2/11/13

ΔΕΥΤΕΡΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ (OLA)


Σάββατο μας μπήκε απαισίως μας η τριακοσιοστή έκτη ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, υπολείπονται 59 ημέρες μέχρι το 2014.

Διάγουμε τη 2α ημέρα μηνός Νοεμβρίου, μη φοβάστε γιορτάζει ο Ακίνδυνος, η Ακίνδυνη, ο Ανεμπόδιστος και η Ανεμπόδιστη. Ο Αφθόνιος, η Αφθονία, ο Πηγάσιος, Πήγασος και η Πηγασία. Εντάξει, είναι παράξενα ονόματα, αλλά μην τους το πείτε, το ξέρουν από το νηπιαγωγείο. Σήμερα γιορτάζει και ο Ελπιδηφόρος, με Ελπιδηφόρα ή Ελπιδοφόρος-Ελπιδοφόρα. Όπως θες το λες.

2α Νοεμβρίου του 1950 θα πεθάνει 94 ετών ο μεγάλος Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας Τζορτζ Μπέρναρντ Σο. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1925. («Ο Πυγμαλίων») Οι αρχαίοι Έλληνες διηγούνταν το μύθο του γλύπτη Πυγμαλίωνα που με τη σμίλη του σκάλισε στο μάρμαρο μια τόσο ωραία γυναικεία μορφή που στο τέλος την ερωτεύτηκε παράφορα ώστε να τον λυπηθεί η θεά Αφροδίτη και να δώσει στη Γαλάτεια πνοή και να του την προσφέρει για σύντροφο της ζωής του. Ο Μπέρναρ Σο προσάρμοσε στην εποχή του τον αρχαίο ελληνικό μύθο, γράφοντας το 1913 τη θεατρική κωμωδία "Πυγμαλίων" και δίνοντας το ρόλο του γλύπτη στο φανατικό γλωσσολόγο καθηγητή Χένρι Χέγκινς και το ρόλο της Γαλάτειας στην Ελίζα, την "αγράμματη και χωρίς τρόπους" πωλήτρια λουλουδιών του Κόβεν Γκάρντεν του Λονδίνου. Στα μέσα της δεκαετίας του 1950 ο Αλαν Λέρνερ διασκεύασε τον "Πυγμαλίωνα" σε "Ωραία μου κυρία" και ο Φρέντερικ Λέβε έγραψε τη μουσική, δημιουργώντας ένα μιούζικαλ που έμελλε να γνωρίσει πρωτοφανή διεθνή επιτυχία - μόνο στο Μπροντγουέι δόθηκαν στη σειρά πάνω από 2.700 παραστάσεις - και να μεταφερθεί στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστές τους Ρεξ Χάρισον και Οντρει Χέμπορν.
Μπέρναρντ Σο: «Αν μια γυναίκα είναι ωραία, μιλήστε της για την ομορφιά της. Αν είναι άσχημη, μιλήστε της για την ασχήμια των άλλων γυναικών.»

2α Νοεμβρίου του 1789 κατά τη διάρκεια της γαλλικής επανάστασης, εθνικοποιείται η εκκλησιαστική περιουσία.

Σχετικό απόφθεγμα του Μπέρναρντ Σο: «Η θρησκεία είναι μια μεγάλη κινητήρια δύναμη στον κόσμο, μα αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι πιστοί τής κάθε θρησκείας είναι πως πρέπει να ανέχονται την πίστη και τη θρησκεία των άλλων ανθρώπων.»

Σαν σήμερα το 1940, μην ξεχνάμε είχαμε πόλεμο. Ιταλικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν τις πόλεις Ιωάννινα, Μέτσοβο, Καστοριά, Καρδίτσα, Πύλο, Αιτωλικό, Πάτρα, Χανιά, Ρέθυμνο, Κέρκυρα και Θεσσαλονίκη. 90 νεκροί και 209 τραυματίες οι απώλειες στον άμαχο πληθυσμό.

Σήμερα συμπληρώνονται 103 χρόνια από τη γέννηση του νομπελίστα μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Το πραγματικό του όνομα Αλεπουδέλης, της γνωστής οικογενείας σαπουνοπαραγωγών. Νόμπελ λογοτεχνίας πήρε το 1979, πέθανε το 1996. Είχε γεννηθεί 2α Νοεμβρίου του 1911. Από το “ΤΟ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ”: «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου».

107 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη γέννηση του Ιταλού σκηνοθέτη Λουκίνο Βισκόντι. Ταινίες του που ίσως θυμόμαστε «Θάνατος στη Βενετία» ή «Ο Ρόκο και τ' αδέλφια του». Γεννήθηκε 2α Νοεμβρίου του 1906 και πέθανε 70 χρόνια μετά το 1976.

Την προηγούμενη χρονιά 2α Νοεμβρίου πάλι, του 1975 θα εδολοφονείτο ο μεγάλος Ιταλός και σκηνοθέτης και συγγραφέας Πιερ Πάολο Παζολίνι, μόλις 53 ετών. Τελευταία του και ξακουστή ταινία «Σαλό ή 120 μέρες στα Σόδομα» από κείμενο του Ντε Σαντ. Μετέφερε την ιστορία στο 1944, όταν στο Σαλό της βόρειας Ιταλίας, τέσσερις φασίστες που εκπροσωπούν τις βασικές μορφές εξουσίας κλείνουν διά της βίας σε απομονωμένο παλάτι μια ομάδα παρθένων αγοριών και κοριτσιών. Τρεις πόρνες αφηγούνται τις εμπειρίες τους, ενώ οι ενήλικες εξαναγκάζουν τους κρατούμενους να συμμετάσχουν σε πράξεις ακραίου και σαδομαζοχιστικού σεξ. Δεν ξεχνάμε άλλες ταινίες του Παζολίνι… και το Μάμα Ρόμα, τη Μήδεια και το κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο, που βλέπουμε κάθε μεγάλη βδομάδα στην τηλεόραση.

2α Νοεμβρίου του 1960 ο Έλληνας αρχιμουσικός και συνθέτης Δημήτρης Μητρόπουλος, θα πεθάνει ενώ διηύθυνε πρόβα στη Σκάλα του Μιλάνου. Ήταν 64 ετών. Κορυφαία του στιγμή η θητεία του στη διεύθυνση της Συμφωνικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης.

Βρισκόμαστε στο 1823, 2α Νοεμβρίου και σε μήνυμά του στο Κογκρέσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέιμς Μονρόε αναγνωρίζει το δικαίωμα των επαναστατημένων Ελλήνων στην ανεξαρτησία.

Το 1977, σαν σήμερα ήταν, όταν πρωτοφανής νεροποντή πλήττει την Αττική, με 22 νεκρούς, εκτεταμένης διάρκειας συσκότιση και ανυπολόγιστες ζημιές στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας.

2α Νοεμβρίου του 1960 ο εκδοτικός οίκος «Penguin» αθωώνεται από την κατηγορία της προσβολής της δημοσίας αιδούς στην υπόθεση με το μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Χ. Λόρενς «Ο εραστής της Λαίδης Τσάτερλι». Εμείς το είδαμε σε ταινία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: