14/1/13

14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ (OLA)

Δευτέρα ημέρα της εβδομάδος κατά τας γραφάς, σήμερα, 14η Ιανουαρίου 2013, για κάποιους συμπληρώνονται 103 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Τσαρούχη, όπως προχθές για άλλους, σίγουρα όμως εορτάζουν ο Νίνας και η Νίνα, δεν τους ξέρω.

Η Γη δεν σταμάτησε να γυρίζει, απαντήσαμε τον Ήλιο για πρώτη φορά στις 7:39, όπως χθες και προχθές, αλλά το ξεπροβόιδισμά του θα γίνει ένα λεπτό αργότερα από χθες, στις 5:28. Η μέρα μεγαλώνει.

Πάμε στα ευχάριστα, σήμερα είναι Πρωτοχρονιά με το παλιό, ελπίζουμε να σας κάναμε εμείς ραδιοφωνικό ποδαρικό, προσέξτε όμως ποιος θα σας κάνει αυθεντικό ποδαρικό. Ενδιαφερόμενοι υπάρχουν πολλοί.

Σαν σήμερα το 1951 πέθανε 84 ετών ο συγγραφέας Γρηγόριος Ξενόπουλος. Ήταν ο δημιουργός του περιοδικού η «Διάπλασης των Παίδων».

14η Ιανουαρίου του 1943 συναντούνται μυστικά στην Καζαμπλάνκα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Αμερικανός Πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ, μαζί με στρατιωτικούς ειδήμονες, για το θέμα της ανάπτυξης ενός δεύτερου μετώπου στην Ευρώπη, που ήταν τελικά η απόβαση στη Σικελία.

Ίδια μέρα, 14 χρόνια μετά, το 1957 ίδια μέρα σαν τη σημερινή θα πεθάνει ο μάγκας ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, ο Αμερικανός ηθοποιός που έχει συνδέσει την Καζαμπλάνκα με τ’ όνομά του, όσο κανείς άλλος άνθρωπος στον κόσμο.

14η Ιανουαρίου του 1967 οι Τάιμς της Νέας Υόρκης αποκαλύπτουν ότι ο αμερικανικός στρατός διεξάγει πειράματα μικροβιολογικού πολέμου.

Το 1980, σα να μην πέρασε μια μέρα από τη σημερινή, βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες των ΗΠΑ η μουσική ταινία "Blues Brothers", με πρωταγωνιστές τους Νταν Ακρόιντ και Τζον Μπελούσι. Έμεινε στην ιστορία της μεγάλης οθόνης ως μία από τις πιο επιτυχημένες μουσικές ταινίες. Στην Ελλάδα την ξέρουμε ως «Οι ατσίδες με τα μπλε».
(Αν δε σας αρέσει το έργο, αλλάξτε χρώμα)

1963 σαν σήμερα κάποιος Τζορτζ Γουάλας ανακηρύσσεται κυβερνήτης της Αλαμπάμα, με κύριο σύνθημά του το διαχωρισμό των λευκών από τους Αφροαμερικανούς. Ο λόγος που εκφώνησε μετά την ανακήρυξή του ήταν γραμμένος από τον Άζα Κάρτερ, ηγέτη της Κου Κλουξ Κλαν μέντες.

16 χρόνια μετά, ίδια μέρα του 1979 ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ προτείνει τα γενέθλια του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ να καθιερωθούν ως ημέρα εθνικής εορτής.

Σήμερα έχει γενέθλια το κλαρινέτο που εμείς λέμε κλαρίνο. Το παρουσίασε 14η Ιανουαρίου του 1690 ο Γερμανός οργανοποιός Γιόχαν Ντένερ από τη Νυρεμβέργη. Έγινε συμφωνικό όργανο και από κει το πήραμε κι εμείς και το κάναμε δημοτικό όργανο. Αντικατέστησε την πίπιζα, την τσαμπουνοφυλάκα και την γκάιντα. Πρόγονός του θεωρείται ο αρχαιοελληνικός ευθύαυλος. Πολλές φορές δεν το παίζουμε και ολόκληρο, του βγάζουμε κομμάτια και κονομάμε χαρτούρα. Αλλά πρέπει να παίζουμε καλά.

Στην ελληνική επανάσταση, το 1822 μέρα σαν τη σημερινή ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Υψηλάντης κυριεύουν τον Ακροκόρινθο. Στον πρώτο βαλκανικό πόλεμο, το 1913 οι ελληνικές δυνάμεις συντρίβουν τους Τούρκους στο Μπιζάνι.

14η Ιανουαρίου του 1997 η αρχαιολόγος Έφη Λιγούρη ανακαλύπτει το Αρχαίο Λύκειον, όπου πριν από 2.500 χρόνια δίδασκε ο φιλόσοφος Αριστοτέλης. Βρισκόταν στη σημερινή οδό Ρηγίλλης.

Στα εξωτερικά μας, από τις δοσοληψίες μεταξύ χωρών, 14η Ιανουαρίου του 1814 η Δανία παραχωρεί τη Νορβηγία στη Σουηδία. 125 χρόνια μετά, το 1939 ίδια μέρα, ανεξάρτητη πια η Νορβηγία διεκδικεί την περιοχή Queen Maud Land στην Ανταρκτική, ενώ ίδια μέρα του 1963 η Γαλλία αρνείται την είσοδο της Βρετανίας στην ΕΟΚ.

14η Ιανουαρίου του 1928 ο Τζίμι ΜακΓκρόρι της Σέλτικ σημειώνει 8 γκολ εναντίον της Ντανφέρμ-λαϊν δημιουργώντας ρεκόρ Σκοτίας. Ίδια μέρα του 1958, μπροστά σε 60.000 φιλάθλους η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κερδίζει τον Ερυθρό Αστέρα με 2-1 για το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Είναι η τελευταία εμφάνιση των «μπέμπηδων» του Sir Matt Busby πριν από την αεροπορική τραγωδία του Μονάχου στις 6/2/1958.

Σαν σήμερα το 1966 ο Ντέιβιντ Τζόουνς ηχογραφεί το πρώτο τραγούδι του με τον τίτλο «Can't help thinking about me». Την ίδια μέρα αλλάζει το όνομά του για να μην συγχέεται με τον Ντέιβιντ Τζόουνς του συγκροτήματος «The Monkees». Πώς έκανε τ’ όνομά του; Ντέιβιντ Μπάουι.

Σήμερα κλείνουν 12 χρόνια από το θάνατο του πρωταγωνιστή μας Κώστα Ρηγόπουλου και 9 χρόνια από το θάνατο του Πέτρου Σκούταρη. Κιθαρίστας, δημιουργός των συγκροτημάτων Sharp Ties το 1979, του μοναδικού συγκροτήματος που έδωσε σουξέ στο διεθνές στερέωμα. Ο Σκούταρης ήταν και συνδημιουργός των "667" το 2001 που έκαναν δίσκο με το Γιώργο Μαργαρίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: