23/4/15

Πετάει η θήκη;

Αεροεισιτήριο για μένα 35 €. Για τη θήκη 40 και το μπουζούκι το ξέχασα σπίτι. 

♦Ξένες αεροπορικές εταιρείες με 40 € σε πηγαινοφέρνουν Πράγα, Βουδαπέστη και βάλε. Για Βελιγράδι ή Ρώμη σου δίνουν και ρέστα. Για Τίρανα σου δίνουν και αεροσυνοδό να σε πάει σπίτι. Η Aegean όμως χρεώνει 40 € μόνο τη σκληρή θήκη μπουζουκιού για δρομολόγια εσωτερικού.

Το πρώτο που με απασχόλησε από αυτή την εξέλιξη ήταν ένα αμείλικτο ερώτημα: τι θα κάνει ο μαφιόζος; Θα μπει στο αεροπλάνο με το ντουφέκι του στον ώμο; Μόνο στις ταινίες θα κυκλοφορούν πια αυτόματα σε θήκες μουσικών οργάνων.

♦Οι θήκες των μουσικών οργάνων στα αεροπλάνα της Aegean είναι σαν τα ναρκωτικά στην πιάτσα: οι μαλακές είναι πιο φτηνές.

Αν δώσεις το όργανο σε μαλακή θήκη χρεώνεται κανονικά ως αποσκευή και συμφέρει από πολλές απόψεις. Κάποιοι το θεωρούν εκβιασμό γιατί ο επαγγελματίας δεν θα δώσει το όργανό του σε μαλακή θήκη να στοιβαχτεί και να σπάσει. Δεν είναι όμως πάντα ασύμφορο αυτό. Εγώ, ας πούμε, προχθές για Θεσσαλονίκη έδωσα σε μαλακή το μπουζούκι μου και όταν έφτασα το πήρα σε τέσσερα μπαγλαμαδάκια. Θα ήθελα και κάνα δυο γιουκαλίλια, θα χώσω μια παλιοκιθάρα στις αποσκευές και θα πάρω στο τέλος κι ένα ντέφι. Ο πνευστός με τη μαλακή θήκη έφτασε Αλεξανδρούπολη και στη θέση του οργάνου του, σαξόφωνο νομίζω, βρήκε μια καραμούζα, μια σφυρίχτρα διαιτητή μπάσκετ και τρεις ναργιλέδες. Μόνο η Aegean προσφέρει τόσα πολλά στην ελληνική μουσική και στον αθλητισμό.

♦Η τιμή αυτή είναι για τις χαμηλές πτήσεις. Στις υπερπτήσεις σίγουρα θα δώσεις περισσότερα. Ο Χρήστος Νικολόπουλος ανάστατος: “Δηλαδή για των αγγέλων τα μπουζούκια τι θα πληρώσω;”

“Κοπέλα μου, η θήκη, δεν έχει όργανο μέσα, πάλι 40 θα δώσω;”

♦Την άλλη μέρα όλη η ορχήστρα ταξιδέψαμε και δώσαμε 40 € για όλα τα όργανα. Τα είχαμε κρύψει σε σκληρή θήκη κόντρα μπάσου, μαζί με τη μικρή ντιζέζ για τις δεύτερες φωνές.

Ο Σαββόπουλος για πιο φτηνά άλλαξε στίχους, αλλά του τρώει πιο πολύ χρόνο: “Μ' αερο.. άσ' τα και βαπόοοορια”.

♦Παλιά, επί Μεταξά, κάθε τόσο έτρωγε ο μπουζουξής παππούς μου μια φυλάκα εβδομάδος, γι' αυτό κυκλοφορούσε με τον μπαγλαμά του κάτω από το σακάκι να μη φαίνεται και καρφώνεται, αλλά κι όταν τον πιάνανε να έχει ένα όργανο μαζί του στο κελί. Το ίδιο γίνεται σήμερα με το αεροπλάνο της Aegean. Παίρνω αντί για το μπουζούκι το μπαγλαμαδάκι και καθάρισα τσάμπα. Όμως προχθές όταν με ρώτησε η υπάλληλος στον έλεγχο “Και τον μπαγλαμά πού θα τον βάλετε;"... κώλωσα.

Έχω μια συναυλία στο Μποντρούμ με την Άντζελα που δεν είναι Αραβίδα, αλλά ουδείς άσφαλτος. (και τα δύο σωστά τα είπε) Θα βγάλω στο μπουζούκι μου κανονικό εισιτήριο και θα το έχω δίπλα μου. 20 € θα δώσω, αντί για 40. Τ' αγαπάω το μπουζουκάκι μου. Θα το έχω δίπλα να ταξιδεύει με ζώνη ασφαλείας και να συζητάμε. Δε συμφέρει να το στείλω στις αποσκευές.

♦Το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο δεν έχασε ευκαιρία: “Ταξιδέψτε με το όργανό σας έξω, χωρίς θήκη. Μόλις φτάσετε στον προορισμό σας μια σκληρή θήκη θα σας περιμένει. Ενοικίαση μισό € για κάθε νύχτα.

Οικονομικά δε με συμφέρει. Θα κόψω την Aegean και θα παίρνω Ολυμπιακή. Μόνο που ανήκει κι αυτή στον ίδιο, αλλά δεν βαριέσαι!... Κακούργα μονοπώλια.
Αυτός έχει μαλακή θήκη. Μαζεύει λεφτά για το εισιτήριο το δικό του, όχι του μπουζουκιού.

♦Το παλιό άσμα έλεγε: “Θα σου έρθω τοίχο-τοίχο / και για σύνθημα θα βήχω”.
♦Τώρα το άλλαξα: “Θα σου 'ρθώ μ' αεροπλάνο / και για σύνθημα θα κλάνω”.

Μπορείτε να ρίξετε και μια ματιά στις επίσημες χρεώσεις της εταιρείας. Αν βρείτε από πού βγαίνουν τα 40 € παρακαλούμε ενημερώστε κι εμάς που δεν το βρήκαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: