25/2/17

Χ, Ρε, ως εδώ

Το χρέος της Ελλάδας έγινε και αντικείμενο αντιπαράθεσης στην προεκλογική περίοδο της Γερμανίας. Ο “τσακίστε τους Έλληνες” Σόιμπλε, χάνει κατά κράτος από τον “ας βάλουμε και λίγο αίσθημα” Σουλτς.

Όμως αυτά είναι για την εικόνα που δίνει το χρέος, την οποία κατά πώς τον συμφέρει σκιαγραφεί χοντρά-χοντρά καθένας που δεν θέλει ν' ασχοληθεί με τη δική του πολιτεία, μην πούμε και βίο.

Για τους άλλους το χρέος μας είναι παιχνιδάκι και όπλο, για μας όμως το χρέος είναι καθεστώς, όπου όλα επιτρέπονται και όλα απαγορεύονται, όπως λέμε για το στρατό, μόνο όταν υπηρετούμε εμείς ή ένας συνομιλητής μας.

Η αξιολόγηση είναι ανάκριση. Αφού πρώτα τσάκισες τις τσέπες και τα όνειρα ενός λαού για να μαζέψεις λεφτά να δώσεις σε κάποιους που τα θεωρούν ασήμαντα, καλείσαι να το αποδείξεις για να σου δώσουν τα χρωστούμενα που ήταν για να τα δώσεις στο λαό, όπως λέμε, να τα ρίξεις στην αγορά.

Οι λεγόμενοι θεσμοί όμως, τους λέμε και δανειστές, στην ουσία είναι αι ξέναι δυνάμεις της ιστορίας μας, δεν στα δίνουν. Και αυτό το κάνουν όχι γιατί πιστεύουν ότι θα τα σπαταλήσεις, ούτε γιατί τα λυπούνται, είναι πενταροδεκάρες γι' αυτούς. Χρησιμοποιούν την καθυστέρηση απλώς για να κυβερνήσει τη χώρα ο δικός του, που κι αυτός μόνο για την καθυστέρηση μιλάει.

Ας μην ξεχνάμε πώς ξεκίνησαν όλα.

Η Σπυράκη στο ευρωκοινοβούλιο κάρφωσε, αυτή την τακτική που ξέρουμε όλοι, ζητώντας από τη μεγάλη δύναμη που καλείται χαϊδευτικά και Ευρώπη, να παρέμβει και να αλλάξει την κυβέρνηση στην Ελλάδα. Το έκανε ίσως για να πει μετά, “Εγώ καλά σας τα 'λεγα”. Λεφτά δε θα δούμε και η κυβέρνηση θα πέσει. Αυτό το αγνοούν οι αριστερίζοντες που ζητούν κι αυτοί να πέσει η κυβέρνηση επειδή δεν βγάζει τη χώρα από την ευρωζώνη, να μείνουμε χωρις καθόλου λεφτά και να θριαμβεύσει το δίκαιον της επαναστάσεως.

Χωρίς λεφτά όμως θριαμβεύει ο φασισμός. Το μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι να μας έρθει ο φασισμός στη λάιτ εκδοχή του με Κούλη, Άδωνι, Βορίδη, Πλεύρη και άλλα παιδιά.

Πρέπει κάποτε να παραδεχτούμε ότι παίζουμε εκτός έδρας και ότι καμία ομάδα δεν δικαιούται να ζητά να διεξαχθεί το παιχνίδι στη δική της έδρα. Δεν είναι αυτό στους κανόνες της διοργάνωσης. Όποιος θέλει αλλαγή στο σκορ δεν φεύγει από τη σύνθεση της ομάδας του.  

Οι δανεισταί μας δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Δεν θα ξαναπάρουμε δανεικά από αυτούς. Κλαίνε τώρα, αλλά καλά να πάθουν.

Όχι απλό κούρεμα του χρέους. Πιο πολύ από το γουλί. Για ξύρισμα πηγαίνουμε. Η Ελλάδα δεν αλλάζει σελίδα. Βιβλίο αλλάζει, ολόκληρη τη βιβλιοθήκη.

Την επόμενη φορά θ’ απαιτήσουμε πρώτα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, να πέσει το χρήμα που μας χρωστάνε και μετά θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για μέτρα που θα πάρουμε, θα μας πάρουν ή δεν θα πάρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: