14/12/13

Φόρον άφορον

Το «Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος» δεν πείθει  κανέναν κυβερνητικό. Αυτοί βρίσκονται στο «Ουκ αν λάβεις παρά του μη δίδοντος και δεν ζητούν καν φόρο από πλούσιους».

Ο Όμηρος δίδαξε στον Στουρνάρα ότι από πολλούς παίρνεις τα πολλά: «Προσφορά μικρή αλλά εγκάρδια» (ή καλοδεχούμενη)  - Δόσις ολίγη τε φίλη τε.

Ο Αίσωπος διαβεβαίωνε ότι, «Δώρα και θεούς έπεισαν», όμως φόροι τροϊκανούς δεν έπεισαν. .

Ο Λατίνος ποιητής Βιργίλιος έβαλε τον Λαοκόωντα στη θέα του Δούρειου Ίππου να λέει, «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας». Εμείς, «Φοβού τους υπουργούς και λόγια φέροντας».

Πώς θα αντεπεξέλθουμε στη φοροεπιδρομή μας το λέει η Αγία Γραφή: «Δωρεάν ελάβατε, δωρεάν δότε.» (κατά Ματθαίον ι')

Ο Ισπανός ποιητής επιγραμμάτων Μαρτιάλης (43-104 μ.Χ.) έγραψε: «Όποιος κάνει μεγάλα δώρα, περιμένει ανταπόδοση με μεγάλα δώρα». Δηλαδή, «Όποιος κάνει μεγάλες φοροαπαλλαγές περιμένει ανταπόδοση με μεγάλους φόρους».

Εγώ το περισσότερο που μπορώ να δώσω στην εφορία είναι το λιγότερο ευγένεια.

Ο Γάλλος θεατρικός συγγραφέας Maurice Donnay (1859-1945) μας εξήγησε κάποτε, «Όταν δέχομαι δώρα από τη γυναίκα μου, έχω δυο εκπλήξεις: πρώτον το δώρο και δεύτερον την πληρωμή του». Από τότε όταν μας προσφέρει η κυβέρνηση απαλλαγή φόρου εκπλησσόμαστε που μας την προσφέρει. Αργότερα εκπλησσόμαστε πόσο ακριβά την πληρώνουμε.

Ο τραγικός Ευριπίδης (480-406 π.Χ.) κάτι ήξερε: «Τα δώρα του κακού ανθρώπου δεν έχουν όφελος». (Κακού ανδρός δώρα όνησιν ουκ έχει.

Από κοντά κι ο Σοφοκλής: (496-406 πΧ)  «Τα δώρα των εχθρών δεν είναι πραγματικά και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται». (Εχθρών άδωρα δώρα κούκ ονήσιμα)

Η Αφροαμερικανίδα ποιήτρια & συγγραφέας Maya Angelou έγραψε «"Να φυλάγεσαι από τον γυμνό άνθρωπο που σου χαρίζει το πουκάμισό του». Ο Σαμαράς πρέπει να φυλάγεται από άφραγκο άνθρωπο που δέχεται νι φόρους και των γονέων.

Ο Γερμανός τηλεπαρουσιαστής Robert Lembke (1913-1989) ήταν πολύ προσεκτικός:
 «Ένας από τους κινδύνους των Χριστουγέννων είναι ότι παίρνουμε από τις γυναίκες μας δώρα που δεν τα αντέχει η τσέπη μας». Ισχύει και για τους φόρους-δώρα στο κράτος.
ΑΝ ΣΑΣ ΕΛΕΓΑ
Όταν ο Στουρνάρας φέρνει στους φτωχούς ένα φόρο χωρίς λόγο, υπάρχει λόγος.
ΘΑ ΣΚΕΦΤΟΣΑΣΤΕ
Όταν ο άντρας φέρνει στη γυναίκα του ένα δώρο χωρίς λόγο, υπάρχει λόγος.
ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΔΩΜΑ
Δώρο αν είναι και μικρό, μεγάλη χάρη έχει.
Κι ο βασιλιάς το δώρο του το θέλει.
ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΑΛΛΟΣ…
…συγγραφέας του εικοστού αιώνα ονόματι Decoly πρόσθεσε στην παγκόσμια κουλτούρα ότι «Τα μικρά δώρα διατηρούν τη φιλία. Τα μεγάλα, τον έρωτα».
ΕΞΟΥ
Οι μικρές φοροαπαλλαγές διατηρούν τη φιλία. Οι μεγάλες τον υπουργό.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΛΕΞΗΣ
Ανήφορος, κατήφορος, έρωτας κατάφορος, έρως έως φόρο για τον Εωσφόρο, προς φόρο, πρόσφορο. Ο φόρος έχει αντίφορο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: