3/12/13

Τρίτη Δεκεμβρίου για πάντα (ola)

(Από μέρες ραδιοφώνου 2009)

3η Δεκεμβρίου σήμερα, παγκόσμια ημέρα για άτομα με αναπηρία και όχι όπως αφελώς λέγαμε για άτομα με ειδικές ανάγκες - ή και ικανότητες. Όλοι μπορούμε να ζήσουμε με την αναπηρία, δε μπα να την έχουμε πάνω μας ή μπροστά μας. Πρώτο βήμα, μην την κρύβουμε.


Όπως καταλάβατε, μας μπήκε απαισίως η τριακο/σιοστή τριακοστή εβδόμη ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, υπολείπονται 28 ημέρες παρά κάτι ώρες μέχρι το 2014, 21 μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα. Διάγουμε την 3η ημέρα μηνός Δεκεμβρίου, γιορτάζει μόνο ο Γλυκέριος και Γλυκερός.

3η Δεκεμβρίου του 1930 θα έρθει στον μάταιο τούτο κόσμο ο Ζαν Λικ Γκοντάρ, μετέπειτα ξακουστός Γάλλος σκηνοθέτης, που επονομάστηκε «πάπας της νουβέλ βαγκ» του νέου κύματος. Το 1959 θα γυρίσει την ταινία «Με κομμένη την ανάσα», πρωταγωνιστής ο Ζαν Πωλ Μπελμοντό. Το 1983 έχουμε ένα ασήμαντο αμερικάνικο ριμέικ αυτής της ταινίας με ελληνικό τίτλο Χωρίς Ανάσα. Ταινία χωρίς καμία αξία, έπαιζε όμως ο Ρίτσαρντ Γκιρ.

Τρεις Δεκεμβρίου του 1944 πέφτει η πρώτη σφαίρα στα «Δεκεμβριανά», μία από τις μελανότερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας. Κράτησαν 33 μέρες. Την πρώτη ημέρα οι επικυρίαρχοι Εγγλέζοι σκότωναν άοπλους Έλληνες διαδηλωτές. Σκοτώθηκαν 30 και τραυματίστηκαν 148. Πάντως την Ελλάδα από τους Γερμανούς δεν την απελευθέρωσε το Βρετανικό στέμμα.

Απόψε κλείνει τα 41 του ο μέγας Γάλλος ποδοσφαιριστής Κριστιάν Καρεμπέ. Γεννήθηκε τρεις Δεκεμβρίου του 1970. Στη δύση της καριέρας του πέρασε και από τον Ολυμπιακό.

Σήμερα γίνεται 32 ετών ο Γιάννης Αμανατίδης. Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1981 στην Κοζάνη, αλλά μεγάλωσε και ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στη Γερμανία.

Τρίτη Δεκεμβρίου του 1984 σημειώνεται, όχι τυχαία μία μεγάλη οικολογική και ανθρωπιστική καταστροφή στο Μποπάλ της Ινδίας. 2.000 άτομα πεθαίνουν από εκροή δηλητηριώδους αερίου από το εργοστάσιο της «Union Carbide», που παράγει τις γνωστές μπαταρίες «Energizer». Τότε απλώς Γιούκαρ.

Σαν σήμερα τρίτη Δεκεμβρίου του 1911 θα γεννηθεί ο μετέπειτα Ιταλός συνθέτης Νίνο Ρότα, αυτός που «έντυνε» μουσικά τις ταινίες του Φεντερίκο Φελίνι. Πέθανε το 1979.

Πριν από 156 ολόκληρα χρόνια στις τρεις Δεκεμβρίου του 1857 γεννήθηκε ο πολωνικής καταγωγής βρετανός συγγραφέας Τζόζεφ Κόνραντ. Γνωστότερα έργα του «Ο Λόρδος Τζιμ» και «Η Καρδιά του Σκοταδιού», πάνω στην οποία βασίστηκε η εκπληκτική ταινία του Κόπολα «Αποκάλυψη Τώρα». Πέθανε το 1924.

Σαν σήμερα τρίτη Δεκεμβρίου του 1947 κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη το έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Λεωφορείον ο Πόθος». (Τον τίτλο τον ζούμε κάθε μέρα στην Αθήνα όταν περιμένουμε στη στάση)

Προσοχή, προσοχή, τρεις Δεκεμβρίου του 1948, γεννήθηκε ένα αγοράκι που αργότερα έγινε ο John Michael "Ozzy" Osbourne, Άγγλος τραγουδιστής της Rock, μέλος των Black Sabbath.

Ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, σαν σήμερα στις τρεις Δεκεμβρίου του 1984 ήταν ο πρώτος Έλληνας υπουργός Εξωτερικών που επισκέφθηκε τα Τίρανα, μετά την άρση του εμπολέμου, που διάρκεσε 40 χρόνια τούρκικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: