28/10/16

Ανά-κατά-διά-μετά-δημοκρατία

Λίγα που θυμάμαι για τις ανεξάρτητες αρχές που ασκούν εξουσία στις εκλεγμένες.

❒  Να πούμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι ανεξάρτητη αρχή; Μπορεί ν' ακυρώσει οποιαδήποτε απόφαση της Βουλής, δηλαδή της λαϊκής βούλησης, της μοναδικής πηγής εξουσίας σύμφωνα με το Σύνταγμα. Αποτελεί τη μοναδική αρχή που μπορεί επίσημα να λειτουργεί πάνω από το Σύνταγμα χωρίς κανείς να μπορεί να αποτρέψει αυτό. Θα έλεγα να μη μιλάμε για ανεξάρτητες -από τη Βουλή- αρχές, αλλά εχθρικές προς τη Βουλή αρχές για το τέλος της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.

Μέχρι τώρα το Συμβούλιο της Επικρατείας δε χρειάστηκε να δείξει αυτή τη δύναμή του, το ότι αναγκάζεται να το κάνει δίνει -για λίγο χρόνο- μια καλή εικόνα στην παρούσα κυβέρνηση. 

❒  Τυπικά καμία αρχή δε μπορεί να είναι ανεξάρτητη από τη λαϊκή βούληση. Και όμως θεσμοθετήθηκε μία που μπορεί ν' ακυρώσει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης την εγκεκριμένη από τη Βουλή, από τη λαϊκή βούληση. Και όμως μπορεί:

Η Τράπεζα της Ελλάδος μια ιδιωτική επιχείρηση, ρυθμίζει τα των τραπεζών, αλλά λογαριασμό δίνει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία δεν απολογείται σε καμία εκλεγμένη αρχή, όπως και το Γιούρογκρουπ που όχζι μονο δεν απολογείται, αλλά ελέγχει και το -έστω- εκλεγμένο Ευρωκοινοβούλιο.
Τα τηλεοπτικά κανάλια ασκούν εξουσία, επηρεάζουν -όσο για την ώρα μπορούν- τη λαϊκή βούληση, αλλά δεν δίνουν λογαριασμό για ό,τι και να κάνουν σε καμία εκλεγμένη αρχή, αλλά σε μία ανεξάρτητη από τη λαϊκή βούληση αρχή το Εθνικό (;) Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

❒  Η ΕΡΤ είναι θεσμός στην υπηρεσία του Δημοσίου, αλλά απολογείται σε μονοπρόσωπη μη εκλεγμένη αρχή τον Λάμπη Ταγματάρχη.

Όλες οι αθλητικές αρχές δίνουν λόγο στους στοιχηματζήδες, γιατί από αυτούς εξαρτάται η χρηματοδότησή τους, δηλαδή η επιβίωσή τους.  (Στοιχηματζήδες, αυτοί που στήνουν και εισπράττουν, τα κορόιδα που παίζουν και χάνουν λέγονται στοιχηματίες)

❒  Ο στρατός λογοδοτεί μόνο στους εμπόρους όπλων, το μόνο που δε μπορεί ν' αποφύγει είναι ν' αγοράζει οπλικά συστήματα -πολλά άχρηστα- από συγκεκριμένους που καλύπτονται από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ.

Η αστυνομία ουσιαστικά ελέγχεται μόνο από τους μπράβους νυχτερινών καταστημάτων, που είναι έμποροι ναρκωτικών, ανθρώπων, ασκούν βία σε εργαζόμενους διάφορων χώρων, εκτελούν συμβόλαια και λοιπά και λοιπά.

❒  Η επίσημη κυβέρνηση όχι μόνο δε μπορεί να ελέγξει αυτές τις δραστηριότητες, αλλά δε μπορεί καν να διαπραγματευτεί αφού όλα είναι υπογεγραμμένα από τις προηγούμενες, έτσι απλώς εξετάζει την όσο γίνεται πιο ήπια εφαρμογή τους.

Και για να μην πέφτει κανείς από τα σύννεφα, θυμίζουμε ότι η μεταδημοκρατία εφαρμόστηκε στην Ελλάδα πολλά χρόνια πριν. Θυμόμαστε τη λειτουργία των δημοτικών αρχών με την απόλυτη μη αναλογική πλειοψηφία που διέθετε πάντα η παράταξη του δημάρχου (αργότερα του εκλεγμένου νομάρχη, τώρα του περιφερειάρχη) και οι συνεδριάσεις των συμβουλίων γίνονταν και γίνονται σαν πανηγυρικές εκδηλώσεις για κάποια από όσα χειρίζεται ο πρώτος πολίτης ερήμην όλων των άλλων εξυπηρετώντας σχεδόν πάντα κάποιους που δεν έβγαιναν και δεν βγαίνουν χαμένοι από τη σχέση τους μαζί του, παίρνοντας πάντα το καλό κομμάτι του αντικειμένου κάθε υπηρεσίας και κάθε διευκόλυνση με τη βούλα του προέδρου του συμβουλίου, μετά από μεταδημοκρατική απόφαση διά βοής και χάχανων. 
Τελειώνοντας μην ξεχνάμε ότι εκτός από τη μεταδημοκρατία έχουμε και τις μεταεκλογές, χωρίς φυσική παρουσία των ψηφοφόρων, η Βουλή αναδεικνύεται μόνο με τις δημοσκοπήσεις.

Θεωρήσαμε άσχετα:
  • Η Τηλεόραση είναι τυφλή.
  • Η Δικαιοσύνη είναι στραβούλιακας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: