Νάντιας, Κωνσταντίνας, Κωνσταντίνου και Ελένης σήμερα, χρόνια πολλά και στη Μικρή Ελένη.
Σημαντική εορτή έγινε και εορτασμός, έγινε και σίριαλ με ονομασία κατά παράδοσιν.
Ποια Ελένη; Την κόρη του Περικλή; Όχι, του Μηνά. Ποιο Μηνά; (κ.τ.λπ)
Τα ονόματα συναντώνται ως:
Ελένη, Ελενα, Ελεάννα, Ελεάνα, Λένα, Ελενιώ, Ελενίτσα, Λενίτσα, Λένγκω, Λενιώ, Ελεωνόρα, Ελεονόρα, Ελεονώρα, Νόρα, Μαριλένα.
Κωνσταντίνα, Κωσταντίνα, Κωστούλα, Ντίνα, Τίνα. Κωνσταντίνος, Κωσταντίνος, Κων/νος, Κων/τίνος, Κώστας, Κωστής, Κώτσος, Κώτσαρης, Κωστάκης. Κωτσάκης είναι τοπική παραλλαγή του Κωνσταντίνου, όπως και το Κωστάρας και το Κωστάλας.
Παλιά Κωνσταντίνου και Ελένης και από σπόντα και Νάντιας είχαμε αργία, καθότι ο Βασιλεύς. Μέχρι και το 1974 21η Μαϊου δεν κάναμε μάθημα στο σχολείο. Και καλά βασιλείς είχαμε δύο Κωνσταντίνους, τον τελευταίο και τον παππού του.
Το Κωνσταντίνος όμως είναι όνομα εξουσίας. Ξέρετε πόσους πρωθυπουργούς με αυτό το όνομα είχαμε; Τους περισσότερους, 12. Κανάρης, Κωνσταντόπουλος, Δεμερτζής, Λογοθετόπουλος, Τσαλδάρης, Κωνσταντίνος Καραμανλής ο πρώτος, Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος, Κωνσταντίνος Ντόβας, Κόλλιας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ο πρώτος και τελευταίος ελπίζιουμε, Κωνσταντίνος Σημίτης και Κωνσταντίνος Καραμανλής ο δεύτερος και καταϊδρωμένος.
Δύο βασιλείς μας ήταν Γιωργαίοι και 8 πρωθυπουργοί μας:
Γεώργιος Κουντουριώτης Θεοτόκης, Καφαντάρης, Κονδύλης, Γεώργιος Παπανδρέου Α΄, Γεώργιος Αθανασιάδης Νόβας, Γεώργιος Παπαδόπουλος, Γεώργιος Ράλλης και Γεώργιος δεύτερος Παπανδρέου τρίτος.
Για Αντωνάκηδες μόνο ένας πρωθυπουργός, ο Αντώνιος Κριεζής το 1841 και το 1849. Άλλος Αντώνης πρωθυπουργός δεν προβλέπεται.
Δεύτερο όνομα σε συχνότητα πρωθυπουργού μετά το Κώστας δεν είναι το Γιώργος, αλλά το Αλέξανδρος.
Εννιά πρωθυπουργούς Αλέξανδρους είχαμε, σημαντικό το όνομα, ας το προσέξουμε:
Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος (5), Αλέξανδρος Κουμουνδούρος (10), Αλέξανδρος Ζαϊμης (4), Αλέξανδρος Παπαναστασίου (2) και από μία φορά Αλέξανδρος Οθωναίος, Αλέξανδρος Διομήδης, Αλέξανδρος Κορυζής, Αλέξανδρος Σβώλος, Αλέξανδρος Παπάγος συνολικά 26 φορές πρωθυπουργούς Αλέξανδρους και έναν βασιλιά.
Σε δηλώσεις για διπλή ονομασία προέβησαν οι Αλέξανδρος Σαμαράς, Αλεξάνδρα Μπακογιάννη, Αλέξανδρος Βενιζέλος και κάποιος Αλέξανδρος Καραμανλής.
Κακώς βρίζουμε την καγκελάριο της Γερμανίας, γιατί ξεχνάμε:
Πρώτον, όταν εκείνη μιλάει, δεν απευθύνεται σ’ εμάς, αλλά στους Γερμανούς, γιατί αυτοί την ψηφίζουν ή τη μαυρίζουν και όχι οι Έλληνες.
Δεύτερον, είχαμε κι εμείς καγκελάριους; Στην Κρήτη, όπου αρχικά επικρατούσε καθεστώς Βενετικής Καγκελαρίας, από την 21η Μαΐου του 1821 όμως μετά τη δεύτερη σύσκεψη κρητικών οπλαρχηγών και προκρίτων στα Γλυκά Νερά Σφακίων για τον Αγώνα, συγκροτείται η Ελληνική Καγκελαρία, η προσωρινή πολιτεία της Κρήτης.
Το 1864 σαν σήμερα η Ιόνιος πολιτεία ενώνεται με την Ελλάδα. Μιλάμε για τα Επτάνησα του Ιονίου πελάγους, του πελάγου που διέτρεξε η Ιώ. Ερωμένη του Δία που την πήρε είδηση η Ήρα. Ο Δίας για να προστατεύσει την ερωμένη του Ιώ την μετέτρεψε σε αγελάδα, τελικά όμως αναγκάστηκε να την παραδώσει την αγελάδα Ιώ στην Ήρα που την φυλάκισε, ο Δίας όμως την ελευθέρωσε. Η Ήρα της έστειλε έναν οίστρο, δηλαδή αλογόμυγα ή βοϊδόμυγα, όπως θέλετε πείτε τον. Οίστρος βασάνιζε την Ιώ που άρχισε να τρέχει μανιασμένα και πέρασε και το πέλαγος που ονομάστηκε Ιόνιο.
Οι αρχαίοι Έλληνες στη μυθολογία τους είναι αχτύπητοι. Έφτιαχναν τους θεούς τους κατ’ εικόνα και ομοίωσή τους. Για προστάτιδα του γάμου είχαν την Ήρα, το πρώτο κέρατο στην πιάτσα.
Οι Νεοέλληνες δεν βγάζουν Ήρα την κόρη τους, αλλά τη σκυλίτσα τους, γιατί πιστεύουν πως η Ήρα ήταν σκύλα και πέρναγε από γενεές 14 τον άντρα της όταν ξεπόρτιζε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου