4/11/13

Tετάρτη Νοεμβρίου για πάντα (ola)

Δευτέρα ημέρα της εβδομάδος κατά τας γραφάς, μας μπήκε απαισίως μας η τριακο/σιοστή εβδόμη ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, υπολείπονται 57 ημέρες μέχρι το 2014. Διάγουμε την 4η ημέρα μηνός Νοεμβρίου, γιορτάζει ο Ερμαίος και Ερμαίας, ερμαίον των καταστάσεων, γιορτάζει και ο Ιωαννίκιος, με ένα ή δύο νι όπως λέμε Νίκος.

4η Νοεμβρίου του 1985 θα πεθάνει στα 62 του ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Άδωνις Κύρου. Μας άφησε 9 βιβλία και δύο ταινίες. Ζούσε στη Γαλλία και μια ταινία του είναι το Μπλόκο. Αντιστασιακή ταινία που αναφέρεται στο «μπλόκο της Κοκκινιάς». Πρόκειται για μια από τις ελάχιστες που καταπιάνονται σοβαρά με το θέμα της κατοχής. Μετά ήρθε ο Πρέκας ή Πρόκας. Μια νύχτα του 1944 οι Γερμανοί συλλαμβάνουν έναν μαυραγορίτη στην Κοκκινιά και τον πιέζουν να καταδώσει τους αντιστασιακούς, αλλιώς θα τον εκτελέσουν. Η ταινία προβλήθηκε στην «Εβδομάδα κριτικής» του Φεστιβάλ Καννών 1966. ο Άδωνις Κύρου και ο ίδιος συμμετοχή στην αντίσταση ως μέλος του φοιτητικού της ΟΠΛΑ. Παίζουν οι γνωστοί Κώστας Καζάκος, Γιάννης Φέρτης, Μάνος Κατράκης, Ξένια Καλογεροπούλου, Ζωρζ Σαρρή ενώ τη μουσική επιμέλεια έχει ο Μίκης Θεοδωράκης.


Βρισκόμαστε στο 1899, 4η Νοεμβρίου του 1899: Εκδίδεται το έργο του Φρόιντ «Η ερμηνεία των ονείρων». Ο ονειροκρίτης, η έκφραση να σου ξηγήσω τ’ όνειρο.

Σαν σήμερα το 1918 στα γραφεία του Συνδέσμου Μηχανικών Ατμοπλοίων στον Πειραιά συνέρχεται το ιδρυτικό συνέδριο του Σ.Ε.Κ.Ε. (νυν ΚΚΕ).

Ίδια μέρα το 1956 καταστέλλεται από σοβιετικά τανκς η εξέγερση σωματείων και κατοίκων της Βουδαπέστης. 2.500 οι νεκροί Ούγγροι και 700 οι σοβιετικές απώλειες. Ο Πούσκας δεν ξαναγύρισε ποτέ στην Ουγγαρία, παρά μόνο το όνομά του στο εθνικό στάδιο της Βουδαπέστης.

4η Νοεμβρίου του 1883 θα γεννηθεί ο Νικόλαος Πλαστήρας, στρατιωτικός και πολιτικός, που διετέλεσε και πρωθυπουργός της Ελλάδας (1945, 1950 -1952). Ήταν από τα Άγραφα, εκεί που δε γράφανε, δεν πληρώνανε φόρους, γι’ αυτό δεν τον είχανε γραμμένο τον Πλαστήρα κάτι που έφερε την παρεξήγηση τι Πλαστήρας, τι Παπάγος. Ο Πλαστήρας θεωρήθηκε σωτήρας αρκετών χιλιάδων στρατιωτών μας το 22 στην Ιωνία και τιμωρός όσων ευθύνονταν για την μικρασιατική καταστροφή.

4η Νοεμβρίου του 1821 οι επαναστατημένοι Έλληνες νικούν τους Τούρκους στο Χαλάνδρι και το Μαρούσι. Στη συνέχεια καταλαμβάνουν την Αθήνα και αρχίζουν τη δεύτερη πολιορκία της Ακροπόλεως.

4η Νοεμβρίου του 1916 θα γεννηθεί ο Γουόλτερ Κρονκάιτ, δημοσιογράφος, που έγραψε ιστορία στην αμερικάνική τηλεόραση, παρουσιάζοντας τις ειδήσεις στο CBS από το 1962 ως το 1981. 19 χρόνια. Εμείς εδώ στην Ελλάδα έναν αντίστοιχο έχουμε.

1847, 4η Νοεμβρίου θα πεθάνει μόλις 38 ετών ο βαπτισμένος Λουθηρανιστής Γερμανοεβραίος συνθέτης Φέλιξ Μέντελσον - Μπαρτόλντι. Αυτός έγραψε το γαμήλιο εμβατήρι, σε καλό να μας βγει. Το έγραψε το 1842 για το έργο του Σέξπιρ «Όνειρο θερινής νυκτός».

4η Νοεμβρίου του 1984 στη Νικαράγουα διεξάγονται οι πρώτες ελεύθερες εκλογές από το 1928. Οι «Σαντινίστας» του Ντανιέλ Ορτέγα κερδίζουν με 63%. Στις επόμενες έχασαν.

Σαν σήμερα το 1995 θα δολοφονηθεί 73 ετών ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν, από τον φανατικό σιωνιστή Γιγκάλ Αμίλ. Παραχωρούσε δικαιώματα κράτους στους Παλαιστίνιους, οι Σιωνιστές δε θέλουν ούτε δύο κράτη στην Παλαιστίνη, που συμφέρει το Ισραήλ, ούτε τους Παλαιστίνιους στο δικό τους κράτος που συμφέρει τους Παλαιστινίους και την ανθρωπότητα.

Μέρα σαν τη σημερινή του 1977 κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφου η ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε «Το τελευταίο βαλς», που αποτελεί το φιλμαρισμένο κύκνειο άσμα του συγκροτήματος «The Band».

Σαν σήμερα το 2008 βγήκε για πρώτη φορά πρόεδρος ο Ομπάμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: