10/9/12

10 Σεπτεμβρίου για πάντα ούλα

10η Σεπτεμβρίου του 1925 υπογράφεται και δημοσιεύεται το πρώτο Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας (αβασιλεύτου), που τίθεται αμέσως σε ισχύ. Πρωθυπουργός ήταν ο δικτάτορας Θόδωρος Πάγκαλος.

10η Σεπτεμβρίου του 1960 ο θρυλικός Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος Αμπέμπε Μπικίλα κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, τρέχοντας ξυπόλητος.

Ίδια μέρα του 1982 η Άννα Βερούλη παίρνει την πρώτη θέση στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Στίβου της Αθήνας, με βολή στα 70,02 μ. Είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας στην ιστορία του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που ξεκίνησε το 1934. Στο ίδιο αγώνισμα, η Σοφία Σακοράφα κατατάσσεται τρίτη. Μετά, στο Ολυμπιακό στάδιο παίζαμε μπάλα. (Όσο καταφέραμα να μάθουμε)

Σαν σήμερα 10η Σεπτεμβρίου του 1898 θα δολοφονηθεί στη Γενεύη αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, γνωστότερη ως Σίσσυ. Βέβαια δεν ήταν αυτοκράτειρα, αλλά σύζυγος αυτοκράτορα. Εμείς την ξέρουμε από το Αχίλλειο που της έχτισε ο Κάιζερ στην Κέρκυρα, για να πνίγει τον πόνο της. Το γνωρίζουμε γιατί είχε καζίνο, το ένα από τα δύο της χώρας μαζί με εκείνο της Πάρνηθας. Τώρα καζίνα έχουμε, λεφτά δεν έχουμε.

10η Σεπτεμβρίου του 1995 το ΝΑΤΟ βομβαρδίζει θέσεις των Σερβοβοσνίων, που πολιορκούν το Σαράγεβο. Οι Μάτζικ Ντε Σπελ βγάζουν το δίσκο διακοπές στο Σαράγιεβο.

Απόψε κλείνει τα 56 του ο πρωταγωνιστής μας Γιάννης Μπέζος. Γεννήθηκε 10η Σεπτεμβρίου του '56.

Δεν υπάρχουν σχόλια: