26/10/12

26 Οκτωβρίου για πάντα (ola)

Μπορείτε και να μας ακούτε από 26η Οκτωβρίου άλλης χρονιάς

Παρασκευή Σαββάτου σήμερα κατά τας Ιουδαϊκάς γραφάς, ο Ήλιος μας μούντζωσε επισήμως για πρώτη φορά βαριεστημένα στις 6:42, ένα λεπτό αργότερα από χθες, το ξεπροβόιδισμα, θα γίνει βιαστικά στις 18:33 ένα λεπτό νωρίτερα από χθες.

Μας μπήκε η μέρα από πού; Μας μπήκε απαισίως η τριακοσιοστή ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, υπολείπονται 66 ημέρες μέχρι το 2013 που δεν θα υποστεί επιμήκυνση.

Διάγουμε την 26η ημέρα μηνός Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης του πολιούχου Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, που είναι και πολιούχος Παλαιού Ψυχικού. Κλειστά τα σχολεία εκεί.

Από το πρωί γιορτάζει και κερνάει σοκολατάκια για να παχύνουν και οι άλλοι, γιορτάζει η Δήμητρα, Δημητρούλα, Δημητρία, Μιμή, Μιμίκα, Ντίμι. Όχι Μήτσι, αυτή είναι η μάνα του Λαζόπουλου, ούτε Μήτσαινα, αυτή είναι η γυναίκα του Μήτσου. Γιορτάζει κι ο Δημήτριος, Δημήτρης, Δημητρός, Δήμος, Μίμης, Δημητράκης, Τζίμης, Τζιμάκος, Μήτσος, Μητσάκος, Μήτρος. Σήμερα γιορτάζει και ο Γλύκων, Γλυκός, αλλά και τ’ αντίθετά του η Λεπτίνα και ο Λέπτινος.

Χρόνια πολλά στον Κόμη Μήτσο τον Αβραμόπουλο που μετονομάστηκε έτσι, λαϊκιστί μπας και…

Ιστορική ημέρα η σημερινή. 26η Οκτωβρίου του 740 ισχυρός σεισμός πλήττει τη βασιλεύουσα Κωνσταντινούπολη. Πολλοί νεκροί και μεγάλες καταστροφές.

Ίδια μέρα αλλά το 1982 με απόφαση της κομμουνιστοκρατούμενης πολωνικής βουλής, τίθεται εκτός νόμου το ανεξάρτητο εργατικό συνδικάτο «Αλληλεγγύη» του Λεχ Βαλέσα.

26η Οκτωβρίου του 1879 γεννήθηκε μία από τις ηγετικές μορφές της Οκτωβριανής Επανάστασης, ο Λέων Μπρονστάιν, γνωστότερος ως Τρότσκι. Αυτός έσφαξε τους εργάτες στην Κρονστάνδη με εντολή του Λένιν, δολοφονήθηκε στο Μεξικό το 1940 με εντολή του Στάλιν. Ισοπαλία.

Σαν σήμερα το 1957 θα πεθάνει ο γνωστότερος παγκοσμίως Έλληνας λογοτέχνης Νίκος Καζαντζάκης. Ήταν 74 ετών.

26η Οκτωβρίου του 1822 πέθανε στην Κόρινθο ο στρατιωτικός της οθωμανικής αυτοκρατορίας Μαχμούτ Πασάς Δράμαλης σε ηλικία 42 ετών, μη μπορώντας να συνέλθει από την καταστροφή του στρατού του στα Δερβενάκια. Παρέλαβε καμένη γη. Σήμερα την παραλαμβάνουν και δεν πεθαίνουν, αντιθέτως, χαίρονται γιατί βρίσκουν αιτία για πιθανή αποτυχία τους.

26η Οκτωβρίου του 1795 θα γεννηθεί ο Κερκυραίος μουσουργός Νικόλαος (Χαλκιόπουλος) Μάντζαρος, ο συνθέτης του «Εθνικού Ύμνου».

Σήμερα κλείνει τα 62 της Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον, Αμερικανίδα γερουσιαστής και επίδοξη πρόεδρος των ΗΠΑ. γεννήθηκε 26η Οκτωβρίου του 1947. Χρόνια πολλά και από την Μόνικα.

Σαν σήμερα το 1986 έχουμε τραγωδία στο στάδιο Αλκαζάρ της Λάρισας. Ένας φίλαθλος χάνει τη ζωή του από φωτοβολίδα κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Λάρισας - Π.Α.Ο.Κ.

Μέρα σαν τη σημερινή του 1954 γεννήθηκε στην Τασκένδη ο Νουρέγιεφ των ελληνικών γηπέδων ο Βασίλης Χατζηπαναγής.

Στη διαδικτυακή Βικιπαίδεια βρίσκουμε ότι ο Χατζηπαναγής ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από την Δυναμό Τασκένδης και το 1972 πηγαίνει στην Παχτακόρ μέχρι το 1975 που ήρθε στην Ελλάδα για τον Ηρακλή. Στον Ηρακλή έκανε μεγάλη καριέρα και ήταν σπεσιαλίστας στα γκολ από κόρνερ. Το 1984 αγωνίστηκε με την Μικτή Κόσμου. Έχει συμμετοχές στην Ολυμπιακή ομάδα και τις Εθνικές ελπίδων και εφήβων της Σοβιετικής Ένωσης και δύο συμμετοχές στην Εθνική Ελλάδος, το 1976 κατά της Πολωνίας και τιμής ένεκεν στις 14 Δεκεμβρίου του 1999 στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του.

Το 2003, με την ευκαιρία του εορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυση της ΟΥΕΦΑ, ανακηρύχθηκε κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής των τελευταίων 50 χρόνων από την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

Σαν σήμερα το 1863 ιδρύεται η Ένωση Ποδοσφαίρου της Αγγλίας και τίθενται οι πρώτοι κανονισμοί του αθλήματος. Το ποδόσφαιρο στη Βρετανία και την Αμερική το λένε σόκερ. Κορόιδο. Για τους παίκτες που κυνηγάνε τη μπάλα. Στην Ελλάδα το κορόιδο πάει στους φιλάθλους που κυνηγάνε το 13ρι και το στοίχημα.

26 Οκτωβρίου του 1912 ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει τη Θεσσαλονίκη απ' τους Οθωμανούς. Την ίδια μέρα, οι Σέρβοι καταλαμβάνουν τα Σκόπια.

Σαν να μην πέρασε μια μέρα, 26 Οκτωβρίου του 1929 εγκαινιάζεται από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το φράγμα του Μαραθώνα. Με τον περιορισμό των υδάτων δημιουργείται μια λίμνη, από την οποία υδρεύονται η Αθήνα και ο Πειραιάς. Να πούμε ότι ολοκληρώθηκε το έργο θα ήταν υπερβολική αισιοδοξία.

26 Οκτωβρίου του 1955 η ταινία του Ελία Καζάν «Επαναστάτης χωρίς αιτία», με πρωταγωνιστές τους Τζέιμς Ντιν και Νάταλι Γουντ, κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη, χωρίς την παρουσία του πρωταγωνιστή της, ο οποίος σκοτώθηκε λίγες εβδομάδες νωρίτερα σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα σε ηλικία 24 ετών.

Το 1972 τα ραδιόφωνα έλεγαν 26 Οκτωβρίου όταν πέθαινε 83 ετών ο αεροναυπηγός εφευρέτης του ελικοπτέρου, Ιγκόρ Σικόρσκι. Πωλονο-Ουκρανός μετανάστης από τη Ρωσία στην Αμερική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: