18/11/13

Δεκαοκτώ Νοεμβρίου για πάντα (οla)


Προχθές περάσαμε την παγκόσμια ημέρα ανεκτικότητας. Οι Έλληνες φημιζόμαστε γι’ αυτό. Είμαστε ανεκτικοί. Δεν ανεχόμαστε μόνο τους άλλους και τον εαυτό μας. Εγώ είμαι ανεκτικός σε όλα εκτός από τις γυναίκες. Γουστάρω μόνο δύο είδη: τις ελληνίδες και τις ξένες.

Διάγουμε την 18η ημέρα μηνός Νοεμβρίου, παγκόσμια ημέρα κατά της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, γιορτάζει ο Πλάτων, Πλάτωνας και Πλατωνία, Πλατώνα, κάτων από τον πλάτανο τραγουδάμε στην πλατέα α καπέλα κεφαλαία.

Δευτέρα ημέρα της εβδομάδος κατά τας γραφάς μας μπήκε απαισίως η τριακοσιοστή εικοστή δευτέρα ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, υπολείπονται 43 ημέρες παρά κάτι ώρες μέχρι το 2014.

1985 ήτανε, 18η Νοέμβρη όταν πέθαινε 82 ετών ο Δημήτρης Κάγκος ή Μπαγιαντέρας, σημαντικός συνθέτης και ερμηνευτής του ρεμπέτικου τραγουδιού. To παρατσούκλι του κόλλησε μετά από μία συμμετοχή του σε οπερέτα με τίτλο Μπαγιαντέρα. (Στα Ινδικά σημαίνει «χορευτής»)
Ήταν της Δυτικής μουσικής παιδείας, κάτι που φαίνεται κυρίως από τους μουσικούς δρόμους που ακολουθεί η σύνθεσή του. Τραγούδια του: «Ζούσα μοναχός χωρίς αγάπη», «Χατζηκυριάκειο», «Μέσα στης ζωής τα μονοπάτια», «Αποβραδίς ξεκίνησα», «Σαν μαγεμένο το μυαλό μου», «Ξεκινάει μια ψαροπούλα», «Νυχτερίδα», «Ξαβεργιώτισσα», «Πειραιωτοπούλα», «Αλάνι με φωνάζουν», «Γυρνώ σαν νυχτερίδα», «Μ' έχεις μαγεμένο», «Έλα να μπερμπαντέψεις», «H μικρή από το Πασαλιμάνι», «Το τραγούδι της αγάπης», «Η άνοιξις», «Με ξέχασες», «Το πέρασμα», «Μια τράτα Κουλουριώτικη», «Κι αν χωρίσαμε δε φταίω» και πολλά άλλα.

18η Νοεμβρίου του 1095 αρχίζει η Σύνοδος του Κλερμόν, με πρωτοβουλία του Πάπα Ουρβανού Β', η οποία έδωσε το πράσινο φως στην Πρώτη Σταυροφορία.

18η Νοεμβρίου του 1902 οι εκλογές της προηγούμενης ημέρας και η ισοπαλία κληροδοτούν κυβερνητική αστάθεια και συγκρούσεις ανάμεσα στους οπαδούς των δύο μεγάλων παρατάξεων, Δεληγιαννικών και Θεοτοκικών, συγκρούσεις που ονομάστηκαν Σανιδικά, γιατί οι διαδηλωτές αποσπούσαν σανίδες από οικοδομές και χτυπιόσανται. Έγινε της σανίδας που (δεν) λέμε.

Βρισκόμαστε στο 1928, έχουμε 18 Νοεμβρίου. Παρουσιάζεται στη Νέα Υόρκη η πρώτη ομιλούσα ταινία με ήρωα τον διάσημο ήρωα κινουμένων σχεδίων Μίκυ Μάους. Πρόκειται για την οκτάλεπτη ταινία του Γουόλτ Ντίσνεϊ «Steamboat Willie» («Το Ατμόπλοιο Γουίλι»).

18η Νοεμβρίου του 1964 πνίγεται στο αίμα ο επίσημος εορτασμός στον Γοργοπόταμο για την ανατίναξη της ομώνυμης γέφυρας από αντιστασιακούς το 1942. Έκρηξη στον χώρο της εκδήλωσης προκαλεί τον θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό 45.

18η Νοεμβρίου του 1307 ο θρυλικός Ελβετός πατριώτης Γουλιέλμος Τέλος σημαδεύει με το τόξο του και από απόσταση 50 μέτρων πετυχαίνει το μήλο στο κεφάλι του γιου του, κερδίζοντας το στοίχημα που είχε βάλει με τον αυστριακό κατοχικό διοικητή Χέρμαν Γκέσλερ. I am τέλος είπε και τέλος. Ο Έλληνας που πέτυχε στο δόξα πατρί τον κατοχικό είπε, I am σόρι κι έφυγε για τα βουνά με το τασάκι του στον ώμο για να καπνίσει.

18 Νοεμβρίου του 1916 έχουμε τα Νοεμβριανά. Απόβαση συμμαχικών αγημάτων Αγγλογάλλων στο Φάληρο και συγκρούσεις με τον ελληνικό στρατό του Βασιλιά Κωνσταντίνου του πρώτου. Οι σύμμαχοι ήταν με το Βενιζέλο που είχε κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη. Έτσι, για την ιστορία έχουμε, sos Δεκεβριανά, Νοεμβριανά και σαρακοστιανά.

Το 1901, 18η Νοεμβρίου γεννιέται ο Αμερικανός στατιστικολόγος και δημοσκόπος Τζορτζ Γκάλοπ, ιδρυτής της επιστημονικής δημοσκόπησης, με την οποία ταύτισε το όνομά του. Πέντε χρόνια ακριβώς μικρότερός του ίδια μέρα γεννήθηκε το 1906 ο Σερ Άλεκ Ισιγκόνις, ο ελληνικής, καλύτερα Κυπριακής, καταγωγής Βρετανός που σχεδίασε το αυτοκίνητο Mini Cooper, το ιστορικό κουπεράκι.

Σήμερα έχει γενέθλια και ο συγγραφέας μας Βασίλης Βασιλικός γεννήθηκε στη Θάσο 18η Νοεμβρίου του 1934. Γνωστότερο έργο του το Ζήτα για τη δολοφονία του Λαμπράκη, έγινε και ταινία, εμένα όμως που άρεσαν πολύ και τα καμάκια του. Και αυτό δεν ήταν ούτε μυθιστόρημα, ούτε ρεπορτάζ ούτε οδοιπορικό. Ήταν όμως βιβλίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: