7/5/15

Προσοχή στους παρα-μύθους

Οι εθνικοί και αστικοί μύθοι έγιναν πια τηλεοπτικοί.

Μεγαλύτερο σουξέ εποχής ένας διαδικτυακός μύθος που έγινε και τηλεοπτικός και πολιτικός: κάποιος κάπου, κάποτε έκανε μια ανάρτηση όπου είναι ψεκασμός οι άσπρες γραμμές των αεροπλάνων που πετούν πάνω από κάποιο ύψος -λόγω του πεπιεσμένου αέρα που αφήνουν πίσω τους οι τουρμπίνες- και κινδυνεύουμε.

Με όχι αθώο τρόπο δεξιοί προπαγανδιστές του πανελληνισμού -από εκεί διδάχτηκε ο Μουσταφά Κεμάλ τον παντουρκισμό που δεν ήξεραν οι Οθωμανοί- διέδωσαν μια φήμη που έγινε εθνικός μύθος: για μία-δυο ψήφους τα ελληνικά θα ήταν επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ.
Νέος τηλεοπτικός μύθος με εθνικές και οικονομικές προεκτάσεις είναι ότι κάθε μέρα από τις 7 μμ μέχρι τις 10 η Ελλάδα χρεοκοπεί. Διαδέχθηκε το μύθο ότι παντρεύεται η Μακρυπούλια.

Άλλος τηλεοπτικός μύθος που έγινε πια καθημερινός κι αυτός είναι η μείωση συντάξεων και μισθών του δημοσίου.

Νέος πολιτικός μύθος είναι καθημερινά ότι η κυβέρνηση κάνει κωλοτούμπα και υπογράφει μνημόνιο. Ο μύθος αυτός εναλλάσσεται με τον παραπάνω ότι η κυβέρνηση δεν κάνει κωλοτούμπα και χρεοκοπεί.

Συχνός υπεραστικός μύθος:
►Σε όλες σχεδόν τις επαρχίες της Ελλάδας υπάρχουν οικογένειες που “...έχουν βασιλικό αίμα από το Βυζάντιο”.
►Στην ηπειρωτική χώρα το αίμα ξεκινά συνήθως από παιδί που δόθηκε για υιοθεσία στο χωριό μας.
►Σε νησιά πατριάρχης τέτοιας οικογένειας είναι κάποιο παιδί που ξέφυγε από πειρατές, βρέθηκε στο βουνό κ.ά.
►Δεν ξεχνάμε ότι ο Δίας σώθηκε μωρό και μεγάλωσε στην Ίδη -Ψηλορείτη- της Κρήτης.
►Ο Σοφοκλής έμπλεξε και το Μαντείο των Δελφών για τον μύθο του Οιδίποδα.
►Πολλά παραμύθια όμως έχουν βασιλόπουλα που έσωσε ένα βοσκός, μία καλόγρια...
►Συνήθως βρίσκονται σε ποτάμια με κυρίαρχο τον εθνάρχη Μωυσή των Εβραίων που σώθηκε σε κοτζάμ Νείλο.

Απίθανοι νεοαστικοί μύθοι:
►Το γυμνάσιο της γειτονιάς μας ήταν να γίνει πρότυπο, αλλά τελευταία στιγμή....
►Σε όποια γειτονιά υπήρχε μία μεγάλη αλάνα ήταν να γίνει εκεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού, αλλά.....

Θρησκευτικός μύθος:
Θέλουμε να χτίσουμε εκκλησία σε οικόπεδο που δεν διατίθεται; Πολύ απλά θάβουμε μια εικόνα εκεί και κάποιος βαλτός από εμάς ξυπνά και είδε στον ύπνο του τον άγιο Τάδε που είπε σ΄ εκείνο το οικόπεδο, αν σκάψουμε θα τον βρούμε.

Οικονομικοί μύθοι:

  • Πού είναι θαμμένος ο -ιστορικά ανύπαρκτος- θησαυρός του Αλή Πασά.
  • Πού βούλιαξε ο ελληνικός χρυσός.(Που χάθηκε στη Βρετανική Νότια Αφρική και για λόγους ευνόητους πετάμε άλλα λόγια, ότι βούλιαξε, τον έφαγε ο Χατζηκυριάκος και πολλά ακόμα λιγότερο πετυχημένα)
  • Φυσικά έχουμε τις λίρες που έριξαν “Εγγλέζικα” αεροπλάνα και με κάποιο μαγικό τρόπο τώρα είναι θαμμένες κάπου. Αυτός ο μύθος συναντιέται κυρίως στην Ήπειρο όπου επιχειρούσε στην κατοχή ο Ζέρβας Κάποιοι κονομάνε τεράστια ποσά με συνεισφορές κατοίκων για σκαπτικές εργασίες επειδή από κάπου βγήκε η πληροφορία ότι “εδώ ειναι οι λίρες”. Άλλοι οργανώνουν με το αζημίωτο εκδρομές αφελών σε βουνά μετά από “διαρροή” πληροφορίας.

Εφοριακός μύθος του υποκόσμου:
Τα λεφτά αυτά τα κέρδισα στο στοίχημα, στο Τζόκερ κ.τ.λ. Βέβαια είναι ν' απορεί ο εισαγγελέας πώς γίνεται ο τύπος να κέρδισε συνεχώς 2-3 φορές την εβδομάδα; Τι κωλοφαρδία είναι αυτή; Μητροπολίτης τον πήδαγε; Προφανώς Προπατζήδες “αγόραζαν” τυχερά δελτία και με ποσοστό τα διέθεταν στον υπόσκοσμο για ξέπλυμα χρημάτων.

Οικονομικός μύθος με γεωγραφικό φόντο, οικονομικές προεκτάσεις και πολιτικούς σκοπούς που όμως δε μπορεί ν'΄αποφύγει ποδοσφαιρικές προσλαμβάνουσες:
Θα γίνουμε Αργεντινή”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: