19/2/10

19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ – ΚΟΑΛΑ

Ημέρα Παρασκευής Σαββάτου σήμερα, κατά τας παλαιάς γραφάς, 19η Φεβρουαρίου, 50η ημέρα του έτους, 314 κι απόψε μείνανε μέχρι το 2011, επιτέλους έρχεται μετά από καιρό το έτος με το ένα μόνο μηδενικό.

Η Γη δεν σταμάτησε να κινείται και να γυρίζει γύρω από τον εαυτό της και συνάντησε τον Ήλιο για πρώτη φορά στις 7:11, σταθερά ένα λεπτό νωρίτερα από χθες, το ξεπροβόιδισμά του, στις 6:08 το απόγευμα, ένα λεπτό αργότερα από χθες. Η μέρα μεγαλύτερη κατά δύο λεπτά από χθες, σαφώς δε βιάζεται να νυχτώσει, γιατί δεν έχουμε λεφτά να βγούμε έξω.

Σήμερα εορτάζουν, Φιλοθέη, Φιλοθέα, Φιλοθεούλα, Φιλόθεος, αφού 19η Φεβρουαρίου του 1589 πέθανε η Παρασκευή Μπενιζέλου, μοναχή με σημαντική φιλανθρωπική και κοινωνική δράση κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας του 16ου αιώνα. μετά το θάνατός της ανακηρύχθηκε Αγία Φιλοθέη, Ορθόδοξη μάρτυρας και πολιούχος των Αθηνών. Εμείς την ακούμε στην κίνηση. τα σίδερα της φυλακής είναι στη Φιλοθέη.

Σαν σήμερα το 1940 γεννήθηκε ο εμβληματικός τραγουδιστής της σόουλ Σμόκι Ρόμπινσον, ενώ 8 χρόνια μετά, το 1948, ίδια μέρα θα γεννηθεί ο Άγγλος συνθέτης και κιθαρίστας της Rock, Tony Iommi, ναι, μέλος των Black Sabbath.

Το 1962 μέρα σαν τη σημερινή θα πεθάνει στα 79 του ο γιατρός και ερευνητής Γεώργιος Παπανικολάου, ο εφευρέτης του γνωστού Τεστ Παπ. Έκανε καριέρα στο εξωτερικό.

19η Φεβρουαρίου του 1844 ψηφίζεται το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, με το οποίο από την απόλυτη μοναρχία καθιερώνεται η συνταγματική μοναρχία. Η επανάσταση για το Σύνταγμα ξέσπασε κάτι μήνες πριν, Γ’ Σεπτεμβρίου του 1843.

Σαν να μην πέρασε μια μέρα από το 1956, είχαμε εκλογές στην Ελλάδα με επικράτηση της ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή, λόγω του «τριφασικού» εκλογικού συστήματος. Από κει βγήκε το τριφασικό ρεύμα υπέρ του Καραμανλή. Για πρώτη φορά ψηφίζουν οι Ελληνίδες. Και βγάλανε τον ωραίο άντρα. Όχι αυτόν, για το μακαρίτη το θείο του λέγαμε, μην τα μπερδεύεις.

Απόψε κλείνει τα 32 του ο Μιχάλης Κωνσταντίνου, ο Κύπριος ποδοσφαιριστής που έπαιξε εκπληκτικά μία χρονιά στον Ηρακλή. Μετά, απογοήτευσε και στον Παναθηναϊκό και στον Ολυμπιακό. Τουλάχιστον όμως έπαιξε μια χρονιά φοβερά, άλλοι δεν το κατάφεραν ποτέ. Ο Μιχάλης Κωνσταντίνου γεννήθηκε 19η Φεβρουαρίου του 1978. Δύο χρόνια μετά γεννήθηκε ίδια μέρα ο πρωταθλητής της κολύμβησης Σπύρος Γιαννιώτης. Η κολύμβηση σήμερα είναι απαραίτητη για την Ελλάδα. Όχι άλλα €-σωσίβια. Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε.

Το 1878 μέρα σαν τη σημερινή την ηλιόλουστη, ο αμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον φωνόγραφο, τον οποίο ονομάζει «Ομιλούσα Μηχανή». Εμείς την είπαμε αυτή τη μηχανή ανάποδα, την είπαμε γραμμόφωνο.

Από τις μέρες γραμμοφώνου παίρνουμε ότι το επίθετο Μητσοτάκης προέρχεται από τη λέξη μιτσός, που στην κρητική ντοπιολαλιά σημαίνει το μικρό παιδί, το πιτσιρίκι. Κανονικά έπρεπε να γράφεται Μιτσοτάκης, το μι με ιώτα. Μπορούμε να πούμε ότι Μητσοτάκης είναι στην καθομιλουμένη Μικράκης και στη Μάνη Μικρούτσικος.

19η Φεβρουαρίου του 1964 θα πεθάνει στα 74 ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού, γιατρός Γιώργος Καλαφάτης, υποναύαρχος του Υγειονομικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: