14/12/13

ΔΕΚΑΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ (OLA)

Σάββατο μας μπήκε απ-αισίως η τριακοσιοστή τεσσαρακοστή ογδόη ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, υπολείπονται 17 μόλις ημέρες παρά κάτι ώρες μέχρι το 2014, έχουμε 14 μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα, διάγουμε την 14η ημέρα μηνός Δεκεμβρίου. Γιορτάζει ο Αρριανός, με ένα ή και δύο ρο, το ρι με έψιλον ή έψιλον ιώτα, γιορτάζει και η Αρριανή, ο Λεύκιος, Λεύκης, Λεύκος, Λευκή, Λευκούλα, ο Λεύκας και η Λευκάδα.

Μέρα σαν τη σημερινή, έχουμε sos θέμα ιστορίας. Το 164 π.Χ: Ο Ιούδας Μακαβαίος αναστηλώνει τον ναό του Σολομώντος στην Ιερουσαλήμ. Το γεγονός γιορτάζεται κάθε χρόνο από τους Εβραίους («Χανούκα»).

14η Δεκεμβρίου του 1883 θα γεννηθεί ο, Έλληνας μουσουργός και μουσικοπαιδαγωγός Μανώλης Καλομοίρης. Ιδρυτής της εθνικής σχολής μουσικής μας, σε αντίθεση με τη δυτική επτανησιακή σχολή. Πέθανε το 1962.

14η Δεκεμβρίου του 1799 πέθανε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ουάσινγκτον. Ήταν ηγετική μορφή της αμερικανικής επανάστασης.

14η Δεκεμβρίου του 1900 ο Γερμανός φυσικός Μαξ Πλανκ δημοσιεύει τη μελέτη του για την κβαντική θεωρία. Τα σχολεία τότε στη χώρα μας δεν ήταν στην καλύτερή του. Ήταν όπως είναι και σήμερα.

14η Δεκεμβρίου του 1947 ο δικτάτορας της Ισπανίας Φράνκο εγκαινιάζει το νεόκτιστο γήπεδο της αγαπημένης του ομάδας Ρεάλ Μαδρίτης. 95 χιλιάδων θέσεων, που παίρνει το όνομα του προέδρου, αλλά και ποδοσφαιριστή της ομάδας, Σαντιάγο Μπερναμπέου. Πώς λέμε γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης. Κοντά είσαι.

Σαν σήμερα το 1503 γεννήθηκε ο Μισέλ ντε Νοτρ Νταμ. Τον ξέρετε, είναι γνωστός στην Ελλάδα ως Νοστράδαμος. Γάλλος αστρολόγος και μελλοντολόγος. Ελεύθερη μετάφραση του ονόματός του, ο Μιχάλης της Παναγιάς μας. Είχαμε και συγκρότημα των αρχών του ’70 με το όνομα αυτό.

Βρισκόμαστε στο 1911 και κάνει κρύο, ενώ το μακάριο επίδομα θέρμανσης δε λέει να έρθει. Τα ραδιόφωνα του 1911 λένε 14η Δεκεμβρίου και ο Νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Αμούδσεν είναι ο πρώτος άνθρωπος που για σπάσιμο στους κρυουλιάρηδες και τους κρυόκωλους φτάνει στο Νότιο Πόλο.

14η Δεκεμβρίου του 1979 οι Clash κυκλοφορούν το άλμπουμ τους «London Calling», ένα από τα σημαντικότερα της ροκ μουσικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: