28/11/16

Όλοι στην Κούβα, όχι στον κουβά

Τελικά από Βόρεια Κορέα μήπως μας κατηγορήσουν ότι θα γίνουμε Κούβα;

❒   Ο Κούλης δε θέλει ν' ακούει για Κούβα. Εμείς θα του κάνουμε τη χάρη, λίγο διαφορετικά απ' ότι περιμένει:

Αμερικανούς μετανάστες σε (ξε)φουσκωτό μάζεψε η ακτοφυλακή της Κούβας. Πρόκειται για μουσουλμάνους πολίτες των ΗΠΑ που από τον Τραμπ θα μεταφερθούν στη Λέσβο.

❒   Θα ΚΟΥΒΑληθούν κι άλλοι; Θα γίνουμε μαλλιά ΚΟΥΒΑρια; Δε μας νοιάζει εμείς είμαστε ΚΟΥΒΑρντάδες. Παίξε με την ΚΟΥΒΑρίστρα σου, κόρη μου, πάρε το ΚΟΥΒΑδάκι σου, γιε μου, ΚΟΥΒΑλα πάν' στην εκλησσά.

Από τα μέσα της δεκαετίας του '70 και για δέκα σχεδόν χρόνια η επίσημη Κούβα τιμούσε τη μνήμη του Τσε Γκεβάρα. Έστελνε στρατιωτικούς συμβούλους όπου εμφανίζονταν εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, πιο πολύ φυσικά στην Αφρική που τότε την εγκατέλειπε η αποικιοκρατική Πορτογαλία μετά την επανάσταση των γαρυφάλλων.

❒   Την ίδια εποχή θυμάμαι τη σπουδάζουσα οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ που έστελνε φοιτητές μέλη της να ενισχύουν καθημερινές συγκεντρώσεις, κλαδικές, τοπικές σε δήμους, ακόμα και συνταξιούχων στο κέντρο. Τους βλέπανε -κάνανε “μπαμ”- και τους λέγανε “Κουβανούς” . 

Τι ξέρουμε από την Κούβα των Κάστρο; Την περίφημη μουσική σάλσα; Τους αθληταράδες της; Τους Κνίτες του '80 που πήγαιναν σε μία μπριγάδα δύο εβδομάδων για να μαζέψουν ζαχαροκάλαμο; Τους απίθανους τουρίστες που με κάρτα βίζα έφταναν στην κούβα και περίμεναν μια όμορφη Κουβανή να τους κάνει καμάκι και να τους ξεναγήσει; Πιο πολύ τις επιδόσεις της στην καταπολέμηση του καρκίνου γνωρίζουμε. Και συνεχίζει. Θα μάθουμε κι άλλα.

❒   Κάποτε γράφαμε: “Πυρ και μανία ο Κουτσούμπας που ο Φιντέλ Κάστρο έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Τσίπρα και τον αποκαλεί και σύντροφο. Έκτακτο συνέδριο του κόμματος για να καταδικαστεί η κουβανική επανάσταση ως σχέδιο των ιμπεριαλιστών για κάποιο λόγο.”

Μετά τις τελευταίες εκλογές ο  Ραούλ Κάστρο, ο πρόεδρος της Κούβας, έστειλε συγχαρητήρια στον Τσίπρα, όχι στον Κουτσούμπα.  Λέγαμε τότε ότι θα το πληρώσει ακριβά. Θα τον διαγράψει ο Κουτσούμπας από την κομμουνιστική διεθνή, στην οποία θα μείνουν μόνο ο ίδιος και ο πρόεδρος της Βόρειας Κορέας.

❒   Ακόμα τον Γιουνκέρ τον λέμε αμερικανιστί “Γιούνκερ”. Ελπίζουμε να μη χρησιμοποιούμε την αμερικανιά “Κιούμπα” που νευριάζει τους Κουβανούς. “Κούβα”, θυμίζουμε είναι το εξελληνισμένο της ισπανικής “Κούμπα”.

Η αμερικανική κυβέρνηση ζορίζεται να αναπτύξει ολοκληρωμένες σχέσεις με την Κούβα, δεν αίρει το εμπάργκο, δεν αποχωρεί από το κατεχόμενο Γκουαντανάμο κ.τ.λ. 

❒   Η επανάσταση στην Κούβα πέτυχε επειδή πρώτ' απ' όλα κράτησε. Ας συγκριθούν οι οικονομικές και κοινωνικές επιδόσεις αυτής της χώρας, που υπομένει το αιώνιο αμερικάνικο εμπάργκο, με άλλων χωρών της Καραϊβικής, που έχουν πάνω κάτω ίδιο μέγεθος ή πληθυσμό, (πχ Τζαμάικα, Άγιος Δομήνικος) που δεν ζουν κάτω από εμπορικούς εξοπλισμούς, έχουν καθαρό καπιταλισμό, έχουν και αμερικανική βοήθεια και τρώνε τις σάρκες των πάμπτωχων πολιτών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: