Τετάρτη μέρα της εβδομάδος κατά τας γραφάς, τρίτη και φαρμακερή εργάσιμη, 27α Ιανουαρίου.
Η Γη δεν σταμάτησε να γυρίζει, θα συναντήσουμε τον Ήλιο για πρώτη φορά στις 7:34, όπως και χθες, το ξεπροβόιδισμά του ένα λεπτό αργότερα από χθες, στις 5:42.
Σαν σήμερα το 1918 κάνει πρεμιέρα σε κινηματογράφο της Νέας Υόρκης η πρώτη ταινία με ήρωα τον Ταρζάν, με τίτλο «Ο Ταρζάν των πιθήκων» και πρωταγωνιστή στον Έλμο Λίνκολν.
Ίδια μέρα με τη σημερινή το 1756 γεννήθηκε ο Γιόχαν Κρίσοστομ Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, ενώ το 1901 θα πεθάνει ο Τζουζέπε Βέρντι
Το 1834 ίδια μέρα γεννήθηκε ο Ρώσος χημικός Ντμίτρι Μεντελέγιεφ, που δημιούργησε τον περιοδικό πίνακα των στοιχείων και μας βοηθούσε ή μας ταλαιπωρούσε στο σχολείο κατά τη διάρκεια του μαθήματος ή των εξετάσεων της χημείας.
Σαν σήμερα ήτανε το 1980 όταν πέθανε 69 ετών ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες πεζογράφους της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, ο Στρατής Τσίρκας.
Το 1836, μέρα σαν τη σημερινή γεννήθηκε ο Αυστριακός συγγραφέας Λεοπόλντ Φον Ζάχερ – Μαζόχ, δάσκαλος του Κούγια.
27η Ιανουαρίου του 1975 η Ελλάδα προτείνει την παραπομπή του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η Τουρκία απλώς απορρίπτει την ελληνική πρόταση. Μι-λά-με για διπλωματία Σερρών και Μετσόβου γωνία. Τι να κάνουμε μες στην εθνική μας γκαντεμιά που δεν τους έκατσε βαριά η φούστα του τσολιά, για να πάρουμε το αίμα μας πίσω από τη υφαλοκρηπίδα, ίδια μέρα τέσσερα χρόνια μετά, το 1979 καθιερώνουμε ως ενιαίο τύπο εθνικής σημαίας τη σημαία του ναυτικού μας, με 9 λευκές και μπλε λωρίδες, εναλλασσόμενες ξεκινώντας πάνω-πάνω με γαλάζια και καταλήγοντας κάτω-κάτω πάλι με γαλάζια λωρίδα. Τις έχουμε 9 και το θυμόμαστε, όσες και οι συλλαβές του «Ελευθερία ή Θάνατος». Πληροφορούμενοι αυτή την εξέλιξη οι Τούρκοι μάζεψαν το καλαμπόκι τους και λούφαξαν. Εμείς δεν το κάναμε θέμα.
Σαν σήμερα το 1983 πέθανε στα 69 του ο Γάλλος κωμικός Λουί ντε Φινές, από τους τελευταίους με κλοουνίστικο στιλ. Μια φτηνή απομίμηση της φιγούρας του βγήκε τις προάλλες στην τηλεόραση σε διαφήμιση αυτοκινήτου. Λουί Ντε Φινές, ο Βέγγος των Γάλλων.
Μέρα σαν τη σημερινή του 1880 ο εφευρέτης Τόμας Έντισον πατεντάρει τον ηλεκτρικό λαμπτήρα πυρακτώσεως, το γλόμπο, ενώ το 1926 ο Σκοτσέζος Τζον Μπέιρντ παρουσιάζει στο Βασιλικό Ινστιτούτο του Λονδίνου την πρώτη μορφή της τηλεόρασης. Κάποιοι ακόμα σ’ αυτή τη μορφή βρίσκονται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου