Έχουμε μελετημένη υποβάθμιση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας μας, χάριν κάποιων μελλοντικών ιδιωτικών, των οποίων η λειτουργία θα συμβάλει στην παραπέρα υποβάθμιση των δημοσίων ΑΕΙ. Ίσως αυτή η πρόβλεψη είναι "μεγαλόπνοη", μιας και οι made in Greece πονηριές παντός τύπου είναι επιπέδου φτωχοδιάβολων. Εξηγούμαστε:
Πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε ένα μύθο: τα παγκοσμίως γνωστά πανεπιστήμια δεν είναι ιδιωτικά, σχεδόν όλα ανήκουν σε αδελφότητες. Ειδικά στις ΗΠΑ ιδρύθηκαν όταν δεν υπήρχαν δημόσια, όταν δεν υπήρχε καν κράτος. Οποιαδήποτε σύγκριση με την Ελλάδα είναι αφελής ηθελημένα ή όχι. Θυμίζουμε ότι στη δημοφιλή για τους Έλληνες Βρετανία, όπου τρέχουμε να σπουδάσουμε τα παιδιά μας που απέτυχαν εδώ, τα περισσότερα ιδιωτικά πανεπιστήμια δίνουν πτυχία επιπέδου μεταλυκειακού σεμιναρίου και ακριβώς έτσι αντιμετωπίζονται από επιχειρήσεις που καλούνται να προσλάβουν έναν απόφοιτό από εκεί. Δεν χάνουμε χρόνο με επιχειρήματα που το αποδεικνύουν, μια ματιά στη διεθνή θέση κατάταξή αυτών των ΑΕΙ, σε σχέση και με τα δικά μας, αρκεί.
Αλλά ο μύθος δεν τελειώνει εδώ. Πέρα από το πραπάνω, έτσι κι αλλιώς δε μπορεί να στηθεί ιδιωτικό πανεπιστήμιο, γιατί πρέπει να αποφέρει κέρδη, όπως κάθε επιχείρηση. Ο πιθανός επιχειρηματίας οφείλει να βρει πολλά χρήματα να τα επενδύσει, όταν μόνο η απαραίτητη η υλικοτεχνική υλικοτεχνική υποδομή κάνει την επένδυση ασύμφορη, γιατί το απαιτούμενο κεφάλαιο είναι τόσο μεγάλο που, ειδικά στην Ελλάδα, είναι αδύνατον να τα πάρει πίσω ο επενδυτής, πόσο μάλλον να κερδίζει κιόλας. Έτσι έχουμε ΙΕΚ τριετούς φοίτησης που στέλνουν τους απόφοιτους σε ξένα ιδιωτικά πανεπιστήμια για να πάρουν ένα αποδεικτικό παρακολούθησης ετήσιου σεμιναρίου που βαπτίζεται πτυχίο.
Τι κάνουμε λοιπόν για να “ενισχύσουμε” την ιδιωτική αγορά γνώσης; Ξεπερνάμε το άρθρο 16 του συντάγματος λέγοντας ότι απλώς θεσμοθετούμε τη συνεργασία των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων με ξένα. Δηλαδή πολύ απλά:
Το Ιδιωτικό ΙΕΚ που λειτουργεί ως εκπρόσωπος ξένου πανεπιστημίου συνεργάζεται με ένα ελληνικό δημόσιο με την καθιερωμένη πατέντα της χώρας μας: χρησιμοποιεί την υλικοτεχνική υποδομή και εκτελεί παραγγελία μιας επιχείρησης, πχ για έρευνα αγοράς, για μελέτη κατασκευής προϊόντος για ό,τι πληρώνει ο πελάτης. Αφού ολοκληρώσει τη δουλειά του έχοντας χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις, τους φοιτητές, ακόμα και διδακτικό - ερευνητικό προσωπικό του δημόσιου πανεπιστημίου, τσεπώνει τα λεφτά του εις υγείαν των κορόιδων και στήνει και μια εκδήλωση, με έξοδα του κράτους φυσικά, όπου θα επαινείται το ελληνικό πανεπιστήμιο για τη συνεργασία του.
Κάποιοι επιεικώς αφελείς ισχυρίζονται ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν διαφώνησε με τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Δεν είπε όμως ποτέ αυτό, είχε μιλήσει κάποτε για νόμιμη δημιουργία από φορείς μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Γιατί να η μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ιδρύσει πανεπιστημιακές σχολές με επιστημονικό αντικείμενο τμημάτων της σχετικό με ειδικότητες που απαιτούνται για τη λειτουργία της, αν φυσικά είχε ή αποκτήσει πάλι αρμοδιότητες. Ας φτιάξουν οι μητροπόλεις τις δικές τους θεολογικές και ποιμαντικές σχολές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου