17/12/12

ΔΕΚΑΤΗ ΕΒΔΟΜΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ (ola)


Πέμπτη ημέρα της εβδομάδος κατά τας γραφάς, ο Ήλιος μας μούντζωσε επισήμως για πρώτη φορά στις 7:33, ένα λεπτό αργότερα από χθες, το ξεπροβόιδισμα στις 5:05 ένα λεπτό αργότερα από χθες, η μέρα ούτε μεγάλωσε ούτε μίκρυνε.

Μας μπήκε απ-αισίως η τριακοσιοστή πεντηκοστή δεύτερη ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, υπολείπονται 14 μόλις ημέρες παρά κάτι ώρες μέχρι το ακριβώς 2013, έχουμε 8 μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα του φτωχού, τα λεφτά από τα κάλαντα δε φτάνουν ούτε για τις χαρτοπετσέτες.

Διάγουμε την 17η ημέρα μηνός Δεκεμβρίου, γιορτάζουν Δανιήλ, Δανιήλος, Δανιέλος, Δανιήλα, Δανιέλα, Δανιηλίτσα. Ίακχος, Ίακχη και Ρεβέκκα, γιορτάζει και ο Διονύσιος, γιόρταζε και στις 3 Οκτωβρίου, θα ξαναγιορτάζει 23 Ιανουαρίου, τον έχουμε και στις 10 Απριλίου. Κάθε μέρα τα’ Άι Γιαννιού, αλλά και ο Διονύσιος κάτι καταφέρνει!... καλείται και Νύσης, όταν ποιεί την Νύσα που γιορτάζει κι αυτή, Διονύσης, Διονυσία, Διονυσούλα, Νιόνιος, Ντένης, Ντενίζ και Σίσσυ και CCNN.

17η Δεκεμβρίου του 1777 η Γαλλία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των Αγγλικών αποικιών της Bορείου Αμερικής (ΗΠΑ). Είχε κι εκείνη όμως αποικίες στις σημερινές Νότιες Πολιτείες, όπως η Λουιζιάνα της Νέας Ορλεάνης.

Το 1989 έχουμε την τηλεοπτική πρεμιέρα της δημοφιλούς σειράς κινουμένων σχεδίων «The Simpsons». Πότε ακριβώς; μα, στις 17 Δεκεμβρίου, σαν σήμερα.

Μια μέρα του 1997 Ουκρανικό αεροπλάνο τύπου «Γιάκοβλεφ», που είχε απογειωθεί από την Οδησσό με 70 επιβαίνοντες (οι 42 Έλληνες) και προορισμό τη Θεσσαλονίκη, χάνει τον προσανατολισμό του και συντρίβεται στα Πιέρια Όρη. Κανείς από τους επιβαίνοντες δεν επέζησε. Η τραγωδία πέρασε στην ιστορία στις 17 Δεκεμβρίου. Ίδια μέρα του 1903 οι αδελφοί Ράιτ είχαν πραγματοποιήσει την πρώτη πτήση παγκοσμίως με μηχανοκίνητο αεροπλάνο.

17η Δεκεμβρίου του 1915 οι Γάλλοι καταλαμβάνουν το Καστελόριζο στην προσπάθειά τους να πείσουν την κυβέρνηση των Αθηνών να πάρει μέρος στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της «Αντάντ». Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος ήταν με τους Αυστριακούς.

Το Καστελόριζο είναι κόμβος της ιστορίας μας δεν ξεχνάμε ότι το 1964 οι Αμερικάνοι ήθελαν να το δώσουν στην Τουρκία, κάτι που τους έφερε στα μαχαίρια με τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου τον οποίο έριξε αμέσως μετά κάποιος Κώστας Μητσοτάκης. Δε θα λέγαμε ότι ο Μητσοτάκης έκανε την αποστασία κατ’ εντολήν των Αμερικάνων, αλλά δε βαριέσαι!.. Σε πέντε χρόνια θα θάψει έναν αιώνα ζωής του.

17η Δεκεμβρίου του 1900 θα γεννηθεί η Κατίνα Παξινού, η ηθοποιός μας με καριέρα στο Χόλιγουντ, από τις λίγες αναγνωρίσιμες Ελληνίδες στην υφήλιο. Πέθανε το 1973 στα 73 της.

17η Δεκεμβρίου του 1966 σε μυστική σύσκεψη στα ανάκτορα, παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου, ο Γεώργιος Παπανδρέου (αρχηγός της Ένωσης Κέντρου) και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος (αρχηγός της ΕΡΕ), καταλήγουν σε συμφωνία για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Ιωάννη Παρασκευόπουλο, που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 28 Μαΐου 1967. Φέξε μου και γλίστρησα, γιατί στις 21 Απριλίου τους πρόλαβαν οι Συνταγματαρχαίοι. Βέβαια ετοίμαζε και ο βασιλιάς πραξικόπημα με στρατηγούς. Ούτε αυτοί προκάνανε.

Το 1830 θα πεθάνει στις 17 Δεκεμβρίου 47 ετών ο Σιμόν ντε Μπολιβάρ. Ο απελευθερωτής» των κατοίκων της Λατινικής Αμερικής από τον ισπανικό ζυγό και οραματιστής των Ηνωμένων Πολιτειών της Νότιας Αμερικής. Κοντά στη σκέψη του και εκείνη του Ρήγα Φερραίου που οραματίστηκε μια πολιτεία όλων των εθνοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, χωρίς Σουλτάνους και τσιφλικάδες.

Σαν σήμερα το 1878 θα πεθάνει στα 18 της η Σοφία Αφεντάκη, η «Κοιμωμένη» του Γιαννούλη Χαλεπά. Μπορείτε ελεύθερα να δείτε το περίφημο γλυπτό της πρώτης περιόδου του Χαλεπά, στο Πρώτο Νεκροταφείο, που κατά τη γνώμη μας είναι ένα θαυμάσιο ιστορικό και καλλιτεχνικό μουσείο της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: