1/12/13

ΠΡΩΤΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ (ola)

(Από μέρες ραδιοφώνου 2009)

Μας μπήκε απαισίως η τριακοσιοστή τριακοστή πέμπτη ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, υπολείπονται 30 ημέρες παρά κάτι ώρες μέχρι το 2014, 23 μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα.

Διάγουμε την Κυριακάτικη 1η ημέρα μηνός Δεκεμβρίου, παγκόσμια ημέρα κατά του Έιτζ, γιορτάζει η Αρετή, Αρετούσα. Γιορτάζουν ο Ιακώβ, ο Θεόκλητος και ο Ναούμ, φαίνεται ξένο; ακούγεται και Ναούμης, Ναούμα, όχι ναούμε, υπάρχει και Ναόμι με γνωστές μοντελικές προεκτάσεις. Γιορτάζει και ο Φιλάρετος, Φιλαρέτιος, Φιλαρέτης και η Φιλαρέτη. Ο Ήλιος ανατέλλει στις 7 και 20 ένα λεπτό αργότερα από χθες, δύει εντέλει στις 5 και πέντε όπως και χθες.

1η Δεκεμβρίου του 1818 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης μυείται στη Φιλική Εταιρία.

Ίδια μέρα του 1792 είχε γεννηθεί ο μετέπειτα στρατιωτικός, λόγιος και αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρος Υψηλάντης. Τη θέση του την έδωσε ο Εμμανουήλ Ξάνθος. Υπηρετούσε στα σώματα της αυτοκρατορικής φρουράς της Ρωσίας. Τον ώθησε να ξεκινήσει μια ώρα αρχύτερα την Ελληνική επανάσταση ο Ιωάννης Καποδίστριας. Στην εξέγερση της Μολδοβλαχίας τον αφόρισε ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

Τον Ιούνιο του 1821 ο ιερός λόχος του και ο στρατός του καταστρέφονται από τους Οθωμανούς στη μάχη του Δραγατσανίου, ο ίδιος ξέφυγε στην Αυστρία όπου πιάστηκε και φυλακίστηκε. Βγήκε μετά από 6 χρόνια και δυο μήνες μετά το 1828 πέθανε αφού η υγεία του ήταν κλονισμένη.

1η Δεκεμβρίου του 1973 θα πεθάνει στα 87 του ο ιδρυτής του κράτους του Ισραήλ Δαβίδ Μπεν Γκουριόν. Βέβαια, ιδρυτές ήταν Βρετανοί διαιρώντας την Παλαιστίνη στα δύο για να βασιλεύουν. Μπορεί να μην το καταφέρνουν πια, αλλά η ζημιά τους κάνει ακόμα τη φασαρία της στη Γη.

Σα να μην πέρασε μια μέρα και 122 χρόνια πριν, 1 Δεκεμβρίου του 1891 ο Καναδός γυμναστής Τζέιμς Νάισμιθ δημιουργεί ένα νέο παιχνίδι και το ονομάζει μπάσκετ-μπολ.

1η Δεκεμβρίου του 2005 πέθανε ο Γκαστ Αβράκοτος, ελληνικής καταγωγής θρυλικός πράκτορας της CIA, που έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην ήττα των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν. Αβράκοτος δε σημαίνει χωρίς βρακί, γιατί το κο δεν είναι με ωμέγα. Αβράκοτος είναι η κότα που φέρεται αβρά. Όχι πράκτορας χωρίς σώβρακα, πράκτορας χωρίς σύνορα. Γεννήθηκε το 1938 στην Αμερική, γιος μετανάστη από τη Λήμνο. Ήρθε στην Ελλάδα ως πράκτορας εντελώς συμπτωματικά λίγο πριν το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.

Σήμερα κλείνει τα 68 ο 1η Δεκεμβρίου του 1935 θα γεννηθεί ο ΕβραιοΑμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας και μουσικός Γούντι Άλεν. Για την επόμενη ταινία του δήλωσε ότι θέλει πρωταγωνίστρια την Κάρλα Μπρούνι. Κανείς δε βλέπει να βγαίνει σε καλό αυτή η πιθανή συνεργασία.

1η Δεκεμβρίου του 1913 η Κρητική Πολιτεία ενσωματώνεται στη ελληνική επικράτεια. Προς τη γνωστή και μη εξαιρετέα στεναχωριασμένη οικογένεια: μην ονειρεύεστε, πλανάσθε πλάνην οικτράν, το αντίθετο δε γίνεται, η ιστορία δε γυρίζει πίσω για να είναι πρόεδρος η Ντόρα..

Σαν σήμερα το 1982 θα κυκλοφορήσει το άλμπουμ του Μάικλ Τζάκσον «Θρίλερ», που γνώρισε τη μεγαλύτερη επιτυχία από κάθε άλλη συλλογή ποπ μουσικής. Πούλησε περισσότερα από 40 εκατομμύρια αντίτυπα. Ακόμα πουλάει τις κάλτσες του.

1η Δεκεμβρίου του 1866 πέθανε 76 ετών ο Σερ Τζορτζ Έβερεστ, Ουαλός στρατιωτικός, μηχανικός και τοπογράφος. Ήταν διευθυντής ενός τμήματος της Μεγάλης Τριγωνομετρικής Υπηρεσίας της Ινδίας, όταν η Ινδία ήταν Βρετανική Αποικία. Προς τιμήν του, ο διάδοχός του στην υπηρεσία έδωσε το όνομά του στην υψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων που βρήκε γεωμετρικά υφιστάμενός του. Αυτό έγινε το 1852. 101 χρόνια μετά το 1953 θα κατακτηθεί επίσημα η κορυφή του από τον Νεοζηλανδό Χίλαρι που πέθανε μόλις πέρσι στα 89 του.

1η Δεκεμβρίου του 1953 έχουμε το ξεκίνημα του λάιφ-στάιλ. Εκδίδεται το πρώτο τεύχος του ανδρικού περιοδικού PLAYBOY. Χρήσιμο είδος, αλλά πολύ για το τίποτα.

1η Δεκεμβρίου του 1834 ο Όθωνας και η κυβέρνηση εγκαθίστανται στην Αθήνα, τη νέα πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. Το βασιλικό ζεύγος είπαμε, από μέρες έμενε στο κτήριο Βούρου Ευταξία, Σταδίου και Παπαρηγοπούλου, σημερινό ομώνυμο ίδρυμα που στεγάζει το Μουσείο Πόλεως Αθηνών, το κρύβει καλά και δεν λέει κουβέντα περί αυτού ο Δήμος Αθηναίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: