7/1/14

ΕΒΔΟΜΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ (ΟLA)

Τρίτη ημέρα της εβδομάδος κατά τας γραφάς, η Γη δεν σταμάτησε να γυρίζει, μας μπήκε απ-αισίως η εβδόμη ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, οι γιορτές τελείωσαν για να φύγουν οι Καλικάτζαροι, γιατί δεν είναι κάθε μέρα τ’ Άι Γιαννιού, είναι σήμερα, 6η Ιανουαρίου είναι του Γιάννη του Πρόδρομου και μόνο σήμερα είναι. Γιορτάζουν ο Ιωάννης και η Ιωάννα, Ιβάνα, Βάνα με ένα ή και με δύο νι, Γιάννα, Γιαννούλα και Γιανγκούλα, όχι από το λήσταρχο, αλλά από τον τύπο Γιάγκος Για(ν)γκος και Γι(α(ν)γκούλας που είναι κι αυτός Γιάννης, όπως και ο Τζαννής, με ένα ή και δύο νι, όπως και ο Γιαννιός, Γιάννος, Γιάνναρος, Γιανναράς, , Γιαννάκης, που φυσικά απαντώνται και ως επώνυμα και όχι επίθετα. Πρόδρομος, Προδρομάκης, Μάκης, Προδρομία.

Σήμερα συμπληρώνεται ο πέμπτος χρόνος χωρίς τη σπουδαία τραγουδίστριά μας Μαρία Δημητριάδη.

Σαν σήμερα πέθανε και η μεγαλύτερη Ελληνίδα στιχουργός Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, 7η Ιανουαρίου του 1972

Σαν σήμερα το 1502 γεννήθηκε ο μετέπειτα Πάπας Γρηγόριος ο 13ος, γνωστός για τη μεταρρύθμισή του στο ημερολογιακό σύστημα. Εξού και το Γρηγοριανό ημερολόγιο που αντικατέστησε το διορθωμένο Ιουλιανό, το παλιό που πήγαινε με τον καιρό.

Σαν σήμερα το 1959 οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη νέα κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα. Μετά άρχισαν το εμπορικό εμπάργκο μέχρι σήμερα.

Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας αποκαλύψουμε ότι σήμερα κλείνει τα 51 του ο Χρήστος Θηβαίος από τους Συνήθεις Ύποπτους. Γεννήθηκε 7η Ιανουαρίου του 1963, αλλά δεν τον έβγαλαν Γιάννη.

Σήμερα συμπληρώνονται 79 χρόνια από τη γέννηση του εκλιπόντος Τάσσου Παπαδόπουλου, δεινός διπλωμάτης που διετέλεσε και πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε 7η Ιανουαρίου του 1934, πέθανε το τέλος του 2008 και η σορός του ακόμα αγνοείται.

Το 1826 μέρα σαν τη σημερινή ο Ανδρέας Μιαούλης σπάει τον αποκλεισμό του Ιμπραήμ και μεταφέρει πολεμοφόδια στο πολιορκημένο Μεσολόγγι.

Ίδια μέρα του 1838 ψηφίζεται νόμος για την παραχώρηση γης στους οπλαρχηγούς και πολεμιστές του Αγώνα. Όσους δεν σκότωσαν οι αντιβασιλείς και τα τσιράκια τους. Θυμίζουμε, επί τουρκοκρατίας είχαμε κτηματολόγιο, σήμερα ακόμα το περιμένουμε.

Σαν σήμερα το 1924 ο Τζορτζ Γκέρσουιν ολοκληρώνει, σε ηλικία 26 ετών, το πιο γνωστό έργο του τη «Γαλάζια Ραψωδία».

Το 1904 μέρα σαν τη σημερινή θα πεθάνει στα 68 του ο λόγιος και συγγραφέας Εμμανουήλ Ροΐδης της Πάπισας Ιωάννας. Χρόνια πολλά και σ’ αυτήν, αφού γιορτάζει.

Δεν ξέρουμε αν σας ενδιαφέρει ότι σαν σήμερα το 1753 ιδρύεται το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.

Σήμερα έχει γενέθλια η Αρχαιολογική μας Εταιρεία που ιδρύθηκε στην Αθήνα 7η Ιανουαρίου του 1837.

7η Ιανουαρίου 1919 το πρώτο ελληνικό τμήμα, το 34ο Σύνταγμα Πεζικού, στρατιώτες μας, αποβιβάζονται στην Οδησσό της Ρωσίας, προκειμένου να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις των Συμμάχων κατά των Μπολσεβίκων, λες και μας έκοφτε. Οι ίδιοι, μετά την αποτυχία, από Αλεξανδρούπολη μεταφέρονται μαζί με άλλους στη Σμύρνη. Από τους Βαλκανικούς πολέμους μέχρι και το 1922 για δέκα χρόνια η Ελλάδα δεν είχε νέους οικονομικά ενεργούς, ένα από τα μεγάλα άσχημα των πολέμων.

7η Ιανουαρίου του 1977 οι λιμενικές αρχές εντοπίζουν και κατάσχουν 11 τόνους ινδικής κάνναβης επί του υπό Κυπριακή σημαία Μ/S "Γκλόρια" στον Ισθμό της Κορίνθου. Η υπόθεση αυτή γρήγορα γίνεται λαϊκό τραγούδι με το τίτλο "Το βαπόρι απ΄ τη Περσία". Του Τσιτσάνη φυσικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: