4/1/13

ΤΕΤΑΡΤΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ (OLA)

Σαν σήμερα το 1956 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύει την ΕΡΕ, το λέμε για να μην ισχυριστεί κανείς ότι δεν το ξέρετε.

Το 2000 4η Ιανουαρίου θα πεθάνει ο ελάσσων Έλλην πολιτικός Σπύρος Μαρκεζίνης, που διετέλεσε και πρωθυπουργός της Χούντας.

4η Ιανουαρίου του 1943 εκτελέστηκε ο Γεώργιος Ιβάνοφ, Πολωνός κολυμβητής και πολίστας του Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Προς τιμήν του, η ομάδα του Ηρακλή δίνει το όνομά του στο κλειστό γήπεδο του μπάσκετ το Ιβανόφειο.

Σαν σήμερα το 1998 ένας επιβάτης χάνει τη ζωή του από κρίση άσθματος κατά τη διάρκεια της πτήσης 417 της Ολυμπιακής Αεροπορίας για Νέα Υόρκη, επειδή ο εθνικός μας αερομεταφορέας δεν διέθετε θέσεις μη καπνιζόντων. Η οικογένειά του κερδίζει δικαστικά 1,4 εκ. δολάρια. Τώρα τα αεροπλάνα δεν διαθέτουν θέσεις καπνιζόντων.

4η Ιανουαρίου του 1785 θα γεννηθεί ο Γερμανός παραμυθάς Γιάκομπ Λούντβιχ Καρλ Γκριμ, που με τον αδελφό του μας φόρτωσαν παραμύθια που μεταφράστηκαν σε 160 γλώσσες και αγαπήθηκαν από τα παιδιά όλου του κόσμου. Ανάμεσά τους, «Η Σταχτοπούτα», «Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι, «Η ωραία κοιμωμένη» και φυσικά η απίθανη «Κοκκινοσκουφίτσα», που έκανε ντιλίβερι στο δάσος, όταν ο λύκος με τάσεις τραβεστί ήταν εκεί.

Σαν σήμερα στην Αθήνα του 1885 έχουμε το «Επεισόδιο Νίκολσον». Όργανο της τάξεως χαστουκίζει τον Βρετανό επιτετραμμένο στην Αθήνα Νίκολσον και προκαλείται διπλωματικό επεισόδιο.

Με τους Άγγλους και τα χαστούκια έχουμε παρελθόν. Τον Απρίλιο του 1963, η αγγλίδα σύζυγος του φυλακισμένου Αντώνη Αμπατιέλου Μπέτυ Αμπατιέλου, με άλλους διαδηλωτές είχε στριμώξει τη Φρειδερίκη έξω από το ξενοδοχείο της στο Λονδίνο όπου βρισκόταν για ιδιωτικό ταξίδι και λέγεται ότι την χαστούκισε.

4η Ιανουαρίου του 1823 διεξάγεται στα Μαύρα Λιθάρια η περίφημη ομώνυμη μάχη. Οι έλληνες υπό τους οπλαρχηγούς Γεραρή, Ζαΐμη και Πετιμεζά. Οι Οθωμανοί με στρατό 3.500 ατόμων υπό το Ντελή Αχμέτ από την μεγάλη στρατιά του Δράμαλη.

Πριν από 71 χρόνια, 4η Ιανουαρίου του 1941 γεννήθηκε ο Έλληνας σκηνοθέτης και ηθοποιός στην Αμερική Τζωρτζ Κοσμάτος.

4η Ιανουαρίου του 1989 πέθανε από καρδιά ο Έλληνας ηθοποιός Θανάσης Μυλωνάς.

Σαν σήμερα το 1995 έχουμε την πρώτη προβολή της μουσικοχορευτικής ταινίας Ακροπόλ του Παντελή Βούλγαρη. Πραγματεύεται την οργάνωση μιας παράστασης στο θρυλικό θέατρο Ακροπόλ παρουσιάζοντας τον κόσμο του θεάτρου και του θεάματος, με όλες τις αντιζηλίες και τα πισώπλατα μαχαιρώματα. Η ταινία απέσπασε το βραβείο μουσικής στο Φεστιβάλ Valencia και το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Καΐρου. Σήμερα η σκηνή του Ακροπόλ είναι η δεύτερη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

4η Ιανουαρίου του 1643 θα γεννηθεί ο Ισαάκ Νεύτων, Άγγλος φυσικός και μαθηματικός. Αν στο κεφάλι του δεν είχε πέσει κάτω απ’ τη μηλιά το μήλο και του είχε πέσει πίθηκος θα είχε διατυπώσει τη θεωρία εξέλιξης των ειδών.

Μια και τ’ αναφέραμε, ίδια μέρα του 1837 ο Κάρολος Δαρβίνος ανακοινώνει την πρώτη εργασία του στη Geological Society του Λονδίνου υποστηρίζοντας ότι η Νότιος Αμερική σιγά-σιγά αναδύεται. Οικονομικά επαληθεύτηκε. Οι Λατινοαμερικάνοι αλλάζουνε και οι Ευρωπαίοι βουλιάζουνε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: