8/11/16

Λίγα που ξέρω για τις ΗΠΑ ξΗΠΑ

Σε αυτές τις αμερικανικές εκλογές κανένας δεν θα κερδίσει, απλώς ένας θα χάσει. Όχι αυτός που συμπαθούν οι περισσότεροι, αλλά αυτός που μισούν οι λιγότεροι. Γενικά εκεί εκλέγεται και αυτός που θα συγκεντρώσει λιγότερες ψήφους, όπως ο μικρός Μπους σε βάρος Αλ Γκορ που έλαβε μισό εκατομμύριο περισσότερες ψήφους.

❒  Για να μην τα μπλέκουμε με τα δικά μας ας σημειώσουμε:

Πρόεδρος των ΗΠΑ βγαίνει όποιος έχει περισσότερους εκλέκτορες πολιτειών, αρκεί να είναι περισσότεροι από 270. Αλλιώς τον επιλέγει τη Κάτω Βουλή του Κογκρέσου, η Βουλή των Αντιπροσώπων. (Άνω Βουλή η Γερουσία) 


❒  Σε όλες τις πολιτείες, πλην Μέιν και Νεμπράσκα, η ανάδειξη εκλεκτόρων γίνεται με πλειοψηφικό σύστημα. 
http://www.efsyn.gr/arthro/oi-ipa-metaxy-skyllas-kai-haryvdis

Οι ΗΠΑ είναι έξω από τη λιτότητα με το ερωτικό USexit.

❒  Κερδίζουν οι Δημοκρατικοί μόνο αν καταφέρουν να εγγράψουν περισσότερους ισπανόφωνους και αφροαμερικανούς σε εκλογικούς καταλόγους νοτίων πολιτειών και τους πείσουν να πάνε να ψηφίσουν.

Έχουν ουσιαστικά δύο κόμματα, που τα λένε και πλατφόρμες. Οι κόκκινοι είναι ρεπουμπλικάνοι και γάιδαροι, οι μπλέδες δημοκρατικοί κι ελέφαντες.

❒  Oι προοδευτικοί για μας δημοκρατικοί είναι το κόμμα των Νοτίων του εμφυλίου και οι αντιδραστικοί ρεπουμπλικάνοι των Βορείων που κατάργησαν την (επίσημη) δουλεία.

Οι ρεπουμπλικάνοι είναι οι ρατσιστές δεξιοί, οι δημοκρατικοί είναι οι πιο δεξιοί από τη ΝΔ.

❒  Οι δημοκρατικοί πρόεδροι έκαναν τις επεμβάσεις στις τρίτες χώρες, οι πριν τον γηραιό Μπους ρεπουμπλικάνοι όχι.

“Νεοφιλελεύθερος” στις ΗΠΑ σημαίνει “προοδευτικός”, το “σοσιαλιστής” είναι ύβρις και  ο ”κομμουνιστής” είναι κατηγορία για φυλάκιση.

❒  Ο Ομπάμπα έδωσε πρόσβαση σε νοσοκομεία σε άνεργους, φορολόγησε λίγο παραπάνω τους πλούσιους και τον είπαν σοσιαλιστή και δεν θέλουν να ξαναδούν τέτοια ανησυχητικά φαινόμενα.

Στις ΗΠΑ πάνω από 50% δεν γνωρίζουν τον ομοσπονδιακό τους πρόεδρο, γνωρίζουν μόνο τον κυβερνήτη και τον δήμαρχο. Εκφράσεις όπως υπουργός Εξωτερικών θεωρούνται κουλτουριάρικες ασυναρτησίες.

❒  Μια και τ' αναφέραμε οι υπουργοί στις ΗΠΑ λέγονται γραμματείς του προέδρου και είναι. Τα υπουργεία είναι γραμματείες και όχι γενικές.

Στις ΗΠΑ ο εισαγγελέας και ο αστυνομικός διευθυντής της περιοχής είναι εκλόγιμες θέσεις. Προϊστάμενό τους έχουν τον δήμαρχο.

❒  Μεταξύ των πάμπλουτων και των πάμπτωχων πολιτειών των ΗΠΑ υπάρχει αλληλεγγύη. Αν για κάποιο λόγο ξεκινά εξαθλίωση σε μία περιοχή μίας, οι υπόλοιπες δίνουν χρήματα στους εκεί κατοίκους και ανασταίνουν την αγορά, όχι μόνο την πώληση όπως γίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση,.

Δημόσιες υπηρεσίες στις ΗΠΑ είναι οι φάροι, οι ομοσπονδιακές φυλακές και οι κατασκοπευτικές φωλιές όπως CIA, FBI, NSA, DIA... Οι υπόλοιπες υπηρεσίες είναι ιδιωτικές ή δημοτικές.

❒  Οι φτωχοί Αμερικανοί οδηγούν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, οι μεσαίοι γιαπωνέζικα και οι εύποροι ευρωπαϊκά. Κάποιοι οδηγούν και αμερικάνικα.

ΗΠΑ είναι η μοναδική χώρα που συγκροτήθηκε με δημοκρατικό σύνταγμα.
 
 
❒  Στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θ' ακούσεις για μετανάστες πρώτης, δεύτερης, τρίτης και βάλε γενιάς, γιατί πολύ απλά, όλοι ακόμα και οι Ινδιάνοι έρχονται από αλλού.

“Λαθρομετανάστες” για τις “Στέιτς” είναι κυρίως οι Μεξικανοί. Οι ρεπουμπλικάνοι που με λόγια ή και έργα κλείνουν τα σύνορα και υψώνουν φράκτες ενισχύουν τους επιχειρηματίες τράφικ και μαύρης εργασίας, όχι τον αριθμό “λαθραίων” ανθρώπων.

❒  Για μας οι απολίτικοι χαζομπεμπέδες λέγονται “Αμερικανάκια”.

Στις ΗΠΑ την εικόνα του “Βλάχου” έχουν πιο πολύ κάποιοι Νότιοι, οι Τεξανοί και όσοι άλλοι ντύνονται καουμπόηδες (καπέλο-μπότες-αγκράφα ζώνης) και καπνίζουν Μάρλμπορο.

❒  Καουμπόηδες των γουέστερν δεν υπήρξαν ποτέ, η εικόνα είναι σκηνοθετική ιδέα κλεμμένη από τους βοσκούς αγελάδων της Αργεντινής.

Από φυλετική άποψη, πρώτοι έρχονται οι γερμανικής καταγωγής, οι περισσότεροι κατοικούν στις βόρειες πολιτείες. Οι αγγλόφωνοι ευρωπαϊκής καταγωγής είναι μειοψηφία. Σε λίγο καιρό οι περισσότεροι στις ΗΠΑ θα μιλάνε ισπανικά. 

❒  Καταλονία για τις ΗΠΑ είναι η πάμπλουτη Βόρεια Καλιφόρνια που θέλει ν' αποσχιστεί για να μην πληρώνει.

Οι Έλληνες στη Νέα Υόρκη είναι περίπου όπως κάποτε οι Αλβανοί στην Ελλάδα: μπογιατζήδες.

❒  Η Φλόριντα είναι η πολιτεία των συνταξιούχων Αμερικανών, Λας Βέγκας η Μέκκα τους όπου μια φορά στη ζωή τους πρέπει να πάνε όλοι. (Οι συνταξιούχοι με πούλμαν)

Για την πολιτεία στα δημόσια σχολεία πηγαίνουν οι μελλοντικοί εγκληματίες, όσοι φοιτούν στα δημόσια κολέγια και πανεπιστήμια δεν θα έχουν στον ήλιο μοίρα.

❒  Στα ιδιωτικά κολλέγια-πανεπιστήμια τα δίδακτρα είναι πολύ υψηλά επειδή οι ομάδες όλων των αθλημάτων είναι ζημιογόνες και κάποιος πρέπει να πληρώσει το κόστος. Συντριπτική πλειονότητα όσων παίρνουν υποτροφία είναι οι παίκτες που δεν ανοίγουν βιβλίο και φυσικά δεν παίρνουν ποτέ πτυχίο.

Πρωτεύουσες των πολιτειών δεν είναι σχεδόν ποτέ οι μεγαλύτερες και πιο γνωστές πόλεις όπως γίνεται με τους δικούς μας νομούς. Πχ πρωτεύουσα της Φλόριντας δεν είναι το Μαϊάμι, αλλά κάποιο Ταλαχάσι. Το Μαϊάμι δεν είναι καν η μεγαλύτερη πόλη αυτής της πολιτείας. Είναι το Τζάκσονβιλ. Στο Ιλινόι πρωτεύουσα πόλη δεν είναι το Σικάγο, αλλά το Σπρινγκφιλντ. Η Καλιφόρνια πρωτεύουσα δεν έχει ούτε το Λος Άντζελες, ούτε το Σαν Φρανσίσκο, αλλά κάποιο Σακραμέντο που μάθαμε από τηλεοπτική αστυνομική σειρά. 

❒  Οι πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν και αριθμό. Π.χ. Ο Μπους ο νεότερος είναι ο 43 πρόεδρος, ο 46 κυβερνήτης του Τέξας και γιος του 41 προέδρου.

Από τους πιο γνωστούς τους προέδρους σχεδόν όλοι είναι αγγλικής καταγωγής και δύο ιρλανδικής. (Κένεντι και Ρήγκαν)


❒  Η τηλεόραση δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο στις αμερικανικές εκλογές όσο νομίζουμε, γιατί η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων δεν έχει -πανάκριβη- καλωδιακή.

Στις ΗΠΑ υπάρχουν και υποπολίτες, είναι οι Πορτορικανοί. 'Έχουν δικαίωμα εργασίας τις ΗΠΑ, αλλά όχι δικαίωμα ψήφου έξω από το προτεκτοράτο τους. 

❒  Και δύο γνωστοί μας: στις ΗΠΑ τυπικά πρόεδρος μπορεί να βγει ο Καθένας, πάντα -και μετά τις εκλογές- προηγείται ο Κανένας.

Μοναδική αποικία των ΗΠΑ στην Αφρική ήταν η Λιβερία, το θυμίζει και η σημαία της με το αστέρι που λείπει από τη σημαία της μητέρας χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: