4/12/13

ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ (OLA)

Από ίδια ραδιοφωνική ημέρα του 2009

4η Δεκεμβρίου, παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκών. Νάρκη, το πιο πρόστυχο όπλο μετά την ατομική βόμβα, χτυπάει κυρίως αμάχους εις τους αιώνας των αιώνων από τη λήξη του πολέμου.

Mας μπήκε απ-αισίως η Τετ΄λαρτη ημέρα της εβδομάδος, τριακοσιοστή τριακοστή ογδόη ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, η τρία τριάντα οχτώ, υπολείπονται 27 ημέρες παρά κάτι ώρες μέχρι το 2014, 21 μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα, διάγουμε την 4η ημέρα μηνός Δεκεμβρίου, γιορτάζουν ο Δαμασκηνός, το πυροβολικό, η Βαρβάρα και Βαρβάρω, Βαρβαρούλα, Ρούλα, Βαρβαρίτσα, Ρίτσα και Σάντα Μπάρμπαρα χωρίς τον Κόναν το Βάρβαρο. Γιορτάζει και ο Σεραφείμ, η Σεραφειμία, Σεραφείμα, Σεραφειμή, Σεραφειμούλα και Σεραφειμίτσα.

Το 1913 τα ερασιτεχνικά ραδιόφωνα της εποχής είχαν πει καθαρά ότι ξημέρωνε 4η Δεκεμβρίου και σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια η Διεθνής Επιτροπή διακανονισμού των συνόρων Αλβανίας – Ελλάδας, υποβάλλει στην Πρεσβευτική Διάσκεψη του Λονδίνου, τις αποφάσεις που πάρθηκαν από αυτή, γνωστές ως «Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας», με βάση τις οποίες η Βόρεια Ήπειρος παραχωρείται στην Αλβανία. Μετά από έντονη διαμαρτυρία και αντιδράσεις της Ελληνικής Κυβερνήσεως, οι Πρεσβευτές των Μ. Δυνάμεων στο Λονδίνο έδωσαν διακοίνωση στην Ελληνική Κυβέρνηση, με την οποία της γνωστοποιούσαν ότι η απόφαση για οριστική παραχώρηση των νησιών του Αιγαίου εξαρτάται από την πλήρη συμμόρφωσή της στους όρους του Πρωτόκολλου της Φλωρεντίας. Οι μισοί Ηπειρώτες ήταν από δω και οι άλλοι μισοί από κει. Ακριβώς πέντε χρόνια αργότερα, το 1918, ίδια μέρα, δημιουργείται το Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων με Βασιλιά τον Αλέξανδρο Α΄. Είναι η περίοδος που δημιουργούνται υπερεθνικά κράτη με διαφορετικές εθνότητες. Κράτη με άγνωστη, αλλά σίγουρη ημερομηνία λήξης.

4η Δεκεμβρίου του 1791 κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της βρετανικής εφημερίδας Observer. Ήταν μέρα Κυριακή και το ξέρουμε αυτό γιατί η Observer είναι η παλαιοτέρα κυριακάτικη εφημερίδα στον κόσμο.

Αν σας λέγαμε ότι στο Β’ παγκόσμιο Πόλεμο συμμετείχε και η Βολιβία, πώς θα σας φαινόταν; Πράγματι, 4η Δεκεμβρίου του 1943 κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η Βολιβία της Νότιας Αμερικής κηρύσσει των πόλεμο στις δυνάμεις του Άξονα.

Σήμερα κλείνει τα 50 του ο Σεργκέι Μπούμκα, ο Ουκρανός αθλητής του στίβου, που αναδείχτηκε στον κορυφαίο επικοντιστή όλων των εποχών. γεννήθηκε 4η Δεκεμβρίου του 1963.

Έκλεισαν 5 χρόνια από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, δεν υπάρχει κανένας λόγος φυσικά να δημιουργηθούν επεισόδια επ’ αφορμή την επέτειο. Κάτι τέτοιο θ’ αποτελούσε προσβολή μνήμης. Αν η δικαιοσύνη φερθεί χαριστικά στους δύο κατηγορούμενους αστυνομικούς, τότε εντάξει, ραντεβού στο Σύνταγμα.

4η Δεκεμβρίου του 1971 το Καζίνο του Μοντρέ φλέγεται από ένα πυροτέχνημα που πέταξε κάποιος κατά τη διάρκεια συναυλίας του Αμερικανός κιθαρίστα και ιδιοφυούς συνθέτη Φρανκ Ζάπα. Το περιστατικό εμπνέει τους Deep Purple, που γράφουν το πιο γνωστό τραγούδι τους «Smoke on the water».

Η σατανική μοίρα έφερε 22 χρόνια μετά, το 1993, ίδια μέρα 4η Δεκεμβρίου, έφερε το θάνατο του Φρανκ Ζάπα, στα 53 του. Έμεινε στα μάτια μας το μουστάκι του και το γνωστό υπομούστακο.

Η χρονομηχανή μάς γυρίζει στην 4η Δεκεμβρίου του 1952. Ένα σύννεφο ομίχλης σκεπάζει το Λονδίνο. Σε συνδυασμό με τη μόλυνση του αέρα, θα προκαλέσει τους επόμενους μήνες τον θάνατο 12.000 ανθρώπων. Εννοείται είχαμε προβλέψει το παρελθόν και επιστρέψαμε στο μέλλον νωρίς με τη χρονομηχανή.

Σα να μην πέρασε μια μέρα 4η Δεκεμβρίου του 1991 η αμερικανική αεροπορική εταιρία Panamerican διακόπτει οριστικά τις δραστηριότητές της, λόγω πτώχευσης. Ακολούθησε η TWA. Οι δύο αυτές εταιρείες ήταν πρωταγωνίστριες στις αμερικάνικες ταινίες που έδειχναν αεροπλάνο που δεν κινδύνευε. Με το αζημίωτο, φυσικά.

4η Δεκεμβρίου του 1131 θα πεθάνει ο Πέρσης μαθηματικός και αστρονόμος Ομάρ Καγιάμ. Έμειναν στον κόσμο τα δικά του «Ρουμπαγιάτ», λέξη που σημαίνει στα αρχαία Περσικά αυτοτελή τετράστιχα. Καμία σχέση με το «Μολών Λαβέ» που εξεστόμισε ο Λεωνίδας με τα λίγα περσικά που ήξερε, σύμφωνα με γραπτό μαθητή Γυμνασίου.

Τρία ρουμπαγιάτ του Ομάρ Καγιάμ μελοποίησε ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και πρωτοτραγούδησε ο Γιώργος Μιχαήλ. Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε το όνομα του μεταφραστή, οι περισσότερες μεταφράσεις των ρουμπαγιάτ είναι από τ’ αγγλικά.

Σήκω και δώσε μου κρασί τα λόγια είναι χαμένα
απόψε το χειλάκι σου θα 'ναι το παν για μένα
κι όσο για τα ταξίματα και για τα κρίματά μου
τα βλέπω σαν τα κατσαρά μαλλιά σου μπερδεμένα

Για 'κείνα που δεν έκανα και που 'χω καμωμένα
αν έχω τη ζωή σωστά είτε στραβά παρμένα
αυτό θα 'ν' το μαράζι μου κρασί λοιπόν, ποιος ξέρει
μη βγαίνει τούτ' η αναπνοή στερνή φορά από μένα

Όταν θελήσει η μοίρα μου τον κόσμο αυτό ν' αφήσω
και κάθ' ελπίδα για ζωή απ' την καρδιά μου σβήσω
μια κούπα από τη στάχτη μου να φτιάξετε συντρόφοι
σαν θα γεμίζει με κρασί μπορεί να ξαναζήσω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: