17/11/13

Δεκάτη εβδόμη Νοεμβρίου για πάντα (ola)

(Και ηχογραφημένο από την ίδια μέρα του 2009)

Μας μπήκε απαισίως μας η τριακο/σιοστή εικοστή δεύτερη ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, υπολείπονται 44 ημέρες ακριβώς μέχρι το 2013 τη χρονιά του Σοσιαλισμού στη χώρα μας όπου όλοι φτωχοί θα είμαστε για να μην έχουμε ζήλιες εκτός από αυτούς που θα έχουν μετακομίσει στο εξωτερικό.

Ίδια μέρα με τη σημερινή, 17 Νοεμβρίου του 1906 θα γεννηθεί ο Σοϊχίρο Χόντα, ο Ιάπωνας σχεδιαστής αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, που παρέλαβε τη βιοτεχνία ποδηλάτων του πατέρα του για να τη μετατρέψει στον σημερινό κολοσσό της αυτοκίνησης. Πέθανε το ’91.

Διάγουμε την 17η ημέρα μηνός Νοεμβρίου, γιορτάζει ο Γεννάδιος με ένα και δύο νι, ο Γρηγόριος Νεοκαισαρείας και ο Μάξιμος του Μαξίμου, το στρατόπεδο του Γιώργου.

17η Νοεμβρίου του 1869 ανοίγει για τη ναυσιπλοΐα η Διώρυγα του Σουέζ. Οι εργασίες για τη διάνοιξη του καναλιού είχαν αρχίσει 10 χρόνια πριν το 1859. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανέθεσε το έργο σε γαλλική εταιρία, επικεφαλής της οποίας ήταν ο μηχανικός και διπλωμάτης Φερντινάν Ντε Λεσέπς. Για την αποπεράτωσή του εργάστηκαν 1,5 εκατομμύριο Αιγύπτιοι, 125.000 εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους, κυρίως εξαιτίας της χολέρας.

17η Νοεμβρίου του 1903 το Ρωσικό Σοσιαλδημοκρατικό και Εργατικό Κόμμα διασπάται σε μπολσεβίκους που σημαίνει πλειοψηφούντες και μενσεβίκους δηλαδή μειονοψηφούντες. Ο Λένιν από Σοσιαλδημοκρατικό το έκανε σκέτο σοσιαλιστικό, κατά γράμμα κοινωνιστικό και για να μη μπερδεύεται με τους παλιούς χρησιμοποίησε τον άλλο όρο για την κοινωνία όχι το σόσιαλ, αλλά το κόμουν και το πλάσαρε ως κομμουνιστικό. Κι έπιασε. Όχι βέβαια λόγω ονόματος. τα ονόματα όμως πάντα μπερδεύουν και δημιουργούν παρεξηγήσεις.

Απόψε κλείνει τα 49 ο Κριστόφ Βαζέχα, δεν ήταν έτσι το επώνυμό του, αλλά έτσι μας έμεινε. Ο μεγάλος γκολτζής του Παναθηναϊκού γεννήθηκε 17η Νοεμβρίου του 1964.

Ίδια μέρα το 1983 όμως, γεννήθηκε ο μπασκετμπολίστας μας Γιάννης Μπουρούσης, χρόνια πολλά σε όλους.

Δεν ξεχνάμε, πριν από 6 χρόνια ακριβώς, 17η Νοεμβρίου του 2006 πέθανε ο Φέρεντς Πούσκας, που έγραψε ιστορία και στην Ελλάδα με το Γουέμπλει του Λονδίνου. Το ξέρετε ότι ο καλπάζων συνταγματάρχης το 1958 υπέγραψε στην Ρεάλ από την Εσπανιόλ Βαρκελώνης επειδή δεν κατάφερε να υπογράψει στον Εθνικό Πειραιώς ή σε ιταλική ομάδα.

Σαν σήμερα το 1973 ένα άρμα μάχης μπαίνει στο Πολυτεχνείο για να καταστείλει τη φοιτητική εξέγερση κατά της δικτατορίας και αφήνει πίσω του νεκρούς, τραυματίες, την ξεφτίλα της τότε εξουσίας μας και τη μαγκιά μας. Είμαστε άοπλοι, αλλά όχι αδύναμοι.

Πώς τα έφερε η ζωή, 17η Νοεμβρίου του 1968 ο Αλέξανδρος Παναγούλης καταδικάζεται δις εις θάνατο για απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου.

17η Νοεμβρίου του 1902 στις εκλογές τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, του Δηλιγιάννη και του Θεοτόκη, εκλέγουν από 102 βουλευτές, γεγονός που οδηγεί σε κυβερνητική αστάθεια. Πρώτη φορά είχαμε απόλυτη ισοπαλία και αγώνας μπαράζ δεν δόθηκε.

Σήμερα μέρα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, όμως εδώ και 60 χρόνια ήταν η Διεθνής Ημέρα Σπουδαστών. Μέρα μνήμης των φοιτητών που έπεσαν θύματα των Ναζί στην Τσεχοσλοβακία, στις 17 Νοεμβρίου του 1939 όταν τα κατοχικά στρατεύματα εισέβαλαν στη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου της Πράγας και σκότωσαν επί τόπου 9 φοιτητές, ενώ 1200 άλλοι εστάλησαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Συμπληρώνονται σήμερα 152 χρόνια από τη γέννηση του Σπυρίδωνα Φιλίσκου Σαμάρη ή Σαμαρά ή Σαμάρα. Μιλάμε για τον Κερκυραίο μουσουργό που μελοποίησε τον «Ολυμπιακό Ύμνο» σε ποίηση Κωστή Παλαμά. Γεννήθηκε σαν σήμερα, 17 Νοεμβρίου του 1861.

Μέρα σαν τη σημερινή, 17η Νοεμβρίου του 1970, ο Αμερικανός Ντάγκλας Ένγκελμπαρτ λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το πρώτο «ποντίκι» ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Το 9 μετά Χριστόν γεννήθηκε ο Τίτος Φλάβιος, επονομασθείς Βεσπασιανός, Ρωμαίος αυτοκράτορας από το 69 μέχρι το 79 που πέθανε, ιδρυτής της Φλαβιανής Δυναστείας. Εισηγήθηκε τη φορολόγηση των δημοσίων ουρητηρίων, ενώ ένας τύπος αφοδευτηρίου φέρει το όνομά του, «Βεσπασιανή». Τα ουρητήρια λοιπόν έχουν και πολιτική σημασία. Το ξέραμε γιατί εδώ και αιώνες μας έχουνε χεσμένους.

17η Νοεμβρίου του 1985 ο 15χρονος μαθητής Μιχάλης Καλτέζας σκοτώνεται από αστυνομικό κάποιας ηλικίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για την 22η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η σφαίρα τον βρήκε στον αυχένα. Έτρεχε να φύγει και όχι να επιτεθεί στο δολοφόνο του. Ο τότε αρμόδιος υπουργός Κουτσόγιωργας έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, μετά από λίγες μέρες δεν έγινε δεκτή. Τελικά δεν την πλήρωσε κανείς.

Ίδια μέρα του 1936, 17η Νοεμβρίου θα πεθάνει ο δημοκρατικότερος όλων διατελέσας πρωθυπουργός: ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: