Σήμερα μέρα μνήμης για το Στελάρα. Πέθανε 14η Σεπτεμβρίου του 2001
Σήμερα, επίσης, κλείνει τα 56 του o πρώην πρωθυπουργός μας που καλείται συνθηματικά ανιψιός. Γεννήθηκε με τη βοήθεια του Θεού, όχι του θείου, στις 14 Σεπτεμβρίου του 1956.
14η ημέρα μηνός Σεπτεμβρίου, σήμερα γιορτάζει ο Θεοκλής, Θεοκλέας και η Θεόκλεια.
Σήμερα γιορτάζει και ο Σταύρος, θυμίζουμε πρόκειται για όνομα του σταυρού, αλλά για κάποιους θεωρήθηκε προσβολή να το φέρει άνθρωπος και το παρατόνισαν, όπως οι αρχαίοι το Αθηνά το κάνανε Αθήνα, σήμερα το Χριστός λέγεται Χρίστος. Σταύρος λοιπόν, αλλά γιορτάζει κι ο σταυρός κάθε μέρα μέχρι τις εκλογές, ρωτήστε τους σταυρολλέκτες, όπως ο Ζαγορίτη που αν βγει βουλευτής κάποιος φούρνος θα γκρεμίσει. Χρόνια πολλά και στο Σταύρακα, το Σταυράκιο, το Σταυρή, το Σταυριανό και το Σταυράκη. Γιορτάζει κι η Σταυρούλα, Σταυριανή, Σταυρίνα, Σταυρία, μονοσταυρία, δισαυρία πολυσταυρία αν είναι πεταχτή. Οι γκόμενοί της έχουν πολυσταυλία, γιατί είναι καβαλιέρ(ο)ι.
14η Σεπτεμβρίου του 1814 ιδρύεται στην Οδησσό, την ημέρα της Ύψωσης του Σταυρού, η «Φιλική Εταιρία». Θυμίζουμε ήταν μασονική στοά που ίδρυσα οι Έλληνες έμποροι Νικόλαος Σκουφάς, Εμμανουήλ Ξάνθος και Αθανάσιος Τσακάλωφ.
Σαν σήμερα, 14η Σεπτεμβρίου του 1960 θα πεθάνει ο Μ. Καραγάτσης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Δημήτρη Ροδόπουλου. Ήταν ο συγγραφέας μεταξύ άλλων και του «Γιούγκερμαν». Γράψαμε "Μ." γιατί έτσι λέει το ψευδώνυμό του. Ούτε Μιχάλης, ούτε Μανώλης. Το "Καραγάτσης" προήλθε από το δέντρο πτελέα ή καραγάτσι: στο εξοχικό της οικογένειάς του στη Ραψάνη της Θεσσαλίας, όπου περνούσε τα περισσότερα εφηβικά καλοκαίρια του, συνήθιζε να διαβάζει καθισμένος κάτω από ένα καραγάτσι που βρισκόταν στον περίβολο της εκκλησίας του χωριού. Το "Μ." του ψευδωνύμου του προήλθε πιθανότατα από το ρώσικο όνομα "Μίτια" (ρωσική εκδοχή του Δημήτρης) , με το οποίο τον αποκαλούσαν φίλοι και συμφοιτητές του, εξ αιτίας της μεγάλης του αγάπης για τον Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι και ιδιαίτερα για το έργο "Αδερφοί Καραμαζώφ". Το γεγονός ότι υπέγραφε τα έργα του ως Μ. Καραγάτσης προκάλεσε σύγχυση σε αρκετούς φιλολόγους, που συχνά ερμήνευαν το "Μ" ως Μιχάλης, εξ αιτίας των ηρώων του Μιχάλη Καραμάνου (στον Γιούγκερμαν) και Μιχάλη Ρούση (στον Μεγάλο ύπνο), που θεωρούνται περσόνες του συγγραφέα.
Σαν σήμερα 14η Σεπτεμβρίου του 1849 θα γεννηθεί ο ψυχολόγος - ερευνητής, Ιβάν Παβλόφ. Θα γίνει διάσημος κάνοντας πειράματα με το σκυλί του, το περίφημο «Πείραμα του Παβλόφ». Ήχος, (ή άναμμα λάμπας) έρχεται το σκυλί και του δίνεις τροφή. Αφού το συνηθίσει παρατηρείς ότι και μόνο με τον ήχο έρχεται το σκυλί κι ας μην του δίνεις τροφή. Βλέπει άδειο το πιάτο, αλλά κάνει πως τρώει. (και φχαριστιέται κιόλας;) Εμφανίστηκε και συγκρότημα με όνομα ο Σκύλος του Παβλόφ. (σουξέ του το Τζούλιααααα) Το πείραμα του Παβλόφ το επαναλαμβάνουν διάφοροι πολιτικοί σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Αφού πάρουν την κυβέρνηση έχουν το πείραμα του γάιδαρου και του καρότου.
14η Σεπτεμβρίου του 1993 υπογράφεται η ιστορική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και PLO, κατά την οποία παραχωρείται μερική αυτονομία στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας και στην Ιεριχώ. Το διαίρει και βασίλευε των Εγγλέζων στις δόξες του.
14η Σεπτεμβρίου του 1935 η ελληνική κυβέρνηση του Παναγή Τσαλδάρη ανακοινώνει την απόφασή της για επέκταση του ηλεκτρικού (σιδηροδρόμου) μέχρι την Κηφισιά.
Κοντεύει να φτάσει εκεί ο προαστιακός, βόηθα Παναγίτσα μου!..
-Από πού βγαίνει η Παναγίτσα;
-Από το Παναγή Τσαλδάρη.
-Α, τόσο κοντά είναι;
Σαν σήμερα το 1927 το κασκόλ της θα μπλεχτεί στην δεξιά μπροστινή ρόδα του ανοιχτού αυτοκινήτου που την κουβαλάει και θα πνίξει την αμερικανίδα χορεύτρια, Ισιδώρα Ντάνκαν, μία από τις πρωτοπόρες του φεμινιστικού κινήματος. Και στο χορό πρωτοπόρος, καθιέρωσε για παράδειγμα την μακριά φούστα στο μπαλέτο. Οπαδός του Λένιν και φίλος της Ελλάδας. Το σπίτι της Ισιδώρας Ντάνκαν βρίσκεται στα σύνορα Βύρωνα και Υμηττού για να μην αδικούμε κανέναν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου