2/2/13

Δευτέρα Φεβρουαρίου για πάντα (ola)

Σάββατο 2α Φεβρουαρίου, πέφτει η θερμοκρασία, άργησε να μπει ο χειμώνας φέτος. Σήμερα που κι εμείς θα παίρνουμε τα μέτρα μας, γιορτάζει η Υπαπαντή και είναι Παγκόσμια Ημέρα Υγρότοπων. Εμείς είμαστε μέσα στο πνεύμα, γιατί και αλλάζουμε και βουλιάζουμε.

2α Φεβρουαρίου του 1950 παθαίνει στα 77 του ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή και όχι Καραθεοδωρής, Έλληνας μαθηματικός και θεωρητικός φυσικός. αυτός που έμαθε στον Αϊνστάιν Μαθηματικά προκειμένου να ολοκληρώσει τη θεωρία της σχετικότητας. Ζούσε στη Γερμανία και ήταν λάτρης του Χίτλερ.

2α Φεβρουαρίου του 1848 καταπλέει στο λιμάνι του Σαν Φρανσίσκο το πρώτο πλοίο με Κινέζους μετανάστες, που χρησιμοποιήθηκαν κατά χιλιάδες προκειμένου να κατασκευαστούν οι σιδηροδρομικές γραμμές στη δυτική ακτή των ΗΠΑ. Γι’ αυτό και η Τσάινα Τάουν βρίσκεται στο Σαν Φρανσίσκο. Κανείς δεν παραπονέθηκε με την άφιξη των Κινέζων στη Δυτική Ακτή, κάποιοι τσαντίστηκαν αλλά μπόρεσαν επιτέλους να το παίξουν σε κάποιους ανώτεροι.

Σ’ εμάς, χωρίς Κινέζους 2α Φεβρουαρίου του 1900 επεκτείνεται η σιδηροδρομική γραμμή μέχρι τη Λάρισα. Δεν πέρασε τα Τέμπη για το φόβο των μπλοκαραίων και τι τρέχει; έγινε κατολίσθηση κι έπεσε κάνας βράχος;

Σαν σήμερα 2 δευτέρου του ’22 κυκλοφορεί στο Παρίσι σε 1000 αντίτυπα ο «Οδυσσέας» του Τζέιμς Τζόις και προκαλεί αντιδράσεις.

Το 1795 ήταν 2α Φεβρουαρίου όταν ο Γάλλος σεφ Νικολά Απέρ ανακαλύπτει τη διατήρηση των τροφών δια της κονσερβοποίησης. Η κονσέρβα δεν ακούγεται καλό, όμως την εποχή που δεν υπήρχαν ψυγεία έσωσε πολύ κόσμο από ασιτία και θάνατο.

Σήμερα συμπληρώνονται 93 χρόνια από τη γέννηση του Άλμπερτ Σατζ, του Αμερικανού ερευνητή, που ανακάλυψε τη στρεπτομυκίνη, το πρώτο αντιβιοτικό φάρμακο για την καταπολέμηση της φυματίωσης. Πέθανε πριν από πέντε χρόνια. Ελπίζουμε να μην τον μνημονεύουμε μόνο εμείς που δεν ασχολούμαστε με τη Μενεγάκη, Μπάστα Αλεξανδράτου.

Απόψε κλείνει τα 38 ο πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Ιεροκλής Στολτίδης, γεννήθηκε 2α Φεβρουαρίου του 1975.

Τέσσερα χρόνια μεγαλύτερή του ακριβώς είναι η πρώην αθλήτρια στίβου Φανή Χαλκιά.

Σαν σήμερα, πέντε χρόνια πριν, το 2005 πέθανε 100 ετών ο θρυλικός Γερμανός πυγμάχος Μαξ Σμέλινγκ, ο πρώτος ευρωπαίος που κατέκτησε τον παγκόσμιο τίτλο των βαρέων βαρών.

Το 2006 αποκαλύπτεται το δίκτυο παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του πρωθυπουργού, στελεχών της κυβέρνησης και άλλων παραγόντων της δημόσιας ζωής. 2α Φεβρουαρίου το αποκαλύπτουν αναγκαστικά σε κοινή συνέντευξη τύπου οι υπουργοί Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας και Δημόσιας Τάξης Γεώργιος Βουλγαράκης («Σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών»). Κανείς δεν την πλήρωσε. Αν θυμάστε τη φάση με τον Βουλγαράκη να μας εξηγεί σαν ειδικός πάνω σ’ ένα πίνακα πώς γινόταν η παρακολούθηση. Όλα τα ήξερε, μόνο ποιος την έκανε δεν έμαθε, που λέει ο λόγος.

Τώρα κάτι άκρως επίκαιρο. Σήμερα έχει γενέθλια η Εθνική μας τράπεζα.
Με την καλή έννοια την αναφέρουμε. Ιδρύθηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια 2α Φεβρουαρίου του 1828, πρώτη της ονομασία Εθνική Χρηματιστηριακή Τράπεζα… απόψε κλείνει τα 182 της… να τα χιλιάσει και να μη μας σηκώσει για μάθημα σήμερα. Διατηρούμε τα χαρακτηριστικά της ΚΚΕ κουλτούρας. ΝΕΑ, ΟΤΕ, Κοσμοτέ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Εθνική Τράπεζα. Το πρώτο πιστωτικό ίδρυμα του νεοελληνικού κράτους είχε πρώτη έδρα του στην Αίγινα, τότε πρωτεύουσα και παράλληλα με τις τραπεζικές εργασίες ασκούσε και αρμοδιότητες του Υπουργείου Οικονομικών, όπως κάνουν και σήμερα οι τραπεζίτες πασών των δανειστών.

Η Εθνική μας Μπανκ (τη λέμε έτσι γιατί είναι διεθνής πιστωτική δύναμη) φτιάχτηκε με τη βοήθεια του Ελβετού φυσικά, φιλέλληνα Ιωάννη Εϋνάρδου, για όσους γνωρίζετε την ομώνυμη οδό των Αθηνών. Θυμίζουμε, πριν έλθει στην Ελλάδα ο Καποδίστριας είχε φτιάξει το διοικητικό σύστημα της Ελβετίας με τα καντόνια που ισχύει ακόμα και σήμερα και μέσω αυτού ασκείται και η εκτελεστική εξουσία. Εμείς απλώς τον σκοτώσαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: