2/7/17

Παραμύθοι

Κάποτε πρέπει ν' απαλλαγούμε από τους μύθους που μας βαράνε από μικρά παιδιά. Εμείς καταγράφουμε μερικούς, παλιούς και νέους.

Βαρετός ψεκασμένος μύθος: πρωτοκυκλοφόρησε στις ΗΠΑ η φήμη για ψεκασμούς απ’ τους άθεους με στόχο να σκοτώσουν τους αγγέλους. Προσαρμόστηκε στην ελληνική πραγματικότητα και παραμυθιάστηκαν Ανατολάκης και Βορίδης. Δεν είναι ψεκασμός οι άσπρες γραμμές των αεροπλάνων που πετούν πάνω από κάποιο ύψος, φαίνονται λόγω του πεπιεσμένου αέρα με υδρατμούς που αφήνουν πίσω τους οι τουρμπίνες.

Ψωροεθνικός εθνικός μύθος: για μία-δυο ψήφους τα ελληνικά θα ήταν επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ.

Νέος καταστροφικός μύθος: κάθε μέρα στα ιδιωτικά κανάλια από τις 7 μμ μέχρι τις 10 η Ελλάδα χρεοκοπεί. Διαδέχθηκε το μύθο ότι παντρεύεται η Μακρυπούλια.

Τροϊκανικός μύθος: οι μειώσεις στους μισθούς, τις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές βοηθάει την ανάπτυξη της χώρας. Ρωτήστε τους ισπανούς.

Συχνός υπεραστικός μύθος: σε όλες σχεδόν τις επαρχίες της Ελλάδας υπάρχουν οικογένειες που “έχουν βασιλικό αίμα από το Βυζάντιο”. Στην ηπειρωτική χώρα το αίμα ξεκινά συνήθως από παιδί που δόθηκε για υιοθεσία στο χωριό μας. Σε νησιά πατριάρχης τέτοιας οικογένειας είναι κάποιο παιδί που ξέφυγε από πειρατές, βρέθηκε στο βουνό κ.ά. Δεν ξεχνάμε ότι ο Δίας σώθηκε μωρό και μεγάλωσε στην Ίδη -Ψηλορείτη- της Κρήτης. Ο Σοφοκλής έμπλεξε και το Μαντείο των Δελφών για τον μύθο του Οιδίποδα. Πολλά παραμύθια όμως έχουν βασιλόπουλα που έσωσε ένα βοσκός, μία καλόγρια... Συνήθως βρίσκονται σε ποτάμια με κυρίαρχο τον εθνάρχη Μωυσή των Εβραίων που σώθηκε σε κοτζάμ Νείλο.

Απίθανοι νεοαστικοί μύθοι: το γυμνάσιο της γειτονιάς μας ήταν να γίνει πρότυπο, αλλά τελευταία στιγμή... Σε όποια γειτονιά υπήρχε μία μεγάλη αλάνα ήταν να γίνει εκεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού, αλλά...

Θρησκευτικός μύθος: θέλουμε να χτίσουμε εκκλησία σε οικόπεδο που δεν διατίθεται; Πολύ απλά θάβουμε μια εικόνα εκεί και κάποιος βαλτός από εμάς ξυπνά και είδε στον ύπνο του τον άγιο Τάδε που σ΄' εκείνο το οικόπεδο, αν σκάψουμε....

Ιατρικός μύθος: βράθηκε το φάρμακο κατά του καρκίνου, αλλά οι φαρμακευτικές εταιρείες το κρύβου. Εννοείται ότι αυτές οι εταιρείες λογικά θα ήταν οι πρώτες που θα επίσπευδαν την κυκλοφορία αυτού του φαρμάκου.

Οικονομικοί μύθοι:
-Πού είναι θαμμένος ο -ανύπαρκτος- θησαυρός του Αλή Πασά.
-Πού βούλιαξε ο ελληνικός χρυσός. -που χάθηκε στη Βρετανική Νότια Αφρική  και για λόγους ευνόητους πετάμε άλλα λόγια, ότι βούλιαξε, τον έφαγε ο Χατζηκυριάκος και πολλά ακόμα λιγότερο πετυχημένα.
-Φυσικά έχουμε τις λίρες που έριξαν “Εγγλέζικα” αεροπλάνα και με κάποιο μαγικό τρόπο τώρα είναι θαμμένες κάπου. Αυτός ο μύθος συναντιέται κυρίως στην Ήπειρο όπου επιχειρούσε στην κατοχή ο Ζέρβας  Κάποιοι κονομάνε τεράστια ποσά με συνεισφορές κατοίκων για σκαπτικές εργασίες επειδή από κάπου βγήκε η πληροφορία ότι “εδώ ειναι οι λίρες”. Άλλοι οργανώνουν με το αζημίωτο εκδρομές αφελών σε βουνά μετά από “διαρροή” πληροφορίας.

Εφοριακός μύθος του υποκόσμου: τα λεφτά αυτά τα κέρδισα στο στοίχημα, στο Τζόκερ κ.τ.λ. Βέβαια είναι ν' απορεί ο εισαγγελέας πώς γίνεται ο τύπος να κέρδισε συνεχώς 2-3 φορές την εβδομάδα; Τι κωλοφαρδία είναι αυτή; Μητροπολίτης τον πήδαγε; Προφανώς Προπατζήδες “αγόραζαν” τυχερά δελτία και με ποσοστό τα διέθεταν στον υπόσκοσμο για ξέπλυμα χρημάτων.

Οικονομικός μύθος με γεωγραφικό φόντο, οικονομικές προεκτάσεις και πολιτικούς σκοπούς που όμως δε μπορεί ν' αποφύγει ποδοσφαιρικές προσλαμβάνουσες: “Θα γίνουμε Αργεντινή”.

Αληθινός αλλά σιωπηλός μύθος: ο Κεμάλ διδάχτηκε τον παντουρκισμό που δεν ήξεραν οι Οθωμανοί από τον πανελληνισμό σε βάρος κυρίως Αρβανιτών και Σλάβων της Μακεδονίας.

Η Παραμύθα είναι χωριό της επαρχίας Λεμεσού στην Κύπρο. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχε 569 κατοίκους. Ακόμα "Παραμύθα" στην αργκό είναι και η πρέζα.

Τίτλος που ήρθε δεύτερος: "Παραμυθόριοι".

Αν δεν διαδώσετε τουλάχιστον 10 φορές αυτή την ανάρτηση δεν θα γίνει καμιά καταστροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: