8/10/14

Αδ-όνειδος και Σοφί ούτε για επιθεώρηση δεν κάνουν

Η επιθεώρηση στην Ελλάδα ήδη σίγουρα από τα σύγχρονα Παναθήναια και πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, σατίριζε εκτός από τύπους της κοινωνίας και πολιτικούς. Όχι όμως όλους. Μόνο όσους πολικούς ασκούσαν πραγματική εξουσία. Τους πρωταγωνιστές της πολιτικής και όχι τους κομπάρσους και ειδικά τους γελωτοποιούς.

Τελευταίες μεγάλες επιθεωρησιακές δόξες κέρδισαν πρεσβύτερος Κ. Καραμανλής, Ανδρέας Παπανδρέου, Κώστας Μητσοτάκης. Από Σημίτη και μετά το πράμα χάλαγε. Δεν το είχαν. Σήμερα λοιπόν που δεν πηγαίνει καλά και η ίδια η επιθεώρηση είναι άστοχο να  γράφουν κάποιοι ότι Άδωνις Γεωργιάδης και Σοφία Βούλτεψη θα θριαμβεύσουν σε θερινά θέατρα. Οι τύποι αυτοί είναι επιπέδου αστείου παρέας της γειτονιάς όπως στο μάθημα Γαλλικών «Ο κύριος Λεγκράντ στο δωμάτιο εργασίας», «Μεσιέ Λεγκράντ ο καμπινέ ντε τραβάιγ» που το κάναμε « Ο μεσιέ Λεγκράντ στον καμπινέ τον τραβάει» συνοδεία της χαρακτηριστικής χειροκίνησης. Η επιθεώρηση αν ασχοληθεί με την Βούλτεψη θα είναι σα να λέει στη γειτονιά κάποιος το «αστείο» των Αγγλικών «ένα ταξίδι στο φεγγάρι» που ακουγόταν «ε τριπ του δε μουν». Γελάσαμε την πρώτη φορά στο φροντιστήριο. Από τη δεύτερη και μετά δεν. Με Άδωνη και Βούλτεψη γελάμε στην τηλεόραση σε ζωντανή μετάδοση ή στο Γιου Τιούμπ σε επανάληψη. Στην επιθεώρηση θα ζητούσαμε τα λεφτά μας πίσω.

Αλλά τι γέλιο να κάνουμε και με τον πιο πρωταγωνιστή Σαμαρά; Ότι σκύβει και του τη χώνει η Μέρκελ; Με τον Βενιζέλο; Ότι έφαγε το ΠΑΣΟΚ και χόντρυνε κι άλλο; Δεν πάνε. Δεν είναι τυχαίο, όταν η Ελλάδα στερείται ηγετών πέφτει και η επιθεώρηση. Πάντως η επιθεώρηση παραμένει σοβαρή. Δεν ασχολείται με άτομα επιπέδου αδελφού Γεωργιάδη και κόρης του Βούλτεψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: