29/10/13

29 Οκτωβρίου για πάντα (ola)


Μας μπήκε απαισίως μας η τριακοσιοστή δεύτερη ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Υπολείπονται 63 ημέρες μέχρι το 2014, διάγουμε την 29η ημέρα μηνός Οκτωβρίου, παγκόσμια ημέρα Ψωρίασης, γιορτάζει ο Αβραάμ, Αβραμία Μελιτίνη, Μελιτίνος, Μελιτίνα, Μελίτη, Μελίτα, Μελίνα που γιορτάζει και στις 16 Σεπτεμβρίου. Μουσική ανάσα με την Άννα Μελίτη.(Σημαίνει "Μάλτα")


29η Οκτωβρίου του 1961 η ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή κερδίζει εκ νέου τις εκλογές, εν μέσω καταγγελιών της αντιπολίτευσης για νοθεία. Ψηφίζανε, έλεγε η αντιπολίτευση και τα δέντρα. Όταν καταργήθηκε η ψήφος των δέντρων, τα κάψανε. Μετά τα εκτίμησαν, τα τίμησαν και τα κοστολόγησαν. Ελληνική ταινία, φως νερό, τηλέφωνο, οικόπεδο με δόσεις, ο Θεοδόσης.

Σαν σήμερα το 1814 καθελκύεται στις ΗΠΑ το πρώτο πολεμικό ατμόπλοιο, με το ελληνικό όνομα «Δημολόγος». Τιμή μας και καμάρι τους, έχουμε όμως και τον Δημολόγο του διαδικτύου.

29η Οκτωβρίου του 1929 έρχεται η «Μαύρη Τρίτη» στο αμερικανικό χρηματιστήριο ή όπως αλλιώς έμεινε στην ιστορία «το μεγάλο κραχ». Εκατομμύρια τίτλοι μετοχών έγιναν απλά χαρτιά, χάνοντας την αξία τους. Κάποιοι δεν χάνουν στην κρίση, αλλά κερδίζουν. Καλά να πάθουν.

29η Οκτωβρίου του 1897 θα γεννηθεί ο Πάουλ Γιόζεφ Γκέμπελς, ναζιστής αξιωματούχος του οποίου το επώνυμο έγινε συνώνυμο της προπαγάνδας. Γκεμπελισμός και Γκεμπελίσκοι. Την Πρωτομαγιά του ’45, όταν οι Σοβιετικοί καταλάμβαναν το Βερολίνο, αν και ο Χίτλερ τον είχε ορίζει διάδοχό του, αυτοκτόνησε μαζί με τη γυναίκα του, αφού προηγουμένως είχε δώσει εντολή σε γιατρό να σκοτώσει με ενέσιμο διάλυμα τα έξι παιδιά τους ηλικίας από 4 έως 12 ετών. Τότε εφεύρε και το προληπτικό χτύπημα: Τα παιδιά μου θα διαφωνούν με αυτή την εξέλιξη, έγραφε, αλλά είναι μικρά. Αν μεγάλωναν θα καταλάβαιναν και θα συμφωνούσαν ότι είναι σωστό. Ο Γκέμπελς μέχρι που πέθανε ήταν δημοσιογράφος. Δημοσιογραφία και εξουσία είναι το γήπεδο της προπαγάνδας.

Σαν σήμερα το 1986 πέθανε ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς ο μεγάλος μας κωμικός Μίμης Φωτόπουλος. Γεννήθηκε το 1913 στη Ζάτουνα της Γορτυνίας. Στη διάρκεια της κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και για τη δράση του εξορίστηκε αργότερα στη Γυάρο. Από τις μεγάλος επιτυχίες του, οι ταινίες «Ταξιδιώτης χωρίς αποσκευές», «Κάλπικη λίρα» (1955), «Λατέρνα, φτώχια και φιλότιμο» (1955), «Ο Πατούχας» (1972), «Το σωφεράκι» (1953), «Ο γρουσούζης» (1952), κ.α. Για τελευταία φορά εμφανίστηκε στο θέατρο το 1984, μαζί με τον Λάκη Λαζόπουλο, στην επιθεώρηση «Μια στο Καστρί και μια στο πέταλο». Τον θυμόμαστε και από το θέατρο της Δευτέρας ως Δον Καμίλο. Ο Μίμη Φωτόπουλος ήταν, επίσης, ζωγράφος και λογοτέχνης. Από τα βιβλία του, «Μπουλούκια», «Ελ Τόμπα», «25 χρόνια θέατρο», «Το ποτάμι της ζωής μου» και άλλα. Χαρακτηριστική ατάκα «Και μετά θα κάααθεσαι!»

29η Οκτωβρίου του 1863 ιδρύεται ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός από τον Ελβετό Ερρίκο Ντυνάν. Καμία σχέση με το ΙΚΑ που δεν κάνει έρανο, γι' αυτό δεν έχει λεφτά και τα χάπια του.

Σήμερα κλείνει τα 38 η Γουαϊνόνα Ράιντερ. (Πραγματικο επώνυμο: Χόροβιτς) Αμερικανίς ηθοποιός που εγεννήθη 29η Οκτωβρίου του 1971.

29η Οκτωβρίου του 1918 ο φιλοβενιζελικός Εμμανουήλ Μαχαίρας εκλέγεται γενικός γραμματέας της νεοσύστατης Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ).

Βρισκόμαστε στο 1914, από τα ραδιόφωνα ακούγεται όλη μέρα 29η Οκτωβρίου και οι Έλληνες της Κύπρου χαιρετίζουν την προσάρτηση της νήσου από τη Μεγάλη Βρετανία ως το πρώτο βήμα για την ένωση με την Ελλάδα. Αμ δε! Διαίρει και βασίλευε. Αυτό βολεύει τους Άγγλους βασιλείς.

29η Οκτωβρίου του 1911 θα πεθάνει 54 ετών ο Αμερικανός εκδότης Τζόζεφ Πούλιτζερ. Αυτός έδωσε τον ορισμό της «κίτρινης δημοσιογραφίας». Αυτός που δημιούργησε τα έγκυρα δημοσιογραφικά βραβεία που φέρουν το όνομά του. Ένα Πούλιτζερ μας περιμένει όλους. (Στον ύπνο μας) Να πω ότι ζορίζομαι και δε βρίσκω καμία δημοσιογραφική επιτυχία στην Ελλάδα, δεν το λέω, γιατί αλήθεια θα ’ναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: