23/9/12

Για πάντα (όλα) 23 Σεπτεμβρίου

Μας μπήκε η 267η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο, υπολείπονται 99 ημέρες μέχρι το 2013 χρονιά υποτίθεται χωρίς κάλπες και κάλπηδες.

23η μηνός Σεπτεμβρίου, σήμερα γιορτάζουν Πολυξένη, Ξένη, Ξένια, Ίρις, Ίριδα, Ξανθίππη, Ξανθή, Ξανθούλα, Ξάνθιππος, Ραΐς, Ραΐδα. Αυτή την τελευταία δεν την ξέρω, αν έχετε κάνα τηλέφωνό της πάρτε την να της ευχηθείτε.

Σαν σήμερα το 1956 ανοίγει και πάλι τις πόρτες του με νέες αίθουσες το μουσείο της Ακρόπολης, μετά την περίοδο της κατοχής.

23η Σεπτεμβρίου του 1939 θα πεθάνει ο ιδρυτής της ψυχανάλυσης, ψυχίατρος Ζίγκμουντ Φρόιντ.

Πριν από 39 χρόνια, το 1973, 23η Σεπτεμβρίου πέθανε ο Χιλιανός ποιητής και διπλωμάτης Πάμπλο Νερούντα. Δυο χρόνια πριν είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1971. Δημιουργός του «Κάντο Χενεράλ», που μελοποιήθηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη. Ως πρόσωπο ρόλου τον είδαμε στην συγκινητική ιταλική ταινία «Ο Ταχυδρόμος».

Σήμερα κλείνουν 8 χρόνια από το θάνατο της συγγραφέως Διδώ Σωτηρίου. Θυμίζουμε, μεταξύ άλλων έγραψε ένα από τα πιο πετυχημένα και εμπορικά μυθιστορήματα, με ιστορικό τίτλο «Ματωμένα Χώματα». Με μαρτυρίες της από την καταστροφή της Σμύρνης. Και δετάνει που πέφανε, της κάνανε και το έργο της σίριαλ στον Άλφα. Τι χειρότερο; Το αίμα βάφτηκε κόκκινο.

-Ματωμένα αίματα;
-Τίποτα ντεν έματες ακόμα.

23η Σεπτεμβρίου του 1821 έχουμε την Άλωση της Τροπολιτσάς. Οι Αρβανίτες των Τούρκων είδαν τις δημοσκοπήσει ότι η πόλη θα πέσει, έτσι τους πούλησαν τους Τούρκους και ήρθαν μ’ εμάς τους Γραικούς που είχαμε καλή παράσταση νίκης. Γιώργος και Κώστας πλακώνονται ακόμα για την εκτροπή του Αχελώου, κάτι που ίσα-ίσα δεν πρόλαβε να υποσχεθεί ο Καραϊσκάκης. Πάντως εγώ μπερδεύτηκα με την επανάληψη του ντιμπέιτ νούμερο 2Χ2: με ποιον να είμαι; Με τον Γιώργο Καραμανλή ή με τον Κώστα Παπανδρέου; Και γιατί στις τελευταίες εκλογές αναδείχθηκαν σε βουλευτές;

Σήμερα κλείνει τα 69 του ο Χούλιο Ινγκλέσιας, Ισπανός τραγουδιστής της αγάπης και πρώην τερματοφύλακας της Ρεάλ Μαδρίτης. Γεννήθηκε 23 Σεπτεμβρίου του 1943. Εγκατέλειψε το ποδόσφαιρο μετά από ατύχημα και έγινε ένας από τους τραγουδιστές που πουλούσαν εκατομμύρια δίσκους χωρίς να κουνήσουν το δαχτυλάκι τους. Έχουν φανατικούς πώς έλεγε ο Καραμανλής ο πρώτος σιωπηρά πλειοψηφία. Τόσο σιωπηρά που δεν σε ψηφίζει καν.

Έξι χρόνια μετά τον Ιγκλέσιας θα γεννηθεί, ίδια μέρα, 23η Σεπτεμβρίου του 1949, ο «μπος» του αμερικάνικου ροκ Μπρους Σπρίνγκστιν. Ναι, απόψε κλείνει τα 63 του.

23η Σεπτεμβρίου του 1967 η χούντα των συνταγματαρχών απελευθερώνει τον Γεώργιο Παπανδρέου που θα πεθάνει την 1η Νοεμβρίου της επομένης χρονιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: