15/12/13

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΝ ΑΥΡΙΟ ΣΑΝ ΤΩΡΑ


Σαν σήμερα το 1828 O Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας με θέσπισμα συνιστά τα πρώτα δικαστήρια στην Ελλάδα βοήθειά μας..

15η Δεκεμβρίου του 1955 έχουμε τον πρώτο νεκρό του κυπριακού αγώνα. Ο Χαράλαμπος Μούσκος, αντάρτης της ΕΟΚΑ, φονεύεται κατά τη διάρκεια μάχης με τους Άγγλους στους Αρχαίους Σόλους. Ήταν ξάδελφος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Σήμερα όλοι καταλαβαίνουμε γιατί η ΕΟΚΑ του Γρίβα πολεμούσε τους Εγγλέζους. Γιατί έκαιγε τα χωριά των Τουρκοκύπριων ακόμα δεν καταλάβαμε.

Σαν σήμερα το 1991 η Γερμανία επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να αναγνωρίσει την Κροατία και τη Σλοβενία, παρά τις προειδοποιήσεις του ΟΗΕ για τυχόν παρεμπόδιση της ειρήνευσης στη Γιουγκοσλαβία. Ειρήνευση, όπως το εννοεί κανείς, οι Γερμανοί ξανάρχονται κάθε τόσο, έσω έτοιμος.

15η Δεκεμβρίου του 1971 έχουμε τον διπλό τελικό του διηπειρωτικού κυπέλλου: Ο Παναθηναϊκός, εκπροσωπώντας την Ευρώπη, δίνει τον πρώτο αγώνα του στο Στάδιο Καραϊσκάκη με αντίπαλο τη Νασιονάλ του Μοντεβιδέο. Ο αγώνας λήγει ισόπαλος 1-1 με γκολ των Φυλακούρη και Αρτίμε.

15η Δεκεμβρίου του 1966 θα πεθάνει στα 65 του ο Γουόλτ Ντίσνεϊ, Αμερικανός παραγωγός καρτουνίστας και ρουφιάνος του Μακάρθυ.

Βρισκόμαστε στο 1025, στον καιρό του Βουλγαροκτόνου και πάμε στην 15η Δεκεμβρίου, όταν πεθαίνει ο Βασίλειος αποκαλούμενος Βουλγαροκτόνος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου και ανθρωπιστής. Είχε τυφλώσει χιλιάδες αιχμάλωτους Βουλγάρους, αλλά κάθε εκατό άφηνε έναν μονόφθαλμο. Αν και γιος αυτοκράτορα ήταν σχεδόν αγράμματος. Πάντως, αν σήμερα στη Βουλγαρία υπήρχε δρόμος προς τιμής κάποιου ελληνοκτόνου ή βυζανοκτόνου σίγουρα ο Καρατζαμπαφέρης Σαμαράς θα είχε διαμαρτυρηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: