8/2/13

ΟΓΔΟΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ (OLA)

39η ημέρα του έτους, 326 κι απόψε μείνανε μέχρι το 2014, το έτος που τουλάχιστον δεν θα λέγεται 13. Η Γη δεν σταμάτησε να γυρίζει, συναντήσαμε τον Ήλιο για πρώτη φορά στις 7:22, ένα λεπτό νωρίτερα από χθες, το ξεπροβόιδισμά του, στις 5:53 ένα λεπτό αργότερα από χθες. Μέρα μεγαλύτερη κατά δύο λεπτά. Μάζευε κι ας είναι και λεφτά.

Σήμερα γιορτάζει ο Ζαχαρίας και Ζαχαριάς που τιμάται και στις 5 Σεπτεμβρίου, λέγεται και Ζάχαρης, Ζάχαρος, όχι Διαβήτης, Ζάκης και Ζάχος, Ζαχάρω, Ζαχαρούλα, Ζαχαρίτσα, Ζαχαρένια, Ζάκι.

Στις 8 Φεβρουαρίου του 1863 έχουμε στην Αθήνα στρατιωτικό κίνημα που λέει ο λόγος. στρατιωτικό ήταν, κίνημα, δύσκολα. Η ενέργεια ονομάστηκε Φεβρουαριανά. Κάθε μήνας τα δικά του.

Παιδιά, αν σας ενδιαφέρει σήμερα κλείνει τα 33 της η Φαίη (Σοφία) Σκορδά, γεννήθηκε 8η Φεβρουαρίου του 1980. Ξέρω αν δεν σας το έλεγα θα σας έτρωγε το βάσανο κατοχύρωσης δικαιώματος συνταξιοδότησης, ενώ τώρα που ξέρετε πότε γεννήθηκε η Σκορδά ατενίζετε το μέλλον με αισιοδοξία.

8η Φεβρουαρίου του 1972 πέθανε ο πατριάρχης του ρεμπέτικου τραγουδιού Μάρκος Βαμβακάρης.

Σαν σήμερα το 1980 πέθανε ο μεγάλος Νίκος Ξυλούρης, λυράρης και τραγουδιστής, όλων των Ελλήνων.

Σαν σήμερα το 1692 ένας γιατρός, σημειώστε το αυτό, ένας γιατρός στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης αποφαίνεται ότι τρία κορίτσια έχουν κυριευτεί από το Σατανά. Η διαπίστωση αυτή θα οδηγήσει αργότερα στο «Κυνήγι Μαγισσών του Σάλεμ», όπως έμεινε στην ιστορία. Θυμίζουμε, στην Βρετανία και μετέπειτα στις ΗΠΑ, μάγοι και μάγισσες ήταν οι πρόδρομοι των φαρμακοποιών και των γιατρών. Από τα βότανα έφτιαχναν φάρμακα και θεράπευαν κόσμο. Το ίδιο έκαναν και οι Δρυΐδες αλλά με θρησκευτικό υπόβαθρο της πράξης τους. Βέβαια εγώ όταν αρρωσταίνω πηγαίνω στο γιατρό και όχι στην καφετζού.

Ήταν 2004 και 8η Φεβρουαρίου. Ο Γιώργος Παπανδρέου εκλέγεται νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μέσω μιας ανοιχτής διαδικασίας που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ψηφίζουν 1.020.145 μέλη και φίλοι του κινήματος, ο μοναδικός υποψήφιος λαμβάνει 1.017.085 ψήφους, ενώ υπήρξαν και 3.060 άκυρα - λευκά. Χρειάστηκε να ξαναβγεί με άλλους δύο συνυποψήφιους και όχι ανθυποψηφίους εφεύρεση του Τζανετάκου. Μια του προέδρου, βγήκε ο Καραμανλής, δυο του προέδρου, ξαναβγήκε ο Καραμανλής, τρεις και βγήκε πρωθυπουργός ο Γιώργος. Σειρά παίρνουν και άλλοι.

Το 1912 ήταν 8η Φεβρουαρίου και οι ουρανοί είναι δικοί μας. O Εμμανουήλ Αργυρόπουλος γίνεται ο πρώτος Έλληνας αεροπόρος πετώντας με ένα αεροσκάφος Nieuport 50 ίππων. Στη δεύτερη πτήση που εκτέλεσε ο Αργυρόπουλος την ίδια μέρα, πέταξε με συνεπιβάτη τον τότε πρωθυπουργό της χώρας Ελευθέριο Βενιζέλο. Απονενοημένο διάβημα για πρωθυπουργό, αλλά το έκανε.

Μέρα σαν τη σημερινή του 1981, έχουμε την τραγωδία της Θύρας 7 του σταδίου «Καραϊσκάκη». 21 οπαδοί του Ολυμπιακού βρίσκουν τον θάνατο μετά από αγώνα με την ΑΕΚ όταν ποδοπατούνται βρίσκοντας τις πόρτες του γηπέδου κλειστές για έξοδο. Κάποιοι ηλίθιοι δεν τις άνοιξαν και δεν την πλήρωσε κανείς.

8η Φεβρουαρίου του 1984 γεννήθηκε ο καλαθοσφαιριστής Παναγιώτης Βασιλόπουλος, ενώ ίδια μέρα του 2002 θα πεθάνει στο γήπεδο ο προπονητής Γιάννης Παθιακάκης. Διετέλεσε σημαντικός ποδοσφαιριστής.

8η Φεβρουαρίου του 1833 με διάταγμα της αντιβασιλείας των Βαυαρών, η δραχμή αντικαθιστά ως νομισματική μονάδα τον φοίνικα.

8η Φεβρουαρίου του 1925 γεννήθηκε ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης και αφασίας Τζακ Λέμμον.

Σήμερα θα έκλεινε τα 79 του ο συνάδελφος του Λέμμον μέγας γόης Τζέιμς Ντην. Γεννήθηκε 8η Φεβρουαρίου του 1931. Δεν πρόλαβε να ζήσει πέρα από τα 24 του.

Σαν σήμερα το 1828 ένα χρόνο πριν ιδρυθεί το πρώτο και τελευταίο ελληνικό κράτος, στη Γαλλία και τις 8 Φεβρουαρίου γεννιόταν ο μεγάλος επιστημονικός παραμυθατζής της ανθρωπότητας Ιούλιος Βερν.

Πριν από 413 χρόνια, νταν 8η Φεβρουαρίου του 1600 η Ιερά Εξέταση καταδικάζει σε θάνατο τον φιλόσοφο Τζιορντάνο Μπρούνo, επειδή υποστήριζε την ηλιοκεντρική θεωρία του Κοπέρνικου. Τελικά ο Μπρούνο είχε δίκιο όπως και ο Κοπέρνικος, αλλά η θανατική ποινή δε γυρίζει πίσω. Ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από την αγχόνη ή την λαιμητόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: