7/5/21

Παράξενη Πρωτομαγιά

Φέτος η κυβέρνηση τίμησε δεόντως την Πρωτομαγιά, αφού πριν τον εορτασμό της ανακοίνωσε ότι καταθέτει αντεργατικό νομοσχέδιο.

Η φετινή Πρωτομαγιά, μέρα των εργαζομένων, είχε τις μεγαλύτερες παραξενιές στην ιστορία της. Γιορτάστηκε τηλεοπτικά από τη ΓΣΕΕ σε μέρα αργίας, 4/4, έτσι από τον  ουσιαστικό εορτασμό της 6ης Μαΐου έλειπε για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛΛ που ελέγχει 100% τη ΓΣΕΕ με μονοψήφιο εκλογικό ποσοστό. Άρα η Φώφη ηγείται του κόμματος της εργατιάς, η οποία όμως εορτάζει και απεργεί χωρίς αυτή να το εγκρίνει.

Άλλη παραξενιά, μέχρι πέρσι δικαιώματα και αποδοχές κόβονταν πριν ή μετά από κινητοποιήσεις εργαζομένων. Από πέρσι κόβονται με το «μένουμε σπίτι» και γίναμε φαντάσματα εργαζόμενοι τηλεργαζόμενοι, φαντάσματα άνεργοι, ενοικιαζόμενοι.

Μέχρι φέτος η Αστυνομία διέλυε-απαγόρευε νόμιμες συγκεντρώσεις, παραβίαζε νόμους, φέτος δεν εφαρμόζει νόμο, επιτρέπει τις συγκεντρώσεις, που πρόσφατος νόμος τις απαγορεύει. 

Χάνουμε ό,τι κατακτήσαμε από τον 19ο αιώνα, καλούμαστε να το διεκδικήσουμε ξανά, ακόμα και την κυριακάτικη αργία, αλλά τυπικά δεν έχουμε το δικαίωμα να διεκδικούμε, να διαδηλώνουμε, γιατί μπορεί έτσι να κολλήσουμε κορονοϊό. Παλιά λέγανε μη βγεις στο δρόμο για σε δείρουν. Τώρα θα κολλήσεις ίωση. Καλά πάμε.

Η κουτοπονηριά «άμα συμφωνούν εργοδοσία και εργαζόμενοι» έχει κοντά ποδάρια. Το σωστό είναι αν συμφωνούν οι εργαζόμενοι με την εργοδοσία και για την ακρίβεια, αν δέχονται, αν υποκύπτουν οι εργαζόμενοι στις απαιτήσεις της εργοδοσίας. Καθόλου απίθανο να εμφανιστεί επιχειρηματική σύμβαση με ωράριο από καμία μέχρι δώδεκα ώρες τη μέρα, από μηδέν μέχρι επτά μέρες την εβδομάδα, όποτε και όσο θέλει ο εργοδότης και μισθό όσο και αν θέλει ο εργοδότης να δώσει. Οι εργαζόμενοι θα ζουν με την ελπίδα ότι κάποτε θα κάνουν ένα μεροκάματο και ίσως κάποτε το πληρωθούν. Λίγοι άνεργοι ή επικείμενοι άνεργοι δεν θα υπογράψουν.

Σύμφωνα με τη Γιούροστατ έτσι κι αλλιώς οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερες ώρες τη βδομάδα από όλους τους άλλους Ευρωπαίους. Άρα αν δουλέψουμε ακόμα περισσότερες ώρες τι θα κερδίσει η χώρα που δεν το κέρδισε ακόμα, αφού προηγείται; Μήπως ο Κούλης σκέφτηκε, «Ναι, δουλεύουν οι Έλληνες περισσότερες ώρες, αλλά όχι περισσότερες μέρες»;

Δεν υπάρχουν σχόλια: