16/9/17

Επιχειρηματικότητα στον πάτο

Οι εφοπλιστές πρώτα αγοράζουν τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας και μετά τα σαπάκια.

Με φιλολαϊκή ρύθμιση επί υπουργίας Εμπορικής Ναυτιλίας Κεφαλογιάννη, οι πονηρούληδες σαπάκηδες αποφεύγουν τους νηογνώμονες και στη θέση τους συναντούν παρατάσεις αξιοπλοΐας με μια -δωρεάν φυσικά- υπογραφή υπαλλήλου του υπουργείου. Έχουμε λόγους λοιπόν να χαιρόμαστε που συνέβη το ατύχημα, γιατί χωρίς αυτό δεν θ’ άλλαζε αυτή η ρύθμιση και μάλιστα όχι με πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργού, αλλά ιδίου του πρωθυπουργού. Με αυτό που γράψαμε βγάζουμε ανεπαρκή τον κ. Κουρουμπλή, επειδή είμαστε επιεικείς.

Δεν θ’ απαγορευτεί η αλιεία στον Σαρωνικό, απλώς τα ψάρια θα διατίθενται ως προσάναμμα με εμπορικό τίτλο «μαζουτόψαρα». Νέα εταιρεία εναλλακτικών καυσίμων ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται, η «Ψαρόιλ». 

Όποιος σύγχρονος μαουνιέρης  θέλει να γίνει πολιτικός παράγοντας, εκτός από σαπιοκάραβα θ’ αγοράσει και μια ποδοσφαιρική ομάδα, στο επίπεδο που μπορεί. Ο Κουντούρης, πρατηριούχος καυσίμων θαλάσσης,  με τρία γερασμένα γκαζάδικα μπόρεσε να πάρει ανεπιτυχώς μόνο τον Περαμαϊκό.

Φυσικά για λόγους εμπιστοσύνης, δε μιλάμε για μαφία, η οικογενειακή επιχείρηση του μεγάλου παράγοντα της γειτονιάς στήθηκε με υπαλλήλους τα παιδιά του. Κάποιοι, ειδικά στο Πέραμα, προσλαμβάνουν και χρυσαβγάδες για συνδικαλιστικούς μπράβους με πολιτική περιβολή.

Με καλό συντελεστή παίζεται στο στοίχημα «Πού θα βουλιάξει το Αγία Ζώνη 1; Πέραμα; Σούνιο; Αίγινα;». Σκέφτομαι να παίξω Αίγινα, γιατί εκεί έχουν ακόμα καθαρές θάλασσες που έχουν ανάγκη λίγο μαζούτ για το χειμώνα.

Στα καφενεία και τα ουρητήρια της πόλης κυκλοφορεί η εξομολόγηση: «Μπήκα στη θάλασσα στεγνός και βγήκα μαυρισμένος, πίσσα, κατράμι, σου λέω». 

Να η πρόταση της ΝΔ για να καθαρίσει με Σαρωνικό και ακτογραμμή.
ΠετρελαιοΚουλήδα
Η επιχειρηματικότητα ευνοείται από τη ρύπανση του Σαρωνικού, γιατί ανεβαίνουν οι τιμές των ψαριών, επειδή έρχονται από πιο μακριά. Οι φτωχοί επιστρέφουν στο ψάρι του βουνού, τον παστό μπακαλιάρο Ατλαντικού.


Στην Τουρκία και στη Λιβύη οι αντίστοιχοι εφοπλιστές της γειτονιάς έχουν σαπιοφουσκωτά και προμηθεύουν την Ευρώπη μετανάστες πρόσφυγες. Μικρή η διαφορά στην (υπο)κουλτούρα τους.

ΓΛΩΣΣΑ

Με μπονάτσα η θάλασσα δεν είναι πια λάδι, αλλά πετρέλαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: