3/11/13

Τρίτη Νοεμβρίου για πάντα (ola)

Ημέρα του Κυρίου κατά τας γραφάς, μας μπήκε απαισίως μας η τριακοσιοστή έκτη ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, υπολείπονται 58 ημέρες μέχρι το 2014.Διάγουμε την 3η ημέρα μηνός Νοεμβρίου, μην ελπίζετε να σας κεράσει κανείς, κατά το εορτολόγιον είναι του Ακεψιμά, Αειθαλά Ιωσήφ μάρτυρος, τρέχα γύρευε.

3η Νοεμβρίου του 1957 θα πεθάνει στα 60 του ο Βίλχελμ Ράιχ, ο Αυστριακός ψυχαναλυτής που μαθήτευσε κοντά στον Ζίγκμουντ Φρόιντ. Για τις θεωρίες του και τις ανακαλύψεις του διώχθηκε από τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη και διαγράφηκε από το Κομουνιστικό κόμμα της Γερμανίας και της Δανίας. Οι εκπρόσωποι του φασισμού τον θεώρησαν κομουνιστή και πράκτορα της Μόσχας και οι κομουνιστές τον θεώρησαν αντεπαναστάτη και πράκτορα της αστικής τάξης. Οι ψυχαναλυτές της εποχής του τον θεώρησαν αιρετικό και τον διέγραψαν από την Ψυχαναλυτική Ένωση. Γνωστότερο έργο του «Άκου Ανθρωπάκο». Ο μεγάλος άνθρωπος λοιπόν, ξέρει πότε και σε τί είναι Ανθρωπάκος. Ο Ανθρωπάκος δεν ξέρει ότι είναι ασήμαντος και φοβάται να το μάθει. Σκεπάζει τη μικρότητα του και τη στενομυαλιά του με αυταπάτες μεγαλοσύνης και δύναμης που ανήκουν όμως σε άλλους. Θαυμάζει τη σκέψη, τη σκέψη που δεν είχε ποτέ και όχι τη σκέψη που είχε ο ίδιος. Ο Βίλχελμ Ράιχ θεωρήθηκε ο πατέρας της σεξουαλικής επανάστασης των νέων στη δεκαετία του ’60.

3η Νοεμβρίου του 1869 θα πεθάνει 77 ετών ένας από τους πρώτους και σπουδαιότερους νεοέλληνες ποιητές μας, ο Ανδρέας Κάλβος. Πολλοί σύγχρονοί του τον κατέκριναν για τη γλώσσα που χρησιμοποιούσε αλλά δέχονταν την ποίησή του. Ο Ανδρέας Κάλβος πάντα επιχειρούσε να συνδυάσει δύο αντίθετες δυνάμεις όπως έκανε με τον μυθολογισμό και τα σύγχρονα γεγονότα της εποχής του, τον Δία και τον Θεό, τον νεοκλασικισμό και τον ρομαντισμό. Από τη Λύρα, Ωδή Πρώτη. Ο Φιλόπατρις α'. Ω φιλτάτη πατρίς, / ω θαυμασία νήσος, / Ζάκυνθε• συ μου έδωκας / την πνοήν, και του Απόλλωνος / τα χρυσά δώρα!

3η Νοεμβρίου του 1507 ο σύζυγος κάποιας Λίζας Γκεραρντίνι, πλούσιος έμπορος από τη Βενετία, μισθώνει τις υπηρεσίες του Λεονάρντο Ντα Βίντσι για να ζωγραφίσει το πορτρέτο της γυναίκας του. Ο Ιταλός μετρ θα δημιουργήσει το αριστούργημά του, που ονόμασε «Τζοκόντα» και έμεινε στην ιστορία ως Μόνα Λίζα. Μυστήριο χαμόγελο σκαρφίστηκαν κάποιοι. Χαμόγελο με διπλή σημασία;

3η Νοεμβρίου του 1718 θα γεννηθεί ο Τζον Μόνταγκιου, βρετανός πολιτικός, εφευρέτης και εξερευνητής, 4ος κόμης του Σάντουιτς. Το 1762 ανακάλυψε ένα πρόχειρο φαγητό που ονομάστηκε σάντουιτς, επειδή ως δεινός χαρτοπαίκτης δεν μπορούσε να σπαταλά πολύ χρόνο για να φάει. Πέθανε 74 ετών, για την εποχή του σε βαθιά γεράματα, άρα έφτιαχνε καλό φαστ-φουντ.

Φτάσαμε στο 1905 κι έχουμε και 3η Νοεμβρίου. Ο Δήμος Αθηναίων συνάπτει σύμβαση με ελβετική εταιρεία για την ασφαλτόστρωση της Πλατείας Ομονοίας και των οδών Πανεπιστημίου και Αθηνάς. Ακόμα στρώνουνε. Ακόμα σκάβουν τον τάφο μας.

Σαν σήμερα το 1839 αρχίζει ο πρώτος Πόλεμος του Οπίου μεταξύ Κίνας και Βρετανίας. Οι Άγγλοι εισήγαγαν από Κίνα τσάι, μετάξι και πορσελάνες και πλήρωναν με ασήμι. Μπαίνανε μέσα, αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο το λένε, έτσι, οι Εγγλέζοι αποφάσισαν να πλημμυρίσουν την Κίνα με όπιο χρησιμοποιώντας την Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών που είχε το μονοπώλιο. Ο Κινέζος αυτοκράτορας είδε τι τραβάει ο λαός του με όπιο και τσαντίστηκε. Και οι πολιτικοί του αντίπαλοι του πέταξαν: Με όπιο δάσκαλο καπνίσεις, μόν’ την τύφλα σου θα μάθεις.

3η Νοεμβρίου του 1822 σαν σήμερα οι αντιπρόσωποι των ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν στο Συνέδριο της Βερόνας χαρακτηρίζουν αυθάδες το αίτημα της ελληνικής αντιπροσωπείας να εμφανισθεί μπροστά τους και να τους αναπτύξει τις θέσεις της για την Επανάσταση. Εγώ σου τα ’λεγα. Δημοψήφισμα για την ΕΟΚ. Να το έκανε όμως άλλη κυβέρνηση, η προηγούμενή μου, όχι εγώ που μόλις βγήκα.

3η Νοεμβρίου του 1944 κυκλοφορεί το μεγαλύτερο σε ονομαστική αξία ελληνικό χαρτονόμισμα των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών. Το Μαμούθ αυτό χαρτονόμισμα φέρει την υπογραφή του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Ξενοφώντα Ζολώτα. Μετέπειτα πρωθυπουργός μας. Στα τελευταία του γενέθλια δεν έκανε κανείς το λάθος να του πει , να τα εκατοστίσεις. Μιλάμε ένα χαρτονόμισμα να είχες ήσουνα πολυεκατομμυριούχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: