12/7/12

12 Ιουλίου για πάντα

Ο Άλφρεντ Ντρέιφους, ο Γαλλοεβραίος αξιωματικός πυροβολικού, ο οποίος είχε κατηγορηθεί άδικα για προδοσία, 12η Ιουλίου του 1906 σαν σήμερα παίρνει χάρη κι επιστρέφει στο σύνταγμά του με το βαθμό του. Είχε προηγηθεί αναψηλάφηση της υπόθεσης, μετά το δριμύ «Κατηγορώ» του Ζολά εναντίον του στρατιωτικού κατεστημένου.

Σα να μην πέρασε μια μέρα από το 1913, όταν μια ελληνική επίθεση στα στενά της Κρέσνας μεταφέρει τις μάχες του Β' Βαλκανικού Πολέμου μέσα στα εδάφη της Βουλγαρίας.

12η Ιουλίου του 1904 γεννήθηκε ο Χιλιανός ποιητής Πάμπλο Νερούδα, που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 1971. Έγραφε σχεδόν αποκλειστικά ερωτικά μεγάλα ποιήματα και μόνο ένα πολιτικό, το Κάντο Χενεράλ, το Γενικό Άσμα που μελοποιήθηκε και άφησε εποχή φυσικά από τον Μίκη Θεοδωράκη.

Σαν σήμερα το 1913 αγήματα του Ελληνικού Στόλου υπό τον Πλοίαρχο Γκίνη, απελευθερώνουν την Αλεξανδρούπολη. Ο Ελληνικός Στρατός (VIII Μεραρχία) απελευθερώνει την Ξάνθη.

7 χρόνια αργότερα, 12η Ιουλίου του 1920 ο Ελληνικός Στρατός (3/40 Σύνταγμα Ευζώνων) απελευθερώνει την Αδριανούπολη. Μετά ήρθε ο έρωτας.

12η Ιουλίου του 1884 γεννήθηκε ο , Ιταλός ζωγράφος Αμεντέο Μοντιλιάνι, του οποίου το όνομα φιλοξενήθηκε σε ελληνικό τραγούδι. Από τη Θεσσαλονίκη του Νίκου Καββαδία: «Ξέχασες κείνο το σκοπό που λέγανε οι Χιλιάνοι / άγιε Νικόλα φύλαγε κι αγιά θαλασσινή / τυφλό κορίτσι σ' οδηγάει παιδί του Μοντιλιάνι / που τ' αγαπούσε ο δόκιμος κι οι δυο Μαρμαρινοί». Μαρμαρινός, από το Μαρμάρι επαρχίας Καρύστου της Εύβοιας. Ο Καββαδίας πρέπει να λάτρευε τη ζωγραφική. Σε άλλο του ποίημα, το μαχαίρι, έγραφε, «Όπου έμοιαζε με μια παλιά ελαιογραφία του Γκόγια».

Η μηχανή του χρόνου μας μεταφέρει στην 12η Ιουλίου του 1998. Η Γαλλία κερδίζει εντός έδρας 3-0 τη Βραζιλία και στέφεται παγκόσμια πρωταθλήτρια στο ποδόσφαιρο. Ο Ρονάλντο ήταν χώμα, αλλά δε μπορούσε να μην τον βάλει να παίξει ο τότε προπονητής της Βραζιλίας, γιατί Ρονάλντο ήταν τηλεοπτική φίρμα και πολλοί άνοιγαν την τηλεόρασή τους στον τελικό για να τον δουν.

12η Ιουλίου του 1976, μέρα σαν τη σημερινή, αλλά με λιγότερα χρέη, διεξάγεται στο κλειστό της Γλυφάδας ο πρώτος τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ. Το κατακτά η ΑΕΚ, που νικά τον Ολυμπιακό με 81-79. Σήμερα δεν ενδιαφέρεται καμιά ομάδα γι’ αυτό το έπαθλο.

Σαν σήμερα το 1836 ανεβαίνει η πρώτη θεατρική παράσταση στην Αθήνα. Τι άλλο; Κωμωδία. Κωμωδία του Μολιέρου. Ποιο έργο να ήταν; Αν είχε σχέση με το υπουργείο Υγείας θα ήταν το «Κατά φαντασίαν υγιής». Για το υπουργείο Οικονομικών έχουμε τον «Αρχοντοχωριάτη» του Μολιέρου, για την τηλεόραση έχουμε τον Σ-Ταρ(τ)Ούφο του Μολιέρου.

Σαν σήμερα το 1967: Το καθεστώς της 21ης Απριλίου αφαιρεί την ελληνική ιθαγένεια από 480 Έλληνες πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου