9/11/17

Off Shore Coin

Δέκα TALAρα Σαμόας
Οι πετυχημένοι επιχειρηματίες, πρότυπα στις χώρες τους, όπως Μαρέβα, απαιτούν από τη Διεθνή Τράπεζα να θεσπίσει ένα ενιαίο νόμισμα για όλους τους φορολογικούς παραδείσους, ώστε να μη μπερδεύονται με ισοτιμίες όταν κουβαλάνε λεφτά από τη μια ακτή στην άλλη. Προτείνουν το Μπιτ Για Μπιτ Κόιν.

Μη ζητήσεις ποτέ λεφτά από μια OffShore, θα το μετανιώσεις, θα σε πληρώσει με το ίδιο νόμισμα, πχ το δολάριο Κέιμαν, που δεν περνάει σε καμία τράπεζα της χώρας σου και δε θα ξέρεις πού να το βάλεις μη σε πούνε κι εσένα φοροφευγάτο. Χώρια που θα σε τρελάνει γιατί είναι δολάριο με τη φάτσα της βασίλισσας Ελισάβετ. Και μετά αναρωτιούνται οι κακοί χαρακτήρες –αδειασμένοι αναπτήρες- γιατί η Κουίν βγάζει τα λεφτά της εκεί.


Παλιά τα έβαζε στο Νιούε του οποίου το δολάριο ήταν κι αυτό με τη μούρη της, αλλά δεν άντεξε κι έγινε δολάριο Νέας Ζηλανδίας..

Ακόμα με απασχολεί η εξήγηση της μυστηριώδους, ειδικά σήμερα, έκφρασης σε απειλητικό δεύτερο πρόσωπο: «Θα σε πληρώσει με το ίδιο νόμισμα». Τι ακριβώς συμβαίνει;

Με πληρώνει, εντάξει, καμία αντίρρηση, αλλά το νόμισμά του είναι ίδιο με ποιανού άλλου το νόμισμα; 

Θα με πληρώσει με το ίδιο νόμισμα που τον πλήρωσα κι εγώ ή με το ίδιο νόμισμα που με πλήρωσε και άλλος; Προφανώς τα δυο ενδεχόμενα έχουν μεγάλη διαφορά στην τσέπη και την εργασιακή μου σχέση.

Μήπως μιλάμε για ένα νόμισμα όχι με την ευρεία πνευματική έννοια, αλλά με την ποταπή υλική εκδοχή ότι ένα νόμισμα, ένα κέρμα ή χαρτονόμισμα έχει μείνει στην πιάτσα μας και υποκρινόμαστε ότι πληρώνουμε με αυτό για να μας μείνει η ψευδαίσθηση ότι είμαστε άρχοντες; 

Αν διαιτητής σε πληρώσει με το ίδιο νόμισμα, προφανώς θα φας στο κεφάλι αυτό που του είχες πετάξει εσύ.

Αν το ευρώ θυμηθεί πόσο το είχαμε ξεφτιλίσει υβριστικά όταν αφήναμε τη δραχμή, θα μας πληρώσει με το ίδιο νόμισμα, δηλαδή δραχμή, η οποία, ως γνωστόν, σήμερα πια δεν τρώγεται με τίποτα. 

Η Μαρέβα είναι πετυχημένη επιχειρηματίας που παραδίδει και μαθήματα:

  • Οι φτωχοί έχουν φορολογικές υποχρεώσεις, οι πλούσιοι φορολογικά δικαιώματα. 
  • Στην δημιουργία και εκτέλεση έργου τέχνης οι ταλαντούχοι κλέβουν, οι ατάλαντοι αντιγράφουν. Στην οικονομία οι φτωχομπινέδες φοροδιαφεύγουν, οι πετυχημένοι φοροαποφεύγουν. 

Κακώς τα βάζουμε με τη Μαρέβα Μητσοτάκη που επένδυσε στα νησιά Κέιμανδ. Κανονικά θα έπρεπε να την πείσουμε, την Μαρέβα Γκραμπόφσκι, να επενδύσει στην Ελλάδα. 

Για πες μου, Κούλη, αφού από τους επενδυτές του εξωτερικού αρκούμαστε να δίνουν δουλειά στον κοσμάκη, γιατί να μην τους προσφέρουμε δέλεαρ για να τους προσελκύσουμε συμβολικούς αρνητικούς φορολογικούς συντελεστές πχ -1%; Δηλαδή αν έχεις εισπράξει στην Ελλάδα 100 εκατομμύρια, όχι δεν θα πληρώσεις φόρο, αλλά θα σου δώσουμε κι ένα εκατομμυριάκι για το ευχαριστώ.

Πώς καταντήσαμε!.. Κάθε βρωμονησίδα και φραγκοπαρκάρισμα. Κάποτε φορολογικός παράδεισος ήταν μόνο η ευγενής και μεγαλοπρεπής Ελβετία. 

Α, ρε Κούλη, γιατί η σωτήρια κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που σε είχε υπουργό δεν έκανε την Ελλάδα φορολογικό παράδεισο, όπως πχ η Ολλανδία; Τόσο ικανοί είσαστε;

Στο Ναουρού δεν θα πάω ποτέ λεφτά γιατί έχει νόμισμα το δολάριο Αυστραλίας, το οποίο μπορεί να βρει στις τράπεζες πας εις ξεφτίλας. Προτιμώ τη Ρουπία Μαυρικίου.

Απορώ πώς καταφέρνουν κάποιοι και  κρύβουν χρήματά τους στο ιρλανδικό νησί Μαν ή στα Αγγλονορμαδικά νησιά Γκέρνσεϊ και Τζέρσεϊ. Και οι τρεις αυτόνομες πινέζες έχουν για νόμισμα  τη λίρα στερλίνα, ένα από τα πιο γνωστά νομίσματα της γης.Θα πεις άλλοι κρύβουν πάνω από τα μισά άφαντα του κόσμου στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, στο Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κύπρο και Μάλτα.

Δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά για το Βανουάτου, αφού νόμισμά του είναι το (καιόμενης) Βάτου.

Όχι πολλά-πολλά όμως για τους φορολογικούς παραδείσους γιατί και η Ντόρα ως υπουργός Εξωτερικών είχε ξεχάσει κάτι ψωροεκατομμύρια του ελληνικού κράτους στη Μπελίζ. Μην το κάνετε πάλι θέμα γιατί η Μπελίζ δεν είναι νησί, είναι ένα ακρωτήριο που συνορεύει με Γουατεμάλα και Μεξικό και βρέχεται από την Καραϊβική. .

Για πες μου, Άδωνη, απ’ τα μνημόνια βγαίνουμε με τον νόμο Παρασκευόπουλου;

Υπονοούμενον της εβδομάδος: Κατάλαβες τώρα, Μήτσε, γιατί οι ξακουστοί τοιούτοι νυμφεύονται πανέμορφες κοπέλες; Για να βγαίνουν μετά και να λένε, «Όποιος θέλει να πηδήσει τη γυναίκα μου να με κοιτάξει στα μάτια και να πηδήσει εμένα».

Οι Γερμανοί προτιμούν αυτές τις μέρες να μη βάζουν λεφτά, αλλά την κυβέρνησή τους στη Τζαμάικα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: