6/12/16

Γιουρογκρουπούσκουλο

Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος
Το λένε Γιουρογκρουπούσκουλο, γιατί είναι μια παρεούλα που μαζεύεται κάθε τόσο και αποφασίζει επαναστάσεις που δε μπορεί να κάνει.

❒   “Βραχυπρόθεσμα μέτρα”, μου είπε η τηλεόραση, λες και μετράω μακροπρόθεσμα ή βάζω μέσο για να μετρήσω μεσοπρόθεσμα.

Μετράνε με πάθος. Ο ένας λέει, "Ένα, δύο, τρία, πηδιέται η διαιτησία", ο άλλος, "Ένα, δύο, τρία, να τη φας και να 'ναι κρύα".

❒   Εγώ τους συνεφέρνω: "Μέτρα καλά", πουλάω στον ένα, "Μέτρα ωραία", πουλάω στον άλλο. Γι' αυτό με λένε "Βρυξέλλα κατσιβέλα".  

Θεσμοί και μπροστά τους οι πρόθεσμοι. Οι κοντοί πρόθεσμοι λέγονται ευγενικά βραχυπρόθεσμοι.

-Μπαμπά, τα αντίγραφα πρωτογενή πλεονάσματα λέγονται πρωτογενόσημα πλεονάσματα;
-Σκάσε.


Η ευρωπαϊκή σύγκλιση έχει σχέση με τη ροή του ευρώ του γιούρο. Γιούρο, γιούρο όλοι με άδειο πορτοφόλι.

❒   “Οι εφοπλιστές δεν φορολογούνται, ας φορολογηθούν τουλάχιστον οι ναυτικοί”, είπε με μια δόση ειλικρίνειας σε μια ανθρωπιστική του κρίση ο θείος Νεοφιλελευθερισμός. Μετά από αυτό οι αγρότες απείλησαν ότι θ' αποκλείσουν τα λιμάνια πετώντας μέσα στα γαλάζια τους νερά τραχτέρ.

Οι εθνικές οδοί θ' αποκλειστούν με λόφους αγροτικά προϊόντα. Πολλοί κάτοικοι πόλεων θα μαζευτούν εκεί για συμπαράσταση και να να μαζέψουν καρπούς. 


❒   Μουσική ανάσα: “Στου Περαία το λιμάνι που το λένε ΠιΝιΌ...”

Τι πρότεινε στους απεργούς ο αρμόδιος υπουργός Κουρουμπλής; Πλοία ασφαλείας, ένα για κάθε νησί. Αυτό δεν είναι πλάνο, είναι υδροπλάνο.

❒   Από την έκθεση ιδεών

Δικαστές μας δεν εξέδωσαν στην Τουρκία τους αξιωματικούς που μας ήρθαν από κει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη χώρα τους. Δεν πρέπει να εκδίδονται εκεί γιατί τα βιβλιοπωλεία θα τους κάνουν χαρτομάζα.  Συμπέρασμα: Το πραξικόπημα είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εμπιστευθείς σε στρατιωτικούς. Το απέδειξε ο Ερντογάν.

❒   Μέχρι στιγμής κατάλαβα ότι τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν για να φυλάνε τα λεφτά των πολύ πάνω. Γι' αυτό έχουμε και το Γιούρογκρουπ 4. Ο μπαμπάς αρνήθηκε να μου εξηγήσει πόσο σημαντικές αποφάσεις μπορούν να παίρνουν οι εκλεγμένοι όταν μαζεύονται όλοι μαζί στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν ξέρω ούτε τι όργανα είναι. Πάντως ζωτικά όργανα δε νομίζω. Αν κρίνω από τα δελτία ειδήσεων, τους πανηγυρισμούς και τα ρέκβιεμ κάθε φορά, μάλλον πρόκειται για μουσικά όργανα, που πουλάνε δηλαδή μούσι. Δε μιλάνε τυχαία συνέχεια για εκείνα τα πιο άσματα, τα πλέον άσματα.

Χθες το βράδυ η μαμά μου, που ποτέ δεν κατάλαβε τι πα να πει "Συμφωνία αλήθειας", ρώτησε τον Κούλη της οθόνης τι σημαίνει, “Να μιλάει η κυβέρνηση με όρους αλήθειας.” Δεν ήξερε ότι ο Κούλης ήθελε να πει “ορούς αλήθειας”, που χρειάζονται για να κρατάνε στη ζωή τις ασθενείς δημοκρατίες. Αυτό το τελευταίο το διάβασα στη σελίδα της παλιάς εφημερίδας που ειχε κολλημένη ο μπαμπάς στην τηλεοπτική οθόνη για να ακούει μόνο αλλά να μη βλέπει τη φάτσα κάποιων. 

❒   “Κούλη, τον Ανδρέα Παπανδρέου παριστάνεις. Σε λίγο θ' αρχίσεις να μιλάς για αιθεροβάμονες”, άκουσα τον μπαμπά να λέει μέσα στην τουαλέτα. Μετά άκουσα το καζανάκι.

Τον ρώτησα τι όργανα είναι αυτή η Χεσεβέ, η Χεσεέ που απεργούν και αν υπάρχει το ρήμα αδεδώ, αδεδείς, αδεδεί. Τότε ξανάκουσα το καζανάκι, για να μην ακούσω κάτι χριστοπαναγίες που συνηθίζει να επικαλείται ο μπαμπάς και να τις στέλνει στην κρεβατοκάμαρα. 

-Μαμά, γιατί δεν μου απαντάτε;
-Για να μη στεναχωρηθούμε, παιδί μου. 


Ο Ρέντσι έχασε το δημοψήφισμα γιατί ζητούσε ΝΑΙ.