26/2/12

26/2 ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ κΟαΛΑ

Διάγομεν ημέραν του Κυρίου κατά τας παλαιάς γραφάς, 26η Φεβρουαρίου, 57η ημέρα του έτους, 307 κι απόψε + 365 για το 2014, το έτος της μεγάλης δανεικής κονόμας της Ελλάδας.

Η Γη δεν σταμάτησε να κινείται και να γυρίζει γύρω από τον εαυτό της και τον Ήλιο που συνάντησε για πρώτη φορά στις 7:02, ένα λεπτό νωρίτερα από χθες, το ξεπροβόιδισμά του, στις 6 και τέταρτο το απόγευμα, ένα λεπτό αργότερα από χθες.

Σήμερα εορτάζουν, η Ανατολή και ο Πορφύριος, Πορφυρός, Πορφύρης, Πορφυρή, Πορφυρία, Πορφύρα, Πορφυρώ, Πορφυρούλα. Όνομα ιδιαίτερο, αν σκεφτούμε ότι μια εποχή το πορφυρό, το κόκκινο ήταν το πιο δύσκολο χρώμα, εδώ στην Ελλάδα το παρασκεύαζαν από κοχύλια, χιλιάδες κοχύλια, συνεπώς πορφυρά ρούχα φορούσαν μόνο οι άρχοντες και οι αριστοκράτες. Στο πορφυρό ρούχο πιο ακριβός ήταν ο χρωματισμός του. Απόψε γιορτάζει και ο Σεβαστιανός, Σεβαστίνος, Σεβαστός, δε λέω, Σέβος, Σέβης, γιορτάζουν και στις 7 Ιουνίου, προσοχή η Σεβαστιανή της Σεβαστιανής γιορτάζει στις 18 Δεκεμβρίου. Σήμερα γιορτάζει και κάποια Φωτεινή, Φώτω, Φώφη, Φωτούλα, Φαίη κ.λπ. Φυσικά οι Φωτεινές σκέτες γιορτάζουν και στις 6 Ιανουαρίου των Φώτων αλλά και στις 24 Μαΐου. Όποτε σας συμφέρει, στρώστε παιχνίδι με τη γιορτή σας.



Πριν από 110 χρόνια ακριβώς, 26η Φεβρουαρίου του 1802 – γεννήθηκε ο Γάλλος συγγραφέας των Αθλίων Βίκτωρ Ουγκώ. Μη λέμε του Βίκτορος Ουγκό, γιατί αφού κλίνουμε το κύριο όνομα πρέπει να κλίνουμε και το επώνυμο, οπότε καταλήγουμε στο Βίκτωρος Ουγκού. Καλύτερο όλων το αυθεντικό Γαλλικό, Βικτόρ Ουγκό, άκλιτο, όπως όλα τα ξενόγλωσσα ονόματα πλην εκείνων που μπαίνουν στο τυπολόγιο …. της ελληνικής, όπως το Μεξικό του Μεξικού.

Σαν σήμερα το 1619 γεννήθηκε ο Ναύαρχος και μετέπειτα Δόγης της Βενετίας Φραντζέσκο Μοροζίνι, να τον χαιρόμαστε. Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1687 κατέπλευσε στον όρμο Λεόνε (= λιμένα του Πειραιά). Κατά την εναντίον της Αθήνας επιχείρηση αυτή δυστυχώς μία οβίδα επέπεσε στον Παρθενώνα που είχε μεταβληθεί σε μπαρουταποθήκη με συνέπεια τη καταστροφή του μεγαλυτέρου τμήματός του. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε τη πρώτη κηλίδα στις στρατιωτικές νίκες του Μοροζίνη, κατά των Τούρκων. Η δεύτερη κηλίδα ήταν η πανώλης που μεταδόθηκε αστραπιαία από γαλλικό πλοίο στο Ναύπλιο και τα περίχωρά του. Ευχαριστούμε κύριε Μοροζίνη, αλλά δρόμο στο Μαρούσι δεν άξιζες να σε κάνουμε.

Σαν σήμερα το 1983 το άλμπουμ «Thriller» του Μάικλ Τζάκσον, το δεύτερο προσωπικό, ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών, όπου θα παραμείνει για 37 εβδομάδες.

Άντε, σήμερα κλείνει τα 58 του ο κουμπάρος του πρώην πρωθυπουργού μας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ναι, είναι του ’54.

Στα δικά μας, απόψε γίνεται σαρανταεπτάρα η Σοφία Αλιμπέρτη.

Σαν σήμερα το 1991 παροπλίζεται το «Βέλος», το πολεμικό πλοίο που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο Κίνημα του Ναυτικού κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Όλα περνούν στην ιστορία. Η ιστορία περνάει όμως και από κακόφημα στέκια.

Το 1822 μέρα σαν τη σημερινή έλαβε χώραν η λεηλασία της Χαλανδρίτσας από τους Τούρκους.

Σαν να μην πέρασε μια μέρα από το 1872. Οι εφημερίδες έγραφαν 26η Φεβρουαρίου όταν η κυβέρνηση Βούλγαρη διενήργησε εκλογές, στις οποίες κυριάρχησαν η βία και η νοθεία και αυτή η τσαμπουκαλού κυβέρνηση κέρδισε τη σχετική πλειοψηφία.

26η Φεβρουαρίου του 1936, έπειτα από μακροχρόνιες έρευνες, ο Φερδινάνδος Πόρσε παρουσιάζει το «λαϊκό αυτοκίνητο», γνωστότερο ως Volkswagen. Για πολιτικό λογαριασμό του Χίτλερ. Οι Γάλλοι σε αντιστάθμισμα έφτιαξαν το Ντεσεβό. Παράξενο, ε; Το γνήσιο λαϊκό αυτοκίνητο το έφτιαξε συνεργάτης του Χίτλερ ο οποίος με αυτά τα λεφτά θα φτιάξει μετά το ακριβότερο αυτοκίνητο, με τ’ όνομά του.

Βρισκόμαστε στο 1815, είναι 26 Φεβρουαρίου και ο Ναπολέων με 1.200 οπαδούς του ξεκινά από το νησί Έλβα, όπου ήταν εξόριστος, με προορισμό το Παρίσι για να ξαναπάρει την εξουσία. Και θα την ξαναπάρει. Ζητούνται 1200 αριστεροί που να συμφωνούν μεταξύ τους για να πάρουν την εξουσία, αλλά αυτό δεν γίνεται.

26η Φεβρουαρίου του 1954 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παγασών, αποφάσισε την μετονομασία της δημοτικής Αρχής σε «Δήμο Βόλου». Από τότε μας μπερδεύουν στη γεωγραφία. Παλιά, η πόλη λεγόταν Παγασός, εκεί μέναν οι Παγασοί, οπότε καταλαβαίναμε πού είναι ο Παγασητικό κόλπος. Τώρα!...

Σαν σήμερα το 1883 πέθανε ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, που χρημάτισε δέκα φορές πρωθυπουργός. Ίδια μέρα του 1986 θα πεθάνει η Αμαλία Φλέμιγκ, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, που διετέλεσε επιστημονική συνεργάτις και σύζυγος του μεγάλου βρετανού επιστήμονα Αλεξάντερ Φλέμιγκ που ανακάλυψε την πενικιλίνη. 26η Φεβρουαρίου του 2003 θα πεθάνει στα 58 του ο κυπριακής καταγωγής ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας. Δημήτρης Ποταμίτης. Διατηρούσε το Θέατρο Έρευνας στου Ζωγράφου και τον μάθαμε από το Θέατρο της Δευτέρας στη δημόσια τηλεόραση στη δεκαετία του ’70

Σαν σήμερα το 1969 έχουμε την πρώτη προβολή της ταινίας του Κώστα Γαβρά «Ζ», βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού, με θέμα τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και την αναζήτηση των ενόχων από τον τότε νεαρό ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη. Στην Ελλάδα η δικτατορία απαγόρευσε την προβολή του έργου που γυρίστηκε στην Αλγερία.

26η Φεβρουαρίου του 1829 θα γεννηθεί ο γερμανοεβραϊκής καταγωγής αμερικανός ράφτης Λιβάι Στρος, (Λεβί) εφευρέτης και κατασκευαστής των ρούχων τζιν, ιδρυτής της βιομηχανίας ρούχων Levi's. Πέθανε στα χρόνια τα καουμπόικα το 1885.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου