29/5/23

Σύντροφε, πάρ' τ' αλλιώς

Διαβάζω σ' ένα κοινωνικό δίκτυο ότι η ΣΥΡΙΖΑ άφησε στα νοσοκομεία πλεόνασμα 624 εκατομμύρια, ενώ η ΝΔ έλλειμμα 2 δισ. Δεν το ξέρω, αλλά ας πούμε ότι έτσι είναι. Ο άνθρωπος που το έγραψε νομίζει ότι με τη διάδοση αυτής της πληροφορίας θα πειστεί πολύς κόσμος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καλός και ο Μητσοτάκη κακός στη διακυβέρνηση του τόπου. Και όμως δεν πιάνει. Γιατί; Αυτό πρέπει να βρεις, σύντροφε.

Υπάρχουν άπειρα παρόμοια παραδείγματα που βγήκαν στη δημοσιότητα, αλλά δεν έπεισαν. Ποιο το λάθος; Κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια. Νομίζεις ότι και ο άλλος το βλέπει λάθος αυτό. Δεν πάει το μυαλό σου ότι δεν είναι σαν εσένα. Γιατί να μην υποθέσεις ότι υπάρχουν πολλοί φτωχοί άνθρωποι που στην περίπτωσή μας θα σκεφτούν ότι τα 624 εκατομμύρια που άφησαν στα νοσοκομεία θα τα τρώγανε, μην τα έχουν φάει κιόλας, οι μόνιμοι, οι διευθυντές, οι καθηγητές, όλοι αυτοί. Αυτό περνάει σε πολλούς ανθρώπους που δεν ξέρουν τη δομή της Δημόσιας Υγείας και την διαδικασία κίνησης κονδυλίων.

Συμφωνώ ότι οι 700 χιλιάδες πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, αυτή η απότομη αλλαγή ιδιοκτησίας ακινήτων και θέσης αμέτρητων οικογενειών θα κάνουν ζημιά και στην κοινωνία και στην αγορά και στην οικονομία. Και όμως υπάρχουν απλοί, φτωχοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι πάρα πολλοί επιτήδειοι πήραν δάνεια τα φάγανε και κρύβονται πίσω από την προστασία της πρώτης κατοικίας. Κάποιοι πιστεύουν ότι αυτή η προστασία πληρώνεται από τη δική τους τσέπη, γι' αυτό δεν έχουν να φάνε. Πολλοί είναι σίγουροι ότι αυτοί οι ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας έχουν κι άλλα σπίτια σε ονόματα συγγενών τους ή και σε οφσόρ εταιρείες. Κι αν κάποιοι είναι αθώοι αυτού του εγκλήματος, καλοί άνθρωποι που τους ήρθαν ανάποδα τα πράγματα και χάνουν το μοναδικό σπίτι τους, αυτούς θα τους σώσει ο Μητσοτάκης με ένα ενοίκιο pass.

Πολλοί πιστεύουν ότι σωστά υπουργοί κλέβουν δημόσιο χρήμα και το δίνουν σε κολλητούς τους με απ' ευθείας αναθέσεις, αλλά αυτό κάνει καλό στην κοινωνία, επιτέλους ξεκολλάει χρήμα από τα ταμεία και πέφτει στην αγορά, κάτι θα πάρουν και οι απλοί άνθρωποι, κάποιοι θα βρουν ή έτσι δεν θα χάσουν τη δουλειά τους. Όταν πετάνε εκατομμύρια στον εναέριο χώρο κάποιοι πιστεύουν ότι θα έρθει και η δική τους σειρά να πάρουν κάτι.

Όσο λες στον απελπισμένο ότι η διαφθορά απλώνεται παντού τον σπρώχνεις στους διεφθαρμένους. Καλύτερα να βρεις γιατί είναι απελπισμένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: