18/5/12

18 ΜΑΗ(ΜΟΥ)

-Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά, πατέρα, κάθε Παρασκευή;
-Επειδή έρχεται Σαββατοκύριακο και είναι κλειστές οι τράπεζες.

Μέρα σαν τη σημερινή του 1922, τρεις μήνες πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή. ιδρύεται η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), η οποία τα τελευταία χρόνια μαθαίνουμε ότι διοργανώνει μόνο απεργίες και δεν παράγει τίποτ’ άλλο άξιο προσοχής.

Σαν να μην πέρασε μια μέρα από το 1897, 18η Μαΐου εκείνου του έτους κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία του Λονδίνου το μυθιστόρημα του Μπραμ Στόκερ «Δράκουλας».

Σήμερα γιορτάζει Γαλάτεια, Γαλατία Μάη μήνα, χθες γιόρταζε η Ιουνία και Γιουνία, δηλαδή η Ήρα, σήμερα πάλι Μάη μήνα γιορτάζει και η Ιουλία από τη ζήλια της. Τη λένε και Ιουλίτσα, Γιουλία, Γιούλα, Γιουλίτσα, Ιούλιος και Τζούλιαααααα, πού είσαι μωρή;

Προσοχή, όταν χρωστάς στην εφορία κάτω από 10 χιλιάρικα πας φυλακή και θα σε τρέχουνε μια ζωή.
Αν χρωστάς πάνω από εκατομμύριο θα σου λένε ευχαριστώ, η αξία αυτουνού που χρωστάει δίνει κύρος σ’ αυτόν που δεν τα εισπράττει. Για τα ενδιάμεσα ποσά πάνω από δέκα χιλιάρικα κάτω από ένα εκατομμύριο θα χρειαστεί να δώσεις μίζα.

Γιορτάζουν σήμερα και ο Φαεινός και η Φαεινή. Από ιδέες άλλο τίποτα στη χώρα μας.

Τα ραδιόφωνα διαλαλούσαν 18η Μαΐου το 1954 κι εκείνη τη μέρα τίθεται σε ισχύ η Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που τα έχουμε, δεν τα ασκούμε γιατί είμαστε άρχοντες, έχουμε όμως και μία συνθήκη, μη μας λένε ακατέργαστους.

18η Μαΐου του 1593 εκδίδεται ένταλμα σύλληψης για τον θεατρικό συγγραφέα Κρίστοφερ Μάρλοου, ύστερα από καταγγελία του συγγραφέα Τόμας Κιντ ότι ανήκει σε αίρεση.

Αργότερα ο Μάρλοου θα δολοφονηθεί στα 29 του. Η θρησκεία ενώνει τους ανθρώπους στις φυλακές και τα νεκροταφεία.

Σαν σήμερα το 1821 είχαμε τη Μάχη των Δολιανών Κυνουρίας. Ο Έλληνας οπλαρχηγός Νικηταράς με 300 περίπου άντρες τρέπει σε φυγή 6.000 Τούρκους, τους οποίους και αποδεκατίζει. Από την μάχη αυτή ο γενναίος οπλαρχηγός έμεινε στην Ιστορία ως "Τουρκοφάγος".

Αυτά γράφουν τα σχολικά βιβλία. Πάμε τώρα παρακάτω σ’ αυτά που ΔΕΝ γράφουν τα σχολικά βιβλία:

Ο Νικήτας Σταματελόπουλος, για τον οποίο γράφτηκε Νικηταρά - Νικηταρά / πού 'χεις στα πόδια σου φτερά / και στην καρδιά ατσάλι, το 1839 συνελήφθη από τους Βαυαρούς ως Ρωσόφιλος, κλείστηκε στις φυλακές τις Αίγινας, αποφυλακίστηκε σχεδόν τυφλός, έζησε λίγα χρόνια με μια μικρή σύνταξη και πέθανε σε μαύρο χάλι το 1849 στον Πειραιά.

-Ποιος είναι δεύτερος όρκος του Ιπποκράτη που δίνει ο γιατρός στην εφορία;
-Ο όρκος του υπό κράτηση.
(Ακόμα δεν κατάφεραν οι έφορες να εισπράξουν μία από τους γιατρούς του Κολωνακίου που πιάστηκαν στα πράσα)

31 εκατομμύρια € βρέθηκαν σε κατάθεση νοσοκομειακού γιατρού της Πάτρας. Δε θα σου πω μπράβο που τον βρήκες, αλλά ου να χαθείς που κατάφερε και μάζεψε τόσα λεφτά κάτω από τη μύτη σου. Παιδιά, μιλάμε για πάνω από 10 δισ. δραχμές.

Εντάξει, δεν είναι όλοι οι γιατροί ίδιοι, δεν έχουν όλοι ίδιες καταθέσεις, ούτε στην ίδια τράπεζα. Πού να βρει άλλους το ΣΔΟΕ;

Και του χρόνου. Όταν χρειαστεί καμιά καλή κουβέντα για το κράτος, πιάνεις άλλον ένα μεγαλογιατρό για τον οποίο όλη η πόλη ξέρει ότι τα κονομάει και μόνο εσύ δεν το ακούς. Εκτός από την επιλεκτική μνήμη, για κάποιους κρατικούς λειτουργούς υπάρχει κι επιλεκτική ακοή.

-Δε θα γεράσουμε κουφάλα σύνταξή μας.
-Τότε μικρέ, δε θα πάρεις σύνταξη ποτέ.
Δεν ξέρω πότε θα πάρω σύνταξη, κάτι μου λέει όμως ότι και το νεκροθάφτη μου θα τον πληρώσω από το μισθό μου.

Συντάξεις ο Μαθουσάλας. 100 χρόνια πείρα.

Ξεκίνησαν όπως κάθε νύχτα οι μετατάξεις στο Δημόσιο.

Σε ρωτάμε τι δουλειά έκανες στην προηγούμενη θέση σου και σκεφτόμαστε πού να σε βάλουμε.

Εγώ, αγαπητέ μου, εργαζόμουν στο Δήμο Αθηναίων και η δουλειά μου ήταν να μιλάω στα φυτά στο γκάζι για να μη μελαγχολούν. Η γυναίκα μου ήταν στο υπουργείο τάδε και δουλειά της ήταν να πηγαίνει κατά τις 12 το μεσημέρι και να δίνει κάρτα συγχαρητηρίων σε όσους βρίσκονταν εκείνη την ώρα στα γραφεία τους και όχι σε κάνα κοντινό σούπερ-μάρκετ. Ο γιος μου πήγαινε κάθε 15 μέρες στην τράπεζα και έπαιρνε το μισθό του από κάπου.

-Τελευταία και πιο γνωστή μετάταξη στο δημόσιο;
-Της Ντόρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου