3/3/13

ΤΡΙΤΗ ΜΑΡΤΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ κΟαΛΑ-λα

Αγαπητέ δεκατεσσεράε μισθέ από το χαμένο μήνα,

Ημέρα του Κυρίου και της εβδομάδος κατά τας παλαιάς γραφάς, ημέρα εργασίας κατά τον Όλι Ρεν, Δεν, “men”, το ’χει τ’ όνομα, 3η μηνός Μαρτίου, 62α ημέρα του έτους, 302 κι απόψε μείνανε μέχρι το 2014, τελευταία μας ελπίδα.


Η Γη δεν σταμάτησε να κινείται και να γυρίζει γύρω από τον εαυτό της και τον Ήλιο που συνάντησε για πρώτη φορά στις 6:53, δύο λεπτά νωρίτερα από χθες, το ξεπροβόιδισμά του, στις 6:18 το απόγευμα, ένα λεπτό αργότερα από χθες. Η μέρα μεγαλύτερη κατά τρία λεπτά από χθες, παραμένει μικρότερη της νύχτας μέχρι την εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου.

Σήμερα εορτάζουν, ο Κλεόνικος και η Κλεονίκη, Κλεονίκω, Νίκη.

Απόψε κλείνει τα 84 του ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης. Γεννήθηκε 3η Μαρτίου του 1929.

Τα 68 της γεμάτα κλείνει και η Αρλέτα.

Τρίτη Μαρτίου του 1851, μέρα σαν τη σημερινή, ήρθε στον κόσμο ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, και 14 χρόνια αργότερα, ίδια μέρα, το 1869 γεννήθηκε στο Μεσολόγγι ο μετέπειτα λυρικός ποιητής Μιλτιάδης Μαλακάσης που πέθανε χρονικά κοντά στον Παλαμά το 1943. Καταγόταν από οικογένεια αγωνιστών του Εικοσιένα με πολύ πλούτο και άνεση, που του εξασφάλισε μια ζωή αφιερωμένη στην τέχνη και τη μάθηση κι απαλλαγμένη από βιοποριστικές έγνοιες. Ήταν αναγνώστης του Καβάφη που δεν εκδόθηκε ποτέ εν ζωή και αλληλογραφούσε μαζί του. Ο Μαλακάσης έγραψε κι ένα ποίημα για τον καβάφη κι εκείνος με επιστολή του τον ευχαρίστησε. Η ποίηση, έλεγε, ο Μαλακάσης είναι μουσική που παίζεται πάνω στο όργανο της γλώσσας. Υπηρετούσε τη σύζευξη νεκρού και ωραίου.

Κι επειδή σας αρέσουν τα ποίματα, στη φέξη και στη χάση διαβάστε Μαλακάση: «Το πήρανε-για κοίταξε / στερνήν ανατριχίλα, / τα πεθαμένα φύλλα, / που απόμειναν στη γης. / Φθινόπωρο στολίστηκες νεκρό κι ωραίο από προχθές / με το παλιό βενέτικο χρυσάφι./ Και να, οι βοριάδες οι πικροί σου γίνονται τραγουδιστές / και τα νερά τα πένθιμα ζωγράφοι. / Έλα εκλεχτέ, σφιχτοπεριπλοκέ μου / Ροδέμνοστε και παγκαλλόμορφέ μου. / Παγκαλόμορφέ μου, είπα!

Σήμερα τιμούμε και τον ηρωικό θάνατο του Κύπριου Γρηγορίου Αυξεντίου, της ΕΟΚΑ ο οποίος, 3η Μαρτίου του 1957 αρνούμενος μέχρι τέλους να παραδοθεί στους Άγγλους, πολέμησε επί ώρες μόνος κατά ισχυρής αγγλικής δύναμης.

3η Μαρτίου του 1983 η ιστορία γράφει πως πέθανε στα 76 του ο Βέλγος σκιτσογράφος Ζορζ Ρεμί, γνωστότερος ως Ερζέ. Πρόκειται για τον δημιουργό του χάρτινου ήρωα Τεν-Τεν.

Τρίτη Μαρτίου του 1924 ο ηγέτης της Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ, καταργεί το Χαλιφάτο και ανακηρύσσει τη χώρα του κοσμική Δημοκρατία. Χαλίφης ο πνευματικός και πολιτικός ηγέτης μουσουλμάνων.

Τρεις Μαρτίου του 1944 λειψυδρία απειλεί την Αθήνα, καθώς η ΟΥΛΕΝ ανακοινώνει ότι το νερό της λίμνης του Μαραθώνα επαρκεί μόνο για εννιά μήνες ακόμη. Εξού και η έκφραση στα Δανέζικα -όχι στα δανεικά- «Skavi-I-oulen» (Σκάβει το λάκκο μας)

Σαν σήμερα το 1878 υπογράφεται η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου μεταξύ Οθωμανών και Ρώσων εκπροσώπων. Χάρη σ’ αυτήν η Βουλγαρία γιορτάζει σήμερα την ημέρα της απελευθέρωσής της. Η συνθήκη του Αγίου Στεφάνου έδινε στη Βουλγαρία και μέρος της Ηπείρου και όλη τη Μακεδονία εκτός Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής. Γι’ αυτό τους Μπαοκτσήδες κακώς κι αδίκως τους λέμε Βούλγαρους. Δεν μας ενδιαφέρει τι υπέγραψαν Ρωσία και Οθωμανική Αυτοκρατορία, απλώς το λέμε για να μη μας παραξενεύει που και η Βουλγαρία ένα κομμάτι του νότιου τμήματός της ονόμαζε Μακεδονία.

Για την Αυστραλία σήμερα και κάθε τρίτη-τρεις Μαρτίου είναι εργατική αργία.

Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τα χρόνια τα παλιά. Βρισκόμαστε στο 1827, κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο Μάρτιος μπήκε στις τρεις ημέρες του, αλλά ποιος προσέχει!... Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης αποκρούει στο Κερατσίνι του Πειραιώς επίθεση του Κιουταχή, αρχικά οκτακοσίων Τούρκων και την άλλη ημέρα έξι χιλιάδων. Η μάχη αυτή υπήρξε μία από τις λαμπρότερες νίκες του.

Σαν να μην πέρασε μια μέρα από το 2002 όταν 3η Μαρτίου σταμάτησε η χρήση της δραχμής μετά από μια περίοδο 2 μηνών από την ημέρα που ξεκίνησε η χρήση του ευρώ. Δεν ήταν όλοι σύμφωνοι με αυτό. Κάπ0ιοι γι’ αντίσταση συναλλάσσονται ακόμα σε δραχμές.

Το 1821 σαν σήμερα ο Αλέξανδρος Υψηλάντης συγκροτεί στην Μολδοβλαχία τον «Ιερό Λόχο», αρχικής δύναμης 100 ανδρών, με Διοικητή τον Γεώργιο Καντακουζηνό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου