25/9/07

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ (;) ΒΙΒΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΚΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Έτσι όπως διδάσκεται σήμερα η ιστορία στα ελληνόπουλα, όπως είδαμε, δημιουργεί προβλήματα με απρόβλεπτα επακόλουθα. Τα παιδιά φοβούνται ότι μαθαίνουν σατανικά πράγματα, αφού βλέπουν να σκάνε διαφωνίες μεταξύ πολιτικών, μπλέκονται και παπάδες στο κόλπο και τηλεπαρουσιαστές ειδήσεων και νομάρχης. Ίσως αυτό αύριο φέρει στην κοινωνία μας παιδιά χωρισμένα σε ομάδες που θα κονταροχτυπιούνται με μίσος ποδοσφαιρικό. Κάτι πρέπει να γίνει.

Η ιστορία μας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περιγράφεται με χύμα γεγονότα, αλλά με παραβολές, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων. Και μάλιστα όχι από σελίδες βιβλίου, αλλά από dvd. Διδασκαλία με εικόνες.

Αντί για την άλωση της Κωνσταντινούπολης, να βλέπουν στην οθόνη τα παιδιά κάποια βαριά ήττα της ΑΕΚ από τη Φενέρ Μπαξέ.

Αντί για την καταστροφή της Σμύρνης να προβάλλονται ρεπορτάζ των καναλιών για το τι γίνεται στο λιμάνι του Πειραιά λίγο πριν το Δεκαπενταύγουστο. Έτσι θα καταλάβουν ανώδυνα τι πα να πει συνωστισμός.

Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να μάθουν τα παιδιά των Νεοελλήνων τι διαδραματίστηκε στις μέρες της Κατοχής. Πολύ απλά το βιβλίο μπορεί να περιλαμβάνει dvd με στιγμιότυπα από επεισόδια στις μέρες διακοπών Άγγλων τουριστών στην Κέρκυρα ή στην Κρήτη.

Γιατί να κουράζονται τα παιδιά να ξημεροβραδιάζονται διαβάζοντας για ν' αποστηθίσουν ατελείωτες σελίδες και κεφάλαια για τη μεταπολεμική ιστορία μας; Αφού αρκεί ένας έξυπνος υπουργός Παιδείας να δίνει στους μαθητές την ταινία «Το μεγάλο φαγοπότι» και καθαρίσαμε.

Ποτέ τα παιδιά μας να μην πληγωθούν διαβάζοντας για τους χειρισμούς κυβερνητικών στελεχών στις τελευταίες πυρκαγιές. Τι καλύτερο από το να τους δώσουμε την ταινία «Ο ηλίθιος και ο πανηλίθιος»;

Όλο το χρονικό της επανάστασης του 1821 μπορεί να γίνει αντιληπτό από τα παιδιά με μια εκπαιδευτική εκδρομή στα Βλάχικα της Βάρης. Όσο για το «Κρυφό Σχολειό», αρκεί ένας καθημερινός οδηγός περιπτέρου, «Πώς να κλέψετε την εφορία».

Ο Μακεδονικός Αγώνας ίσως χρειαστεί δύο dvd: ένα με δυσκοίλιες δηλώσεις Παπαθεμελή κι ένα με ομιλίες Ψωμιάδη. Ίσως καπάκι κι ένα cd όπου ο Ψωμιάδης θα τραγουδά Καζαντζίδη.

Τα περί ιστορικών ζευγαριών όπως, Περικλής-Ασπασία, Ιουστινιανός-Θεοδώρα, Μαντώ Μαυρογένους-Δημήτριος Υψηλάντης, Βασίλισσα Αμαλία-Στρατηγός Καλέργης, Παπαφλέσας-Δανδουλάκη, Αγάς-Γιουσουφάκι, Δίας-και δε συμμαζεύεται, καλύπτονται κάλλιστα με δυο-τρία δελτία ειδήσεων του STAR κι ένα Best of Labiri.

Ο κόσμος πάει μπροστά. Η Ελλάς γιατί να μείνει πίσω, αφού όταν οι άλλοι ανακάλυπταν το κρέας εμείς είχαμε ήδη χοληστερίνη;

Δεν υπάρχουν σχόλια: