16η ημέρα μηνός Σεπτεμβρίου, διάγομεν αισίως και απαισίως τη Διεθνή Ημέρα για τη Διατήρηση της Στιβάδας του Όζοντος. Ως γνωστόν εμείς διατηρούμε την τρύπα του όζοντος στη και κρατάμε μόνο το όζον στην ατμόσφαιρα για να το αναπνέουμε που είναι καυστικό. Άσε που δεν προλαβαίνει να πάει ψηλά να βουλώσει την τρύπα του όζοντος στην οζονόσφαιρα γιατί διασπάται αμέσως σε ελάχιστο χρόνο και από Ο3 όζον γίνεται Ο2, το γνωστό οξυγόνο.
Της Ευφημίας ανήμερα που γιορτάζει και ως Εύφη, Εύφημη, Ευφημούλα, Ευφούλα, Φούλα και Εύφημος μνεία. Γιορτάζει και η Λουντμίλλα με δύο και με ένα λάμδα, χρόνια πολλά και στη Μελίνα που γιορτάζει και στις 29 Οκτωβρίου. Μελίνα από την Οσία Μελιτίνη, γιορτάζουν και ο Μελιτίνος και η Μελιτίνα, αλλά και η Μελίτη που είναι παλιά ονομασία της Μάλτας.
16η Σεπτεμβρίου του 1922 ο βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος αναχωρεί εξόριστος για το Παλέρμο της Ιταλίας.
Τρία χρόνια αργότερα, το 1925 θα γεννηθεί σαν σήμερα ο θρύλος του μπλουζ, Riley B. King, γνωστότερος ως B.B. King δηλαδή Blues Boy King. Ο βασιλιάς παιδί των μπλουζ.
Απόψε κλείνει τα 56 του ο συνομήλικος παρά δυο μέρες του Κωστάκη Καραμανλή Αμερικανός ηθοποιοός Μίκι Ρουρκ. Τον μάθαμε στον Αταίριαστο του Φορντ Κόπολα (Rumble Fish, 1983) και φυσικά στις «9 1/2 βδομάδες»
Πριν από 104 χρόνια ακριβώς στις 16η Σεπτεμβρίου του 1908 ο κατασκευαστής αμαξών Γουίλιαμ Ντιράντ ιδρύει την «General Motors Corporation», που θα κυριαρχήσει στο χώρο του αυτοκινήτου. Μέχρι πέρσι-φέτος που χρεοκόπησε την έσωσαν τα λεφτά του αμερικάνικου λαού, αλλά μυαλό δε θα βάλει και συνεχίζει να βγάζει ακριβά αυτοκίνητα που δεν πουλάνε τίποτα.
6η Σεπτεμβρίου του 1927 η μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη παρουσιάζει για πρώτη φορά στη δημοτική την τραγωδία του Ευριπίδη «Εκάβη» και προκαλεί την αντίδραση των έφεδρων αξιωματικών που απειλούν με ταραχές. Το αρχαίο πνεύμα αθάνατο ήταν, που απείλησε όμως εις την καθομιλουμένην. (Ίσα μωρή κότα Κοτοπούλη κ.λπ.)
1904 ήταν και σα να μην πέρασε μια μέρα, τα ραδιόφωνα έλεγαν 16η Σεπτεμβρίου και ναι, ηλεκτροκινείται ο αστικός σιδηρόδρομος Αθήνας – Πειραιά. Ακόμα έτσι είναι. Και η Αθήνα και ο Πειραιάς και ο σιδηρόδρομος. Μόνο οι Αλβανοί άλλαξαν.
Πατριώτισσαι, πατριώται, αυαθρετούχες, αυθαιρετούχοι, σάν τη σήμερον ημέραν, 16η Σεπτεμβρίου του 1828 αι στρατιωτικαι δυνάμεις του Ιμπραήμ αποχωρούν απ' την Πελοπόννησο, πριν την κάψουμε.
Το 1977 σαν σήμερα 16η Σεπτεμβρίου θα πεθάνει 54 ετών στο Παρίσι η μεγαλύτερη στον κόσμο υψίφωνη, η Ελληνίδα Μαρία Κάλλας. Την άνοιξη του 1979 η τέφρα της κατά την επιθυμία της σκορπίστηκε στο Αιγαίο. Γεννήθηκε ως Άννα Μαρία Καικιλία Σοφία Καλογεροπούλου στη Νέα Υόρκη όπου μόλις ένα μήνα πριν είχαν μεταναστεύσει οι γονείς της από την Αθήνα. Καταγωγή της Κάλας Κωνσταντινουπολίτικη από τη μητέρα της, ενώ ο πατέρας της καταγόταν από τo Nεοχώριο Ιθώμης στο Μελιγαλά Μεσσηνίας. Αυτός άλλαξε το επώνυμο σε Κάλλας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου