18/2/19

Ποσό κακό έκαναν τα μήλα στην ανθρωπότητα

Φρουτοπώς;
Το πιο διάσημο παγκοσμίως φρούτο είναι ως γνωστόν το μήλο. Με δεδομένο ότι οι κακοί γίνονται πολύ πιο εύκολα διάσημοι απ’ όσο οι καλοί, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το μήλο είναι το χειρότερο φρούτο της Γης.

Η φήμη του ξεκίνησε από τον παράδεισο όπου ο διάβολος ντυμένος φίδι έδωσε στην Εύα, εκείνη όμως πονηρή δεν το δάγκωσε μην πάθει τίποτα, το έδωσε στον μοναδικό άντρα της τον Αδάμ που την έκανε τη μαλακία. Μετά από αρκετά χρόνια οι Κινέζοι επέδειξαν περίτρανα ότι όλα θα ήταν καλύτερα για τους ανθρώπους αν οι πρωτόπλαστοι έτρωγαν το φίδι. Δεν περνούν δικαιολογίες όπως «Δε μπορούσαμε να το φάμε ωμό το φίδι, αφού ο Προμηθέας δεν υπήρχε, πού θα βρίσκαμε φωτιά να το ψήσουμε;» Πολύ μετά το μήλο τιμωρήθηκε, έφαγε πολύ ξύλο, αλλά κατάφερε το διαολεμένο να μείνει στον παράδεισο και να πετάξει έξω το ξύλο. Δεν ξέρουμε πότε ακριβώς το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο, αλλά αυτό είναι θέμα άλλης διαλέξεως, για τα έργα του Σακελλάριου. Και για να πούμε την κατακλείδα μας στο θέμα, ο Αδάμ δεν κατάπιε καν το μήλο, του έκατσε στο λαιμό, εξού και το μήλο του Αδάμ στην ανατομία ενός εγκλήματος.

Συνεχίζουμε ευρισκόμενοι ακόμα στη μυθολογία και βλέπουμε το διαβόητο μήλο της Έριδος με γνωστά αποτελέσματα, την πρώτη συζυγική απιστία γυναικός και τον πρώτο ουσιαστικά παγκόσμιο πόλεμο, τον Τρωικό. 

Ποιος δεν θυμάται το μήλο που προκάλεσε την οπλοκατοχή; Εκείνο που ο τοξοβόλος Γουλιέλμος Τέλλος έβαλε στο κεφάλι του γιου του το σημάδεψε και το πέτυχε. Αργότερα το μήλο αυτό προκάλεσε κι άλλο κακό, τον Τόοοσο Τέλλογλου.

Κακό έκανε και άλλο ένα μήλο που μπορούσε να πέσει άνετα οπουδήποτε κάτω απ’ τη μηλιά κι εκείνο  πήγε κι έπεσε διάνα στο κεφάλι του Νεύτωνα, κάτι που προκάλεσε την ψήφιση του αίσχιστου νόμου της βαρύτητας -αυτή δεν ήταν υπουργός, αλλά έδωσε τ’ όνομά της σε νόμο κι έμεινε στην αιωνιότητα- νόμος με χίλια παραθυράκια, που επιτρέπουν στον κάθε πονηρούλη να κάνει πως πέφτει από τα σύννεφα όταν έχει κι αυτός λερωμένη τη φωλιά του.

Καλό θα ήταν να μην αναφερθούμε στο δαγκωμένο μήλο που το πλήρωσε ακριβά ο λαός, γιατί ανέβασε ηλιθιωδώς τις τιμές των ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως αργότερα και των κινητών τηλεφώνων. Επειδή όμως είμαστε αναγκασμένοι να το αναφέρουμε, τουλάχιστον το λέμε αγγλιστί, για να μην προκαλέσουμε έμμεση διαφήμιση: Apple. 

Ένα από τα χειρότερα και πολύ ύποπτα μήλα είναι το σάπιο, που για να μην πεταχτεί στη χωματερή, μπήκε παράνομα στην αγορά και θριαμβεύει ως χρώμα.

Επικίνδυνο μήλο για τη δημόσια υγεία είναι και το ένα μήλο την ημέρα που το γιατρό τον κάνει πέρα.

Να πούμε για τα μήλα που κυκλοφορούν ντυμένα προκλητικά στο λιμάνι, προφανώς ασκώντας το πρώτο γυναικείο επάγγελμα; Θ΄ αφήσουμε να μιλήσει η λαϊκή σοφία γι’ αυτά: «Κολλάν (ή πλέουν) τα μήλα στο γιαλό, κολλάν (πλέουν) κι οι καβαλίνες…»

Φυσικά δεν πρέπει να βάζουμε όλα τα μήλα στο ίδιο τσουβάλι. Δεν είναι όλα τα μήλα κακά φρούτα. Ένα από αυτά μάλιστα φρόντισε και αποχώρησε από τη μάζα των υπόλοιπων και κυκλοφορεί με άλλο όνομα. Καλή εξήγηση, ξηγήθηκε φιρίκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: