5/10/12

ΠΕΜΠΤΗ ΟΚTΩΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ (OLA)

Παρασκευή Σαββάτου για την εβδομάδα κατά τα παλαιάς ιουδαϊκάς γραφάς. 5η μηνός Οκτωβρίου, παγκόσμια μέρα κατοικίας, εκπαιδευτικών και αρχιτεκτονικής. Σήμερα μέρα γιορτής για κάποιους γιορτάζουν Χαριτίνη, Χαριτίνα, Χαρίτη, Τίνα, Χαρά.

Μας μπήκε η 279η του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο 279η σε δίσεκτα έτη όταν τελούνται οι Ολυμπιακοί αγώνες. Υπολείπονται 88 ημέρες μέχρι το 2013 τη χρονιά; της μεγάλης επιστροφής της γιαγιάς, για την ακρίβεια της ανάστασης της σύνταξής της γιατί δεν τη βγάζουμε αλλιώς.

Τη σημερινή ημέρα πολλοί δε θέλουν να θυμούνται για το 1582 όμως είναι μία ημέρα που ουδέποτε υπήρξε! Είναι η πρώτη του Ιουλιανού Ημερολογίου, που απαλείφθηκε, προκειμένου οι ημερομηνίες να εναρμονιστούν με το νέο Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

1930. 5η Οκτωβρίου ο Ελευθέριος Βενιζέλος κηρύσσει την έναρξη των Α' Βαλκανικών Αγώνων Στίβου στο Παναθηναϊκό Στάδιο, παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού. Ο επικοντιστής του Παναθηναϊκού Αργύρης Καραγιάννης γίνεται ο πρώτος Έλληνας βαλκανιονίκης. Πάντως όταν αλλάζει η κυβέρνηση ο Παναθηναϊκός παίρνει πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο.

Την 5η Οκτωβρίου 1912 όμως, πριν από 100 ακριβώς χρόνια η Ελλάδα πάλι του Βενιζέλου πρωθυπουργού κήρυξε κατά της Τουρκίας ανεπίσημα (επίσημα στις 9 του μήνα) τον Πρώτο Βαλκανικό πόλεμο που κράτησε μέχρι την 30η Μαϊου του 1913 με την υπογραφή της Συνθήκλης του Λονδίνου. Ο Δεύτερος κράτησε από 16 Ιουνίου ως 18 Ιουλίου 1913

5η Οκτωβρίου του 1969 στο ΒΒC έκανε πρεμιέρα το «Ιπτάμενο Τσίρκο» των Μόντι Πάιθον και για την ακρίβεια του πύθωνα Μόντι. Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα γεννιόταν ο Γιάννης Κότσιρας που σήμερα κλείνει καλώς τα 43 του.

5η Οκτωβρίου του 1892 έχουμε την τελευταία παράνομη ενέργεια της συμμορίας των Ντάλτον. Στην προσπάθειά τους να ληστέψουν τράπεζα στο Κόφι Βιλ του Κάνσας γίνονται αντιληπτοί από τους πολίτες και στην ανταλλαγή πυροβολισμών που ακολουθεί σκοτώνονται οι τέσσερις, ενώ διασώζεται βαρύτατα τραυματισμένος ο Έμετ Ντάλτον, ο οποίος καταδικάζεται σε ισόβια. Ο Άβερελ Ντάλτον είχε πάει να ληστέψει σαλάμι

Μέρα σαν τη σημερινή 5η Οκτωβρίου του 1919 κάνει το ντεμπούτο του σε αγώνα αυτοκινήτων ο Έντζο Φεράρι, αυτός που αργότερα θα ιδρύσει την αυτοκινητοβιομηχανία που φέρει το όνομά του.

Στροφή στην ενημέρωση με τις πάντες και βγαίνουμε φωστήρες με τις ζάντες και σαν σήμερα το 1922 σύμφωνα με απόφαση της Ελληνικής Επαναστατικής Επιτροπής, οι υπεύθυνοι της εθνικής τραγωδίας, της Μικρασιατικής Καταστροφής θα τιμωρηθούν παραδειγματικά. Πρόεδρος της ανακριτικής επιτροπής ορίζεται ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος, τότε βενιζελικός.

Σαν σήμερα το 1983 πέθανε ο Ερλ Τάπερ, αμερικανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της εταιρίας Tupperware που ειδικεύεται σε πλαστικά σκεύη κουζίνας. Από κει η έκφραση, για σου Γιάννη τι κάνεις; Επίδειξη τάπερ. Η φίρμα χαρακτήρισε το προϊόν με αποτέλεσμα να μη μπορεί να διαφημιστεί. Όλα τάπερ ήτανε, οιασδήποτε μάρκας, τράβα βρες το τάπερ, τάπερ. Όπως στο Σύριζα, πόσους σταυρούς να έπαιρνε ο Γιώργος, αφού στο ψηφοδέλτιο Βαρεμένους είχε πολλούς. Τίποτα δεν πάει χαμένο για το Γιώργο Βαρεμένο.

Σαν σήμερα το 1713 γεννήθηκε ο Γάλλος εγκυκλοπαιδιστής Ντενίς Ντιντερό, απ' τους κυριότερους εκπροσώπους του Διαφωτισμού, ενώ το 1864 θα γεννηθεί ο Γάλλος εφευρέτης Λουί Λιμιέρ, που μαζί με τον αδερφό του Αύγουστο κατασκεύασαν το 1895 την πρώτη κινηματογραφική μηχανή. Όλα από κάπου ξεκινούν το τέλος τους, όπως το τέλος εποχής και το τέλος κυκλοφορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: