου του 1971 ο Γεώργιος Γρίβας – Διγενής και δίπουλος ιδρύει στην Κύπρο την ΕΟΚΑ Β' και προκαλεί την αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Ο Γρίβας φίλος των χουντικών της Αθήνας ήταν ο πρώτος που έδωσε στους Τούρκους στραηγούς το δικαίωμα να διαμαρτύρονται για τη συμπεριφορά κατά των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι σήμερα είναι τελικά οι μεγάλοι χαμένοι από την εισβολή, όπου με μαθηματική ακρίβεια μας οδηγούσαν διάφοροι εθνικοί τυχοδιώκτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: