13/3/14

Έτσι θα επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα και η Καρυάτιδα του Ερεχθείου

Από το ημερολόγιο του υπουργού Πολιτισμού και Τζορτζ Κλούνεϊ "Κόκκινου Πάνου". (Καμία σχέση με τον Άκη ή την Καίτη Πάνου)

Για να επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα οι Βρετανοί ζητούν να τα ανταλλάξουν με δικά τους αρχαία που πιθανώς κρατάμε εμείς.

Οι Αγγλοσάξονες όμως κατέκτησαν τα νησιά πολύ μετά την αρχαία εποχή. Τι αρχαία έχουν που να τα θέλουν πίσω;

Ως αρχαιότητα ίσως θεωρούν τη σημερινή τους Βασίλισσα.  Στη θέση της ίσως μας δώσουν πίσω την Καρυάτιδα. Να την απαγάγουμε. Κι αν οι πονηρόβλαχοι βάλουν στη θέση τους το γιο της και κονομήσουμε τελικά κάναν Κάρολο που δεν θα τον θέλει κανείς πίσω, ούτε εμείς μπροστά; Άσε που η Καρυάτιδα δεν είναι του Παρθενώνα, αλλά του Ερεχθείου, πού να μπλέκουμε τώρα!...

Σημαντικός αρχαίος θησαυρός των Κελτών είναι η τυχερή δεκάρα του Σκωτσέζου τέκνου τους που μεγαλούργησε στις ΗΠΑ, του Σκρουτζ Μακ Ντακ. Αλλά αυτή τη δεκάρα δεν καταφέρνει να την πάρει ούτε η Μάτζικα Ντε Σπελ, της οποίας εμείς έχουμε μόνο το όνομά της ένα ροκ συγκρότημα.

Κάνα παλιό δίσκο του Τομ Τζόουνς ίσως; Κάνα παλιό κοστούμι από κασμίρι 3Α;

Να τους δίναμε το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία ή το θέατρο Βρετάνια που μοιάζει πιο αρχαίο;

Έπρεπε να είχαμε κατα(σ)χέσει τον Ρότζερ Μουρ-Τζέιμς Μποντ στα γυρίσματα στα Μετέωρα, αλλά πού μυαλό τότε.

Να τους επιστρέφαμε τον αποκλεισμό της Έβερτον από τον Παναθηναϊκό στο πρωταθλητριών του 1971; Αν αγόραζαν κι αυτοί την πρόκριση από τον Ερυθρό Αστέρα θα έφταναν στον τελικό στο Γουέμπλεϊ και πιθανότατα να κέρδιζαν τον Άγιαξ.

Ρε να τους επιστρέφαμε τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004; (Γι' αυτούς δεν θέλουμε αντάλλαγμα)

Αν τους δίναμε τα Δεκεμβριανά του 1944 πακέτο με τον Γεώργιο Παπανδρέου παππού που τους κάλεσε γα βοήθεια τότε και φάγαμε μετά έναν εμφύλιο από το '46 μέχρι το '49; Μόνο τα μάρμαρα που σπάσανε τότε στο Σύνταγμα να τους επιστρέφαμε, όλο και κάτι από τον Παρθενώνα θα μας επέστρεφαν. Οι Άγγλοι θεωρούν πολύτιμο ό,τι τους θυμίζει τέτοιες μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν σε άλλες χώρες.

Για τα οστά της Θάτσερ δεν ξέρουμε αν θα έδιναν κάτι από το Βρετανικό Μουσείο τους για να τα πάρουν πίσω.

Και η Φούλαμ είναι εγγλέζικο αρχαίο, αλλά μας πρόλαβε ένας Πακιστανός και την αγόρασε.

Με κάτι τηλεταινίες του στούντιο Thames που έπαιζε η ΕΡΤ στη δεκαετία του '70, ούτε τα πατάκια στα Προπύλαια δεν παίρνουμε.

Αν τους δίναμε τον Μητσοτάκη, δικός τους άνθρωπος είναι, τι θα παίρναμε; Κάνα μουλάρι από τη ζωοφόρο;

Δεν υπάρχουν σχόλια: