3/2/14

ΤΡΙΤΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ (OLA)

Δευτέρα  ημέρα της εβδομάδος κατά τας γραφάς, πρώτη πρώην εργάσιμη και φαρμακερή, 3η Φεβρουαρίου, 34η του έτους, μόλις 331 κι απόψε μείνανε μέχρι το 2015, το έτος που τουλάχιστον θα μπει μόνο του.
Σήμερα γιορτάζουν ο Ασημάκης και η Ασημίνα. Όχι όλοι οι Ασημάκηδες και Ασημίνες, κάποιοι και κάποιες συνονόματες γιορτάζουν στις 30 Απριλίου. Το ίδιο και με τη Μαλαματή, Μαλαματή από το άλλο μου τ’ αφτί. Λέγεται και Μάλα και Μαλαματένια ή Ματίνα. Ο Σταμάτιος, Σταμάτης, Στάμος, Σταμούλης, Σταμέλος, Σταμέλης, Σταμελάς, όπως και η Σταματία, Σταματίνα, Σταμάτα, Μάτα, Ματούλα, Σταμέλα, Σταμούλα, Ματίνα, Σταματή, Μάτω, Σταματέλλα, γιορτάζουν άλλοι σήμερα, άλλοι 16η Αυγούστου και παράλλοι στις 8 Νοεμβρίου. Χρόνια πολλά και στον Συμεών, Σύμο με ύψιλον, Συμεώνη και στη Συμεωνή, Συμεωνία, Συμεώνα και Σύμη. Αν δε γιορτάζουν σήμερα, θα τους στείλω μήνυμα την 1η Σεπτεμβρίου καλό μήνα.

3η Φεβρουαρίου του 2005 πέθανε ο Αλέκος Καραμανλής. Ήταν ανθυπολοχαγός στο Αλβανικό μέτωπο αδελφός και πατέρας δύο πρώην πρωθυπουργών.

3η Φεβρουαρίου πέθαναν δύο γνωστοί Ελληνοαμερικανοί, το 1989 στα 60 του ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Τζον Κασσαβέτης και το 2006, ίδια μέρα πέθανε ο Ελληνοαμερικανός ηθοποιός Ανδρέας Κατσούλας, γνωστός από τη συμμετοχή του στην τηλεοπτική σειρά Μπάμπιλον φάιβ.

Σαν σήμερα το 1942 γεννήθηκε ο Έλληνας σκηνοθέτης Γιώργος Πανουσόπουλος, ενώ το 1979 μέρα σαν τη σημερινή ήλθε στον κόσμο ο μετέπειτα ηθοποιός Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος.

Απόψε κλείνει τα 58 ο Γιάννης Ζουγανέλης, τραγουδοποιός, βαθύφωνος και φυσικά ιδιαίτερος κωμικός, κάθε ΕΚΚΕ ΔΗΜΑΡότερα.

Σαν σήμερα το 1889 πέθανε η Μπελ Σταρ, γνωστή ως η «βασίλισσα των ληστών». Εγώ την έμαθα από το Λούκι Λουκ.

Ιστορική μέρα η σημερινή, 3η Φεβρουαρίου του 1908 ο Γιώργος Καλαφάτης ιδρύει τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Αθηνών (ΠΟΑ), μετέπειτα Παναθηναϊκό, ο οποίος σήμερα έχει γενέθλια.

Πέντε χρόνια μετά, ίδια μέρα με τη σημερινή το 1913 πέθανε από οξεία μηνιγγίτιδα ο χρυσός πολυολυμπιονίκης Κώστας Τσικλητήρας, υπηρετώντας στον στρατό κατά τους πρώτους Βαλκανικούς Πολέμους. (Ενώ μπορούσε να το αποφύγει, όπως του είχαν προτείνει)

3η Σεπτεμβρίου του 1468 πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών ο Γιοχάνες Γκένσφλάις Τσουρ Λάντεν Τσουμ Γκούτεμπεργκ, γνωστός στην Ελλάδα ως Ιωάννης Γουτεμβέργιος. Ναι, ο Γερμανός εφευρέτης της τυπογραφίας.

3η Φεβρουαρίου του 1823 οι Κρητικοί εξεγείρονται εναντίον των Τούρκων και τους αναγκάζουν να κλειστούν στα φρούρια Καστελίου και Γραμβούσας. Οι πολιορκούμενοι αποδεκατίζονται από επιδημία πανώλης.

1952 και ο ραδιοσταθμός των Παρισίων μεταδίδει ότι ο Σύνδεσμος Σουηδών Λογοτεχνών πρότεινε τον Νίκο Καζαντζάκη για το λογοτεχνικό βραβείο Νόμπελ. Ήταν 3η Φεβρουαρίου.

3η Φεβρουαρίου του 1970 η ΕΟΚ διακόπτει τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Ελλάδας, μέχρις ότου αποκατασταθεί η Δημοκρατία στη χώρα. Βέβαια κανείς δε ζήτησε να πέσει η Χούντα για να μπούμε στην ΕΟΚ. Υπήρχαν και σπουδαιότεροι λόγοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: